objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 29. avgust 2007 ob 13:29

Enigma avstrijske operacije Džafić
Misija Ninemogoče: namesto Sanija Dolarja za šefa Žurnala Schweighoferjev Branko Pavlin
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Petkov nenadni odstop Sanija Dolarja z mesta direktorja Žurnala, ki je v 100-odstotni lasti avstrijske založniške družbe Styria Medien AG, je še vedno zavit v molk. Dolar se po telefonu od takrat ni več oglašal medijem, niti svojim nekdanjim sodelavcem (tako rekoč naj bi izginil), nam pa ga je včeraj vendarle uspelo priklicati. Povedal nam je, da odhoda ne more komentirati, ker so se v Styrii tako dogovorili. Kaj bo počel v prihodnje menda še ne ve, bo pa nekaj časa kakor doma.
Dolarjeva odstopna izjava je bila za mnoge veliko presenečenje. Dejan Steinbuch, urednik tedenskega brezplačnika Žurnal (mimogrede, Steinbuch se je pred kratkim razšel z intimno prijateljico Katarino Dolinar), je bil prejšnji ponedeljek z Dolarjem na kosilu v ljubljanski restavraciji Cubo, vendar mu Dolar odhoda ni omenil, prav tako iz pogovora ni bilo sklepati, da bo v petek podal odstopno izjavo. Še pred kratkim smo ga srečali v restavraciji Brinje, kjer je direktorju Fructala Toniju Balažicu veselo prodajal Žurnalov oglasni prostor.
Neuradno o Dolarjevem enigmatičnem odhodu (mimogrede, Sani se je prej pisal Džafić, kasneje pa se je preimenoval v Dolarja - kot pravi tržnik se je pametno poimenoval po ameriški valuti; v nekaterih medijih so ga pred tremi leti rolali zaradi domnevne ljubezenske romance s kolegico iz Žurnalovega marketinga, nekdanjo razvpito manekenko Natalijo Begovič, imenovano Bejbi) krožita dve verziji. Po eni naj bi zabredel v mahinacije z oglaševalskim denarjem in provizijami, zato naj bi ga vodstvo Styrie prislililo k hitremu, vendar diskretnemu odstopu; po drugi verziji pa naj bi Dolarju vse "dol padlo", ali drugače, nenadoma naj se ne bi hotel iti več direktorja.

Intrigantno je tudi dejstvo, da je bil Dolar hkrati direktor novega nastajajočega brezplačnega dnevnika Žurnal24, ki naj bi po nekaterih napovedih izšel že 19. septembra, dva dni prej pa naj bi štartal spletni portal. Malo je resnih založniških podjetij, ki bi si le nekaj dni pred začetkom tako velikega projekta, kamor naj bi Styria vložila okoli 25 milijonov evrov, kar tako, brez veze, privoščila odhod direktorja?! Res pa je, da so Avstrijci že pred časom Dolarju ob bok postavili še enega člana uprave, Celovčana Dietmarja Sternada (sedež Styrie je sicer v Gradcu), ki je po naših informacijah skupaj z Dolarjem podpisoval vse finančne operacije. Sternad naj bi v zadnjem času postal tudi glavni vsebinski vodja projekta novega dnevnika, njemu naj bil neuradno podrejen tudi novi odgovorni urednik vseh Žurnalovih edicij Goran Novkovič. Taisti Sternad je zdaj tudi uradno zamenjal Dolarja, Žurnal pa bo vodil skupaj s prokuristom Robertom Gspandlom.
Slišati pa je, da naj bi šlo samo za začasno rešitev, saj naj bi Klaus Schweighofer, direktor Styrie International, šef projektov v Sloveniji in na Hrvaškem, vztrajal na tem, da mora Žurnal voditi Slovenec. Ker je Schweighofer že večkrat javno pohvalil predsednika uprave Dnevnika Branka Pavlina (enkrat je celo izjavil, da je najboljši slovenski medijski menedžer), nekateri ocenjujejo, da ne bi bilo nič nenavadno, če bi se Schweighofer in Pavlin nazadnje tako sporazumela, da slednji prevzame Žurnal. V tem primeru bi bila uresničljiva tudi skrita želja predsednika uprave DZS in večinskega lastnika Dnevnika, Bojana Petana, da bi na čelo Dnevnika namesto Pavlina postavil Francija Zavrla, prvega moža agencije Pristop.
Brezplačni tednik Žurnal je začel izhajati novembra 2003 in si je po uradnih podatkih doslej nakopal že več kot 5 milijonov evrov finačne izgube. Po podatkih Slovenske oglaševalske zbornice ima Žurnal med brezplačniki najvišjo brezplačno distribuirano naklado, toda po dosegu ga že nekaj časa dramatično prehiteva edini pravi konkurent, Dobro jutro, ki ga v Mariboru prav tako izdaja avstrijsko tiskarsko podjetje Leykam. Kljub tem neusmiljenim številkam so pri Styrii prepričani, da je Žurnal zgodba o uspehu in zmagovita blagovna znamka, zato so tako poimenovali tudi nastajajoči dnevnik in spletni portal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sanija Dolarja dejan steinbuch Katarino Dolinar Toniju Balažicu Džafić Natalijo Begovič Bejbi Dietmarja Sternada goran novkovič Robertom Gspandlom Klaus Schweighofer Branka Pavlina Bojana Petana Francija Zavrla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Enigma avstrijske operacije Džafić