objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 30. avgust 2007 ob 07:16

Janez Janša vendarle toži Ropa!
Premierova odvetnica je Nina Zidar Klemenčič, poslanec angažiral Emila Zakonjška
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič je v imenu predsednika vlade Janeza Janše na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila civilno tožbo zoper Toneta Ropa, nekdanjega premiera in poslanca Socialnih demokratov, zaradi "neresničnih izjav o tem, da sta se Janez Janša in Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu".

Janša je pred več kot enim mesecem Ropa pozval k umiku izjave o dogovarjanju incidentov v Piranskem zalivu. Ker pa slednji izjave ni umaknil, se je Janša odločil za sodno pot. Od Ropa zahteva umik izjave in javno opravičilo za neresnične izjave o domnevnem dogajanju v Piranskem zalivu.
Odvetnica je ob tem izjavila naslednje: "Ker Anton Rop, kljub pozivu ni umaknil spornih izjav se je gospod Janša odločil za sodno pot in smo po njegovem pooblastilu danes vložili civilno tožbo zoper Antona Ropa, s katero zahtevamo javni umik izjav in javno opravičilo za nedopustne izjave o dogovarjanju incidentov v Piranskem zalivu."

Mimogrede, Nina Zidar Klemenčič, ki v sodnem procesu Janša proti Ropu pričakuje gladko zmago, je pred kratkim odprla odvetniško pisarno v Ljubljani, na Dvoržakovi 5, medtem ko pisarno v Celju vodi njena mama in odvetnica Barica Klemenčič.
Prepričan sem, da bo vložena civilna tožba pomembno vplivala na to, da bomo lahko na sodišču in pred javnostjo dokazali, da je vse tisto, kar sem govoril, resnica, je danes v odzivu na vloženo civilno tožbo predsednika vlade Janše povedal Rop. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo sodišče to ustrezno omogočilo. "Prepričan sem, da nobena tožba, nobeni pritiski in aktivnosti ne morejo zakriti bistva celotne zgodbe. To pa je, da se poskuša prikriti katastrofalno vodenje vlade s strani Janše," tri Rop.
Ko bo Rop od sodišča dobil obvestilo o tožbi, bo z odvetnikom začel pripravljati odgovor in "predložili bomo tudi dokaze", je povedal Rop, in potrdil naše navedbe, da je njegov odvetnik Emil Zakonjšek, znan kot nekdanji predsednik ljubljanskega sodišča in zagovornik novinarjev nekaterih večjih založniških hiš.
Po Ropovem mnenju je sicer očitno, da je Janša ocenil, da več kot "dva meseca blatenja mojega imena in zanikanja - vse novinarske konference, ki so jih imeli njegovi strankarski kolegi in prijatelji - nista obrodila nobenih sadov". Pomembno je, da niso uspeli prepričati slovenske javnosti s ponavljanjem enih in istih trditev, je še dodal Rop.
Na vprašanje, kako odgovarja na navedbe vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da celotna zgodba prihaja iz vrha opozicijske SD, je Rop odgovoril, da vsi dogodki izvirajo iz leta 2004, ko je bil sam predsednik vlade in LDS. "To nima zveze z SD, gre za to, kaj se je takrat dogajalo in gre za odnos med mano in Janšo," je poudaril Rop.
Izrazil pa je zaskrbljenost, da se poskuša to temo postaviti na dnevni red v času, ko naj bi Janša celotni slovenski javnosti poskušal dokazati, da mu je zelo veliko do urejanja problemov s sosednjo Hrvaško. "Možno pa je, da poskuša Janša na tak način vrniti nekatere usluge svojemu kolegu v Zagrebu, ki je tik pred volitvami," je povedal opozicijski poslanec.
Predsednik SD Borut Pahor, ki je na zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju, za naš portal Janševe tožbe ni želel komentirati. Menda pa je Pahorjevo stališče naslednje: gre za zadevo med Ropom in Janšo.
Na vložitev tožbe in odziv Toneta Ropa se je odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki pravi, da Rop ni predložil nobenih dokazov za svojo trditev. Ob tem je ocenil, da je težko govoriti o tem, kaj se o morebitnih pogovorih med Janšo in Sanaderjem nahaja v arhivih Sove, saj parlamentarna komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb doslej še ni opravila nadzora v arhivu. Tanko je prepričan, da bi komisija morala že pred časom pregledati zvočne zapise in prepise zvočnih zapisov.
Tednik Mag pa je v današnji izdaji poročal, da ima Sova zapise prisluhov pogovorov med Janšo in Sanaderjem iz leta 2004, vendar se prisluhi nanašajo na incident, ko je hrvaška policija aretirala 12 članov SLS, vključno s prvakom SLS Janezom Podobnikom.
Po pisanju Maga je takrat Rop klical hrvaškega premiera in mu zagrozil, da Slovenija ne bo več podpirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Sanader naj bi nato poklical Janšo in ga obvestil o pogovoru s slovenskim premierom. "Janša je Sanaderju domnevno dejal, da je bila aretacija Janeza Podobnika neumnost, in ga posvaril, naj nikar ne pošilja še svojih ribičev v Piranski zaliv," poroča Mag.
Sova je po pisanju časnika prisluhe označila za nepomembne, zato o njih ni bilo nobene uradne informacije. "Verjetno pa zadeva ni romala v koš, ampak jo je Podbregar v izkrivljeni obliki dal Ropu in mu všečno poročal," je še poročal Mag.
Parlamentarna komisija za nadzor varnostno obveščevalnih služb po pisanju tednika na Sovi še ni preverila vseh dokumentov. Doslej so se namreč njeni člani po navedbah Maga zanimali zgolj za uradne zaznamke Janševega in Sanaderjevega pogovora, niso pa vprašali, ali obstaja dokumentacija o kakšnih drugih pogovorih med Janšo in Sanaderjem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nina Zidar Klemenčič Janeza Janše Toneta Ropa Ivo Sanader Barica Klemenčič Emil Zakonjšek Jožeta Tanka Borut Pahor Janezom Podobnikom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janez Janša vendarle toži Ropa!