objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 5. september 2007 ob 09:21

Peterle Mariborčanom pihal na dušo
Peterle govornik pred mariborsko stolno cerkvijo, Gaspari bo kandidaturo vložil ta teden
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Pred mariborsko stolno cerkvijo je bila danes slovesnost ob 4. septembru, spominskem dnevu Mestne občine Maribor, s katerim Mariborčani obeležujejo prenos sedeža lavantinske škofije v mesto ob Dravi leta 1859. Zbrane je nagovoril evropski poslanec in napovedani predsedniški kandidat Lojze Peterle. Kot je med drugim poudaril, je škof Anton Martin Slomšek s svojim vsestranskim delom pogumno in trajno zaznamoval Štajersko in tudi širšo Slovenijo.
Po besedah Peterleta je bil Slomšek pomemben sooblikovalec podobe slovenskega naroda ter je v sebi združeval pogum, intelektualno ostrino in srčnost. "Prenos škofijskega sedeža in druga Slomškova dejanja kažejo, kako uspešen je lahko človek, ki sledi jasnim vrednotam in načelom, jih razvije v vizije, koncepte, in jih s pogumom udejanji tudi ob močnem nasprotovanju," je dejal Peterle. Dodal je, da Slomšek prav zato tudi uživa "globoko spoštovanje in nas povezuje".
Svoje razmišljanje o Slomšku je Peterle navezal na aktualno razpravo o regionalizaciji v Sloveniji. "Mogoče se nam prav skozi to razpravo še jasneje kaže pomen prenosa škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor. To Slomškovo dejanje je bistveno okrepilo status Maribora kot štajerske prestolnice. Ta vpliv je močno presegel zgolj cerkveno oz. versko razsežnost njegove odločitve. Maribor je s tem dobil nove centralne vsebine, ki so bile zelo pomembne za razvoj slovenstva."
Med udeleženci današnje slovesnosti so bili tudi župan Mestne občine Maribor Franc Kangler, mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger, rektor Univerze v Mariboru Ivan Rozman, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Anton Rous ter državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc.
Iz predvolilnega štaba predsedniškega kandidata Mitje Gasparija pa so sporočilo, da bo Gaspari, ki se je danes mudil na Primorskem, kandidaturo uradno vložil konec tega tedna.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle anton martin slomšek Franc Kangler franc kramberger van Rozman Anton Rous Alenka Šverc Mitje Gasparija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Peterle Mariborčanom pihal na dušo