objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 5. september 2007 ob 08:52

Nekdanji šef Sove na vprašanja poslancev ni hotel odgovarjati
Janeza Janšo Podbregarjevo pričanje menda ne skrbi, Gantar po seji takoj na Sovo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar je na težko pričakovani seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb podal izjavo v zvezi z domnevnim prisluškovanjem premieru Janezu Janši in hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju leta 2004. O vsebini Podbregarjeve izjave njegov pravni zastopnik Aleksander Čeferin ni mogel govoriti. Na vprašanja poslancev, članov komisije, Podbregar ni odgovarjal, je novinarjem povedal Čeferin.
Na vprašanja Podbregar ni odgovarjal zato, ker so nekateri člani komisije govorili, "da se izmika zaslišanju in da se dogovarja z eno od političnih strani, kako bo odgovarjal na vprašanja", je še pojasnil Čeferin po Podbregarjevem nastopu na današnji pred javnostjo zaprti seji državnozborske nadzorne komisije. Zaradi varovanja tajnosti Čeferin ni mogel govoriti o tem, kakšno izjavo je Podbregar podal članom komisije.
Podbregar je o ugotovitvah Sove obveščal vse tri predsednike vlad, in sicer Janeza Drnovška, Toneta Ropa in Janeza Janšo. Predsednike vlade je obveščal tako ustno kot tudi pisno, je poudaril Čeferin. Na vprašanje, ali o tem obstajajo dokumenti na Sovi, je Čeferin povedal, da dokler je bil Podbregar direktor agencije dokumenti niso uhajali iz Sove. O tem, ali ima Sova danes te dokumente, pa je treba po besedah Čeferina povprašati dosedanjega direktorja Sove Matjaža Šinkovca.
Čeferin je zavrnil tudi navedbe tednika Mag, da je Podbregar všečno poročal Ropu. Direktor Sove ne poroča všečno ali nevščečno, temveč predstavlja dejstva, je na novinarsko vprašanje še odgovoril Čeferin.
Kot je znano, je poslanec SD in nekdanji premier Tone Rop 17. junija zatrdil, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala Janša in Sanader. Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, na Sovi pa so zatrdili, da pri njih o tem ne obstajajo dokumenti. Na drugi strani Rop ni predstavil nobenega dokumenta, ki bi govoril v prid njegovim navedbam. Janša je zoper Ropa zaradi neresničnih navedb vložil tudi civilno tožbo.
Tik pred začetkom včerajšnje seje, ki se je začela ob 14.00, pa je Podbregar poudaril, da je agencija v času njegovega vodenja delovala v skladu z zakonodajo. "V času mojega vodenja Sove so o vseh aktivnostih agencije obstajali natančni zapisi in dokumenti", je še dodal. Za delovanje Sove v zadnjem letu so po njegovih besedah odgovorni dosedanji direktor Sove Matjaž Šinkovec in njegovi sodelavci.
Ob tem je ocenil, da ga nekateri politiki in tudi člani parlamentarne komisije v zadnjih mesecih poskušajo diskreditirati. Po njegovem prepričanju nekateri politiki tudi na "ležeren in nedržavotvoren način" kažejo svoj odnos do dela obveščevalno-varnostne agencije.
Podbregar je ponovno poudaril, da se bo seje udeležil prostovoljno. Zato pri tem ne gre za "zaslišanje", kot želijo nekateri prikazati v javnosti. Kot je znano, so se na povabilo komisije dolžni odzvati le javni uslužbenci. Za prisotnost pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina pa se Podbregar ni odločil zato, ker bi se počutil krivega, da agencija v času njegovega vodenja ni delovala zakonito, ampak zato, ker dosedanji postopki vlade in nekaterih članov komisije "kar kličejo po pravni pomoči in zaščiti".
#vidi#
Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar v izjavi za komisijo državnega zbora za nadzor obveščevalnih služb ni ne potrdil in ne zanikal informacije, da je Sova leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala premier Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader, je po seji komisije povedal njen predsednik Pavel Gantar. Komisija se je takoj opravila na Sovo, kjer poskuša preveriti resničnost te informacije.
"Komisiji tako ostaja le to, da gre na Sovo in da na podlagi dokumentov poskušamo ugotoviti, kaj je res in kaj ni res," je še povedal Gantar.

Podbregar je po njegovih besedah dal le izjavo, v kateri je zagotovil, da je Sova v času njegovega vodenja delovala zakonito, v skladu z ustavo, zakonskimi predpisi in pravilniki. V okviru teh dejavnosto pa je opravljal tudi potrebne obveščevalne in informativne dejavnosti v zvezi s Piranskim zalivom. "Povedal je tudi, da več ne more povedati, saj so proti njemu vložene kazenske ovadbe kot sredstvo pritiska in to ga je odvrnilo, da bi bila na komisiji kaj bolj zgovoren," je še pojasnil Gantar.
"Obveščevalna dejavnost je bila dokumentirana, zato bi ti dokumenti, če so obstajali, morali obstajati v arhivih Sove," je še dodal Gantar.

Predsednika vlade Janeza Janšo pa Podbregarjevo pričanje očitno ne skrbi. "Ne vem, kaj je bilo na pričanju in me popolnoma nič ne skrbi. Ni namreč možno dokazati nečesa, česar ni bilo," je povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri je sicer govoril predvsem o inflaciji v Sloveniji.
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih služb je kasneje, vsaj za tokrat, zaključila s pregledom dokumentacije v arhivih Sove, kamor se je odpravila, da bi preverila resničnost izjav poslanca Ropa, da naj bi se pred parlamentarnimi volitvami 2004 tedanji predsednik SDS Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, njunim pogovorom pa naj bi v okviru mednarodnega spremljanja zvez prisluškovala Sova.
Po tem, ko je komisija za nadzor obveščevalnih služb končala obisk na sedežu Sove, je njen predsednik Pavel Gantar za STA povedal, da bo ugotovitve komisija sporočila, ko se bo pregled končal, "kar se verjetno še ne bo zgodilo ta teden." Člani komisije so na sedežu Sove pregledali arhivsko dokumentacijo, v kateri so tudi tonski posnetki prisluškovanj predsedniku hrvaške vlade Sanaderju in predsedniku SDS Janši pred parlamentarnimi volitvami leta 2004.
Že minuli teden je tednik Mag pisal, da se prisluhi, spravljeni v arhivu Sove, nanašajo na incident, ki se je zgodil 22. septembra 2004 v bližini mejnega prehoda Sečovlje. Takrat je hrvaška policija je prijela poslanca SLS Janeza Podobnika in Ivana Božiča ter še deseterico, ki je pred tem obiskala Joška Jorasa. Po pisanju Maga naj bi Rop po incidentu poklical hrvaškega premiera Iva Sanaderja in mu zagrozil, da Slovenija ne bo več podpirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Sanader naj bi nato poklical Janšo in ga obvestil o pogovoru s slovenskim premierom. "Janša je Sanaderju domnevno dejal, da je bila aretacija Janeza Podobnika neumnost, in ga posvaril, naj nikar ne pošilja še svojih ribičev v Piranski zaliv," je še poročal Mag.
V nedeljo je predsednik vlade Janša v oddaji Tv klub na Pop TV prvič javno spregovoril o vsebini pogovora s hrvaškim predsednikom vlade Sanaderjem. Do pogovora s Sanaderjem je prišlo na klic hrvaškega premiera, je dejal Janša in pojasnil, da je šel celoten pogovor v smeri umirjanja situacije in ne povzročanja ali dogovarjanja incidentov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Iztok Podbregar Janezu Janši Ivu Sanaderju aleksander čeferin Janeza Drnovška Toneta Ropa Matjaža Šinkovca pavel gantar Janeza Podobnika Ivana Božiča Joška Jorasa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nekdanji šef Sove na vprašanja poslancev ni hotel odgovarjati