objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 6. september 2007 ob 18:28

Neaktivni Peterle lobira za dodatni stolček v evroparlamentu
Od slovenskih evroposlancev ima najmanj uradnih dejanj, za petami mu je Borut Pahor
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Evroposlanec in predsedniški kandidat Lojze Peterle se je včeraj sestal s poročevalcem za spremembe glede sestave Evropskega parlamenta (EP) v okviru nove pogodbe, Alainom Lamassourjem, in se zavzel, da bi Slovenija v novem sklicu parlamenta dobila eno poslansko mesto več. Čeprav naj bi se glede na sedanji predlog število poslanskih mest leta 2009 zmanjšalo s sedanjih 785 na 750, je Peterle optimističen, da bo Slovenija dobila več od sedanjih sedmih poslancev.
Kot so poudarili v pisarni poslanca Evropske ljudske stranke (EPP), se je Peterle v pogovoru z Lamassourjem zavzel, da bi Slovenija dobila več poslanskih mest, kar bi zvišalo njeno relativno moč. "Z Alainom Lamassourjem, ki je odgovoren za oblikovanje predloga o novi razporeditvi sedežev v EP, sva dobro sodelovala v času konvencije za prihodnost Evrope. V konvenciji sem se zavzemal za princip degresivne proporcionalnosti po katerem manjše države v EP dobijo proporcionalno več sedežev in imajo večjo težo," je dejal Peterle.
Poročevalca Lamassoure (EPP) in Adrian Severin (PES) sta predloge o prihodnji sestavi parlamenta pred dnevi predstavila članom parlamentarnega odbora za ustavne zadeve. Iz predstavljenega dokumenta izhaja, da naj bi bilo glavno načelo pri prihodnji delitvi sedežev v parlamentu načelo degresivne proporcionalnosti. Veljalo naj bi, da morajo imeti članice EU z večjim številom prebivalcev tudi večje število poslancev v EP in obratno.
Skupno število poslancev Evropskega parlamenta bi bilo po letu 2009 omejeno na 750, najvišje število poslancev iz posamezne članice EU bi bilo 96, najnižje pa šest, sta še predlagala poslanca. V primeru uveljavitve teh pravil bi tako na primer Nemčiji z zdaj 99 poslanci nekaj sedežev odvzeli, Malta, ki ima v parlamentu zdaj pet poslancev, pa bi pridobila dodatni sedež.
Dokument sicer ne razkriva podrobnosti razdelitve sedežev, zato ni jasno, ali bi spremenjena pravila prinesla spremembe tudi za Slovenijo. Več naj bi bilo znano 11. septembra, ko se bo odbor za ustavne zadeve ponovno sestal. Dokončen predlog mora parlament pripraviti do oktobra.

Ob tem dodajmo, da je po uradnih podatkih Evropskega parlamenta od vseh slovenskih evroposlancev najmanj dejaven prav Peterle. Statistiki so v treh letih zaznali le 23 njegovih uradnih dejanj. Le malo aktivnejši je prvak SD Borut Pahor, ki ima 26 uradnih dejanj. Oba pa precej zaostajata za povprečjem, ki je 34 uradnih dejanj na slovenega evroposlanca. Daleč pred vsemi sta evroposlanca  iz vrst LDS. Jelko Kacin ima zabeleženih 47 dejanj in Mojca Drčar Murko, sicer vodja volilnega štaba predsedniškega kandidata Mitje Gasparija, pa 48 uradnih dejanj. Ostali trije slovenski evroposlanci se po številu slovenski uradnih dejanj gibljejo okoli povprečja, in sicer Mihael Brejc s 30 dejanji, Romana Jordan Cizelj s 33-imi in Ljudmila Novak s 35 dejanji.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Alainom Lamassourjem Adrian Severin Borut Pahor Jelko Kacin Mojca Drčar Murko, Mitje Gasparija, Mihael Brejc Romana Jordan Cizelj ljudmila novak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Neaktivni Peterle lobira za dodatni stolček v evroparlamentu