objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 10. september 2007 ob 20:53

Podobnik zelo oster do vlade, Šrot se odloča počasi kot Pahor
Neverjetno: na tradicionalnem 16. taboru SLS v Postojni se je zbralo blizu 15.000 ljudi
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Vreme za tabor je bilo naravnost idealno, poleg tega se je vodstvo že doslej izkazalo kot odličen organizator tovrstnih piknikov, tudi takrat, ko stranki kot takšni ni najbolje kazalo. Po Sevnici, Mozirju in lani na Ptuju se je tokrat v Postojni, po besedah predsednika SLS in ministra za okolje Janeza Podobnika, na 16. taboru Slovenske ljudske stranke zbralo blizu 15.000 ljudi. Za vreme se moramo zahvaliti tudi tistemu tam zgoraj, h kateremu smo prej molili v koncertni dvorani Postojnske jame, je na odru rekel Jože Potrebuješ, ki je med igranjem skupine Čuki čisto noter padel v politiko. "Ne glede, kdo bo predsednik ljudske stranke, moramo ostati enotni,“ je vpil v mikrofon. Osrednje svete maše koprskega škofa Metoda Piriha se je sicer udeležilo 2500 ljudi.

#video#
Kdo bo novi lider, Janez Podobnik ali Bojan Šrot, celjski župan in podpredsednik SLS, je bilo vprašanje, o katerem so debatirali vsi (eni živahno, drugi bolj pritajeno), predvsem vodilni strankarski gospodje in dame, zbrani ob mizah pred osrednjim odrom. Medtem ko so navadni strankarski volilci raje uživali na soncu, ob zastonjskem golažu in plačljivih mesnih izdelkih ter pivu, vinu in drugi pijači. Hrana je bila še kar poceni, pijača pa niti ne tako zelo.
Janez Podobnik je na tabor prišel v družbi soproge, Šrot, ki je ločen, sam, ob mizi pa sta bodoča protikandidata na kongresu sedela praktično skupaj, ločevala ju je zgolj Podobnikova boljša polovica. Pri tej glavni mizi so sedeli tudi odhajajoči minister za promet Janez Božič (ob pozdravljanju gostov je dobil celo največji aplavz), poslanca Ivo Bajec in Kristijan Janc, kandidat za prometnega ministra Radovan Žerjav, minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar, okoli pa je hodila privlačna temnolasa podpredsednica SLS Nada Skuk. Malo kasneje je prišel predsedniški kandidat Lojze Peterle, ki se je takoj usedel med Podobnika in Bajca, in doživel za Božičem drugi največji aplavz . Ko smo že pri aplavzih, povejmo, da je bil Podobnik deležen nekoliko daljšega od Šrota.
Večina naših sogovornikov iz vrst ljudske stranke si želi, da bi se oba kandidata pred novembrskim kongresom dogovorila. Po oceni nekaterih lobistov naj bi do nekakšnega sporazuma vendarle prišlo, čeprav naj bi vsekakor kandidirala oba; tihi pakt pa naj bi šel v tej smeri, da Podobnik v primeru poraza postane predsednik sveta stranke in ima še naprej zagotovljen ministrski stolček v Janševi vladi, če pa zmaga Podobnik, Šrot ostane podpredsednik in velja za neuradnega Podobnikovega prestolonaslednika čez štiri leta oziroma prej, v primeru slabega volilnega rezultata prihodnje leto. Trenutno razpoloženje v stranki naj bi bilo 60 proti 40 v korist Podobnika, vendar najbolj zagreti pristaši Bojana Šrota trdijo, da bi se moral Janez Podobnik Šrotu umakniti, saj naj bi stranka s Šrotom na čelu, na prihodnjih državnozborskih volitvah, lahko dobila okoli 15 odstotkov glasov. Po naših informacijah naj bi Podobnik na sestanku z ministri in poslanci SLS pred dvema mesecema zagotovil, da se bo umaknil Šrotu, če bi kazalo, da bi stranka s Šrotom uživala še večje zaupanje javnosti (pri tem se nekateri poslanci sklicujejo na razne ankete javnega mnenja, ki Šrotu res dajejo prednost pred Podobnikom, tudi tisto na našem portalu so omenjali), toda zaenkrat nič ne kaže, da bi se Podobnik nameraval predati brez boja. Nasprotno, na taboru je bil videti zelo samozavesten, tudi govor je bil v takšnem slogu (v celoti si ga lahko ogledate v rubriki Report TV), še posebej oster je bil do vlade, vsaj kar zadeva igralništvo in pogajanja s Hrvati. Šrot pa je za jutri v Ljubljani napovedal posebno tiskovno konferenco, kjer bo povedal, kako se je odločil. Na opazko avtorja tega članka, da se glede kandidature odloča tako počasi kot Borut Pahor, je smeje odgovoril: "Ja, jaz hitro se učim.“ Na Šrotovi tiskovni konferenci bo sodeloval tudi Janez Podobnik.
Je pa zanimivo, da na taboru ni bilo mariborskega župana Franca Kanglerja, ki velja za največjega pristaša Šrotove predsedniške kandidature. Po naših informacijah je službeno v Luksemburgu, kjer si je v soboto ogledal tudi nogometno tekmo naše reprezentance z domačim moštvom.


Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Podobnika Jože Potrebuješ Metoda Piriha Janez Podobnik bojan šrot Janez Božič Ivo Bajec Kristijan Janc Radovan Žerjav Ivan Žagar Nada Skuk lojze peterle Borut Pahor Franca Kanglerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Podobnik zelo oster do vlade, Šrot se odloča počasi kot Pahor