objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 11. september 2007 ob 06:34

Danilo Türk tudi uradno v boj za slovenskega predsednika
Zbral je skoraj 11.000 podpisov, a jih bo še zbiral; Mitja Gaspari pa jih ima točno 6374
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Napovedani predsedniški kandidat Danilo Türk je na sedežu državne volilne komisije uradno vložil kandidaturo za jesenske predsedniške volitve. Kot je znano, Türk kandidira s podporo volivcev, v treh tednih pa mu je uspelo zbrati 10.787 podpisov podpore. Ob tem je napovedal, da bo z zbiranjem podpisov nadaljeval, saj je to, kot je dejal, simbolično pomembno. Prav tako namerava nadaljevati z obiski krajev po Sloveniji.
Volilnega izida Türk ni želel napovedovati. Dejal pa je, da je odločen in kandidira z voljo zmagati. Glede nadaljevanja predvolilne kampanje ne napoveduje bistvenih sprememb. "Šli bomo naprej z običajnimi dejavnostmi in ne mislimo voditi kakšne ekstravagantne kampanje," je še povedal Türk, ki sicer nastopa tudi s podporo SD, združenja Zares in DeSUS.
#vid#
Državna volilna komisija mora zdaj preizkusiti zakonitost vložene kandidature, s čimer bo predsedniški kandidat to postal tudi uradno. Volilna komisija bo nato določila seznam kandidatur za predsednika republike z imeni kandidatov in imeni predlagateljev, seznam kandidatur pa objavila najpozneje 6. oktobra. Svoje soglasje lahko kandidati še vedno umaknejo, vendar najpozneje do 1. oktobra.
Kandidaturo so doslej uradno vložili poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, ki ga podpirajo vse tri pomladne stranke SDS, NSi in SLS, Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki kandidira s podporo petih poslancev SNS, Mitja Gaspari, ki ga podpira LDS in predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič, ki jo poleg zunajparlamentarne stranke Akacije podpirajo tudi trije poslanci.
Volilna komisija je doslej uradno potrdila kandidaturi Peterleta in Jelinčiča. Ostali kandidati, ki naj bi se potegovali za predsedniški stolček, morajo svoje kandidature vložiti najpozneje do 26. septembra.
Türkov protikandidat, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari pa je razkril, da je do petkove vložitve uradne kandidature za volitve predsednika republike prejel 6374 podpisov podpore. Tega podatka še v petek ni želel podati, saj ocenjuje, da sama kandidatura ni poseben medijski dogodek. Po njegovem mnenju mora vsebina prevladati nad formo. Gaspari želi do konca kampanje načeti številne teme, posebej pa se bo oprl na tri elemente: blaginjo, zdravje in identiteto.

Do konca kampanje želi Gaspari vsak dan predstaviti novo, svežo, zanimivo idejo, ki naj bi volivce spodbudila k razmišljanju in reakcijam. Gaspari je posebej omenil tri teme, ki so se mu odprle po srečanjih z ljudmi po Sloveniji. Opozoril je na vprašanje mega zabaviščnega centra v Gorici. Dejal je, da bi se lahko politika s toliko vehemence, kot je podprla ta projekt, zavzela za postavitev mednarodnega biomedicinskega inštituta, ki bi ga podprla Evropska unija. S takimi projekti lahko napredujemo, ne pa s centri za zabavo, je dejal.
Kot drugi argument je izpostavil pomen avtonomije visokega šolstva. Država mora po Gasparijevih besedah zagotoviti robne pogoje, da se ta avtonomija razvija. Zato sta potrebni ustrezna oblika organizacije in tak načinom financiranja, ki določa pogodbeni odnos med državo in univerzo oziroma drugimi znanstveno-raziskovalnimi inštitucijami, kjer slednje prevzamejo popolno odgovornost za uresničevanje projektov, za katere se dogovorijo z državo. Omenil je tudi problem zaščite delavcev na delovnem mestu in poudaril, da je za preprečevanje nezgod potrebno vzpostaviti ustrezen sistem zavarovanja pred nastankom poklicnih bolezni.
Gaspari je še napovedal, da se bodo kljub vloženi kandidaturi trudili pridobiti dodatne podpornike, a zgolj preko volilne pisarne in po pošti. Med aktualnimi temami, ki bodo v Gasparijevi kampanji na dnevnem redu, bodo še inflacija, socialne razlike, varnost in zdravje ljudi ter skrb za okolje.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk lojze peterle Zmago Jelinčič Plemeniti Mitja Gaspari Elena Pečarič, Mitja Gaspari

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Danilo Türk tudi uradno v boj za slovenskega predsednika