objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Torek, 11. september 2007 ob 14:52

Umrla prva žena Ronalda Reagana, oskarjevka Jane Wyman
Snemala je več kot 60 let, za oskarja je bila nominirana trikrat, dobila pa ga je enkrat
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V ponedeljek je na svojem domu v Palm Springsu v Kaliforniji umrla Jane Wyman, dobitnica oskarja in prva žena Ronalda Reagana. Stara je bila 93 let. Wymanova je leta 1948 prejela oskarja za upodobitev neme posiljene ženske v filmu Johnny Belinda. Snemala je več kot 60 let, sodelovala je z režiserji, kot so Alfred Hitchcock, Frank Capra in Michael Curtiz. Za oskarja je bila sicer nominirana trikrat, dobila pa ga je leta 1948.

Zakon z Reaganom je trajal osem let, leta 1948 se je par ločil. Zaradi igralske nadarjenosti pa lepa Wymanova ni ostala znana le "bivša" ameriškega predsednika. Leta 2001 je še enkrat nastopila v javnosti, ko je pokopala Maureen Reagan, edino hči iz zakona z Ronaldom, ki je pri 60 umrla za rakom. Igralski par je poleg tega v 40-ih letih posvojil sina Michaela.

Rodila se je leta 1914 v Missouriju kot Sarah Jane Mayfield. Še kot otrok je z materjo prišla v Hollywood, kjer pa nista uspeli. Vrnila se je v Missouri in se tam učila plesa in petja. Znova je, tedaj že kot Jane, poskusila srečo v Kaliforniji sredi 30-ih let. Začela je dobivati manjše vloge, denimo v filmu Brother Rat (1938), ob Reaganu. Oskarju je sledila vrsta vlog, med njimi v Hitchcockovem filmu Stage Fright in musicalu Binga Crosbyja Just for You.
Med Reaganovim predsedovanjem so Wymanovo odkrili kot televizijsko zvezdo. V 80-ih letih je nastopala v seriji Falcon Crest. Poleg oboževalcev ji je vloga prinesla nagrado zlati globus. Zaradi hude sladkorne bolezni je morala naposled opustiti igranje. Od poznih 90-ih let je živela v Kaliforniji.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jane Wyman Ronalda Reagana Alfred Hitchcock Frank Capra Michael Curtiz Maureen Reagan Michaela Sarah Jane Mayfield Binga Crosbyja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Umrla prva žena Ronalda Reagana, oskarjevka Jane Wyman