objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 12. september 2007 ob 14:04

Kocka je padla: Bojan Šrot proti Janezu Podobniku
Predsednik SLS ni za dogovor pred kongresom in se celjskemu županu ne bo umaknil
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Celjski župan in podpredsednik SLS Bojan Šrot je na posebni novinarski konferenci v Ljubljani napovedal kandidaturo za predsednika Slovenske ljudske stranke na prihajajočem rednem kongresu. Za predsednika ga bo uradno kandidiral celjski mestni odbor SLS. V primeru njegove izvolitve naj bi bila stranka še naprej trden člen koalicije. Šrot si tudi želi, da bi sedanja koalicija na prihodnjih volitvah dobila še en mandat.
Bojan Šrot je dejal, da je bila odločitev za kandidaturo verjetno najtežja v njegovem življenju, zato je z njo tudi tako dolgo odlašal. Šrot naj bi imel pomisleke tudi zato, ker po ločitvi od žene živi sam z dvema otokoma, "takšna odločitev pa pomeni, da človek ostane za zmeraj v politiki." H kadidaturi naj bi ga nagovarjalo veliko pomembnih članov stranke, predvsem mariborski župan Franc Kangler in sevniški župan Kristijan Janc, omenil pa je tudi nekdanjega kultnega liderja SLS Marjana Podobnika. Vendar je pozneje, popoldne, v pisni izjavi za javnost dodatno pojasnil, da Marjan Podobnik podpira vsakršen dogovor med napovedanima kandidatoma za jesenski kongres; poleg Šrota bo kandidiral tudi sedanji predsednik stranke in minister za okolje Janez Podobnik. "Oba sta nujno potrebna, da bi Slovenska ljudska stranka napredovala in izkoristila svoj velik potencial," je stališče Marjana Podobnika dodatno pojasnil Šrot in dodal, da se zdi najboljša rešitev dogovor med Šrotom in Janezom Podobnikom. Šrot še dodaja, da mu je "jasno, da bi si Marjan bolj želel, da predsednik SLS ostane njegov brat Janez Podobnik". Da naj bi Marjan Podobnik podpiral dogovor med obema liderjema, so nam naši viri iz SLS govorili že maja in junija, ko je bil Šrot še globoko sredi premišljevanja, naj kandidira ali ne.
Celjski župan je še dejal, da je stranka enotna in uspešna. "Potrebno pa bo ugotoviti, zakaj ni uspešna tudi v volilnem smislu," je poudaril in dodal, da "je nujno najti recept tudi za to, da bo stranka uspešna na volitvah". Po njegovem mnenju sedanji predsednik SLS ni napravil kakšne omembe vredne napake.  Pravzaprav je Janeza Podobnika kot predsednika SLS na tiskovni konferenci zelo hvalil. "Te funkcije me je kar malo strah, saj bom v primeru zmage na čelu stranke nasledil aktivnega predsednika," je še dejal.
"Tudi za nas je uganka, zakaj se stranka v javnomnenjskih anketah ne odreže bolje," je povedal Bojan Šrot, in dodal, da verjetno zgubljajo na račun največje vladne stranke. Zdi se mu namreč razumljivo, da volivci, ki so zadovoljni s sedanjo oblastjo, bolj podpirajo največjo koalicijsko stranko, saj jo vidijo kot najmočnejše zagotovilo za nadaljevanje sedanje politike. V primeru, da bo postal predsednik stranke, ta ne bo spreminjala svoje dosedanje politike do Hrvaške, je zatrdil.
Glede "kmečkega" in "štajerskega lobija" v stranki, je Šrot dejal, da "ne identificira niti prvega niti drugega lobija". Prav tako meni, da Janez Podobnik ni predstavnik "kmečkega lobija", saj je zdravnik.
Celjski župan se je tudi zavzel, da bi SLS bolj dosledno zastopala desnosredinska stališča. Po njegovem besedah je zato potrebno posodobiti program stranke, saj "se je treba znebiti prosocialdemokratskih idej in idej krščanskih socialistov, ki so več ali manj del programov vseh slovenskih strank". Meni še, da so države, v katerih vladajo zmerno desne stranke, gospodarsko uspešnejše. "Tudi Slovenija v času te vlade doživlja razcvet," je pojasnil.
Prepričan je, da bo v primeru njegove zmage v stranko vstopilo mnogih novih ljudi. Zavzemal se bo tudi, da bo na prihodnjih parlamentarnih volitvah na listi stranke kandidiralo čim več njihov županov in županj. "Če na kongresu ne bom izvoljen za predsednika, bom še vedno ostal v stranki," je poudaril. Bo pa zagotovo odstopil, če na volitvah v državni zbor ne bo izvoljen; kandidirati namerava seveda v Celju. Podpredsednik SLS je tudi zanikal, da bi Pivovarna Laško, podjetje, ki ga vodi njegov brat Boško Šrot, kakor koli vplivala na politiko stranke.
V kuloarjih je sicer slišati, da naj bi Bojana Šrota podpirala časnika Delo in Večer, ki sta v lasti Pivorane Laško (precej slabo mnenje o bratih Podobnik je že večkrat povedal tudi predsednik uprave Dela Danilo Slivnik, odvetnik Pivovarne Laško Stojan Zdolšek pa je v oddaji Trenja na Pop TV Bojana Šrota omenil kot bodočega mandatarja), medtem ko naj bi za Janeza Podobnika navijala RTV Slovenija, ki je pod vplivom vladne koalicije.

Vendar Šrotova zmaga na novembrskem kongresu ni tako samoumevna. Podobnikovi pristaši trdijo, da naj bi ga podpiralo okoli 60 odstotkov vodilnih politikov v stranki, medtem ko Šrot računa predvsem na tako imenovani županski in štajerski lobi (Pomurje naj bi zaradi imenovanja ministra za promet Radovana Žerjava stopilo na stran Janeza Podobnika), ki je prepričan, da bi SLS s Šrotom na čelu na prihodnjih državnozborskih volitvah lahko dobila celo 15 odstotkov glasov. Mariborski župan Franc Kangler, ki naj bi bil po mnenju nekaterih celo glavni ideolog Šrotove frakcije, pa je menda celo mnenja, da bi lahko s Šrotom dobili tja do 20 odstotkov volilnih glasov.

Bojan Šrot zasebno

Celjski župan in odvetnik Bojan Šrot se je 14 let aktivno ukvarjal z alpinizmom, zadnje čase pa sobotne dopoldneve v glavnem preživlja v prenovljenem hotelu Evropa, tudi z obema otrokoma, na kavi z bratom Boškom (večkrat pripelje hčerko Anjo, mažuretko in občasno tekmovalko na lepotnih tekmovanjih), včasih pride tudi tretji brat Srečko (lastnik Novega tednika in Radia Celje), pa podjetnik Milan Kos Milči, katerega zlata jama je celjska picerija Picikato, in Aleksander Jančar Aco, celjski nepremičninski magnat, ki je tudi lastnik hotela Evropa. Omenjeni lokalni šerifi, kot jim pravi ljudski glas, so se prej dobivali v kavarni Leonardo; zdaj pa menda ne vedo, kako rešiti zagato s prepovedjo kajenja. Bojan Šrot namreč strastno kadi Davidoff Light, kar je zaenkrat na terasi Evrope zaradi lepega vremena še mogoče... Bojanu Šrotu pripisujejo tudi ljubezensko afero z mlado direktorico celjske uprave Tino Grilj, ki naj bi jo na ta položaj postavil celo nezakonito.
Šrot stanuje v hiši v Zagradu, na poti domov pa je tudi Mercator v Polulah, kjer naj bi se v petek zvečer stepel z razvpitim celjskim meščanom Ladislavom Perčičem. Pretep je še vedno top tema v celjskih lokalih in ljudje se ob tem običajno režijo, bolj resno pa ugibajo, ali ne bo po odhodu Šrota v Ljubljano preveč pristojnosti nase prevzel Šrotov podžupan Marko Zidanšek iz Trnovelj pri Celju.

Janez Podobnik odgovarja
Po Šrotovi tiskovni konferenci se je oglasil predsednik SLS Janez Podobnik. Dejal je, da ga kandidatura celjskega župana in podpredsednika stranke Bojana Šrota za predsednika SLS ni presenetila, temveč jo je pričakoval. Pri tem je poudaril, da je pripravljen voditi stranko tudi po kongresu. Podobnik je obenem zanikal namige, da naj bi se v dogovoru s Šrotom še pred kongresom umaknil s čela stranke. Podobnik je poudaril, da se bo "odločitev o naslednjem predsedniku stranke sprejemala na kongresu, ne pa pred njim". Po njegovih besedah je bistvo kongresa, da združuje in odpira prostor za nove ljudi. Predsednik SLS je tudi povedal, da v stranki poteka veliko razprav o tem, katera ekipa naj jo vodi v prihodnosti. "Stranko sem v treh letih in pol svojega mandata poenotil in jo popeljal na pot vzpona in notranje rasti," je dejal Podobnik in dodal, da "čuti, da bo stranka na državnozborskih volitvah leta 2008 bistveno izboljšala svoj rezultat".

Po njegovih besedah je prav "dobra bera stranke na lokalnih volitvah leta 2006, zlasti na županskih volitvah" močna spodbuda, da bi vodil stranko tudi naslednji mandat. Prav tako je prepričan, da je vloga stranke zelo pomembna tudi znotraj koalicije. Pohvalil se je tudi, da je v času svojega predsedovanja stranko odprl mladim politikom.
Podobnik je tudi dejal, da še ni slišal namigov, kako naj bi v primeru Šrotove izvolitve v poslansko skupino SLS prestopilo nekaj poslancev iz vrst SDS in Nsi. Po naših informacijah naj bi se za prestop v SLS tajno pogajal poslanec Janševe SDS in župan Destrnika Franc Pukšič, ki je dober Kanglerjev prijatelj. Menda naj bi nekatere poslance iz vrst SDS in Bajukove Nove Slovenija za prestop v SLS lobirala razvpita direktorica Vegrada Hilda Tovšak. "Ne vem za to, da bi naši poslanci vabili člane drugih strank v našo poslansko skupino," pravi Podobnik, saj naj bi bil "zagovornik organske notranje rasti stranke, ne pa prestopov poslancev".
Zanimivo je tudi, da na Šrotovi tiskovni konferenci ni bilo Janeza Podobnika, čeprav je to sam napovedal. Do spremembe odločitve naj bi prišlo v ponedeljek zvečer, ko je Šrot predlagal, da zadevo opravi sam, da zaradi novinarskih vprašanj ne bi prišlo do javnega soočanja med njim in Podobnikom. Janez Podobnik pa naj bi se s tem strinjal.

Komentarji drugih politikov
Lider SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je Šrotovo odločitev komentiral takole: "Takšno odločitev je bilo za pričakovati. To je dolgo viselo v zraku, od takrat ko se je njegov brat Boško Šrot na Hvaru pogovarjal z Milanom Kučanom. Očitno Šroti res prevzemajo SLS, jo nameravajo povzdigniti in prihodnje leto sodelovati v koaliciji s Pahorjem. Vseeno pa mislim, da ima več možnosti za izvolitev Janez Podobnik." Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor je bolj zadržan. Pravi, da "to niso njegove stvari, ampak notranje zadeve SLS, zato jih ne komentira". Jože Horvat iz Nove Slovenije pa pravi: "Kot določa statut stranke SLS, lahko kandidirajo vsi polnoletni člani stranke, posebno pozornost pa je treba posvetiti kandidatom, ki so delavni, ugledni in spoštovani v okolju, v katerem živijo. Gospod Šrot zagotovo izpolnjuje te pogoje, zato je legitimen kandidat za predsednika. O njegovi izvolitvi bo odločal kongres, najvišji organ stranke, in takrat bomo videli, kateri od kandidatov je bil bolj prepričljiv. Je pa SLS demokratična stranka, zato ni izključeno, da v igro vstopi še kakšen kandidat, ki izpolnjuje pogoje za to". Matej Lahovnik iz Združenja Zares ima podobno mnenje kot Pahor: "Napoved celjskega župana in podpredsednika Slovenske ljudske stranke (SLS) Bojana Šrota, da bo jeseni kandidiral za predsednika te stranke, je notranje-strankarska zadeva. Zato je v PS Zares ne moremo komentirati".

Anketa na Pozareport.si: premočno zmagal Šrot
V naši anketi je na vprašanje, kdo je primernejši za novega predsednika SLS, z veliko večino zmagal Bojan Šrot. Zanj je glasovalo več skoraj 80 odstotkov sodelujočih, za Janeza Podobnika pa le nekaj več kot 20 odstokov obiskovalcev portala.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Šrot Franc Kangler Kristijan Janc Marjana Podobnika Janez Podobnik Boško Šrot danilo slivnik stojan zdolšek Radovana Žerjava Bojan Šrot zasebno Anjo Milan Kos Milči Aleksander Jančar Aco Tino Grilj Ladislavom Perčičem Marko Zidanšek Janez Podobnik odgovarja Janševe Franc Pukšič Bajukove Hilda Tovšak Komentarji drugih politikov Zmago Jelinčič Plemeniti Milanom Kučanom Borut Pahor Jože Horvat matej lahovnik Anketa na Pozareport.si: premočno zmagal Šrot

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kocka je padla: Bojan Šrot proti Janezu Podobniku