objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Sreda, 12. september 2007 ob 14:24

Odmevno mednarodno priznanje za ilustratorko Alenko Sottler
Na svetovnem bienalu otroške ilustracije na Slovaškem je prejela nagrado zlato jabolko
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Večkrat nagrajena slovenska ilustratorka Alenka Sottler je na svetovnem bienalu otroške ilustracije, ki med 7. septembrom in 26. oktobrom poteka v Bratislavi, prejela še eno priznanje, zlato jabolko za ilustracije v knjigi Pepelka. Doslej je slovenska ilustracija to visoko nagrado prejela le enkrat - pred 22 leti je bila nagrajena Marija Lucija Stupica, je sporočila Karin Božič, zunanja sodelavka ilustratorke iz Ateljeja Sottler.
Zlato jabolko je eno od petih najvišjih priznanj bienala, o katerem je odločala 10-članska žirija. Grad Prix je prejel nemški ilustrator Einar Turkowski. Bienale v Bratislavi je poleg bolognjskega sejma najpomembnejša in največja predstavitev otroške knjižne ilustracije na svetu. Na njej se predstavlja kar 2740 ilustracij 387 ilustratorjev iz 38 držav.
Letos poleg Sottlerjeve na njej razstavlja še 12 slovenskih avtorjev: Suzi Bricelj, Mojca Cerjak, Polona Lovšin, Andreja Peklar, Arjan Pregl, Petra Preželj, Daša Simčič, Rudi Skočir, Damjan Stepančič, Ana Šalamun, Emi Vega in Alenka Vidrgar.
Alenka Sottler, rojena leta 1958 v Ljubljani, je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1981 je prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Slikarsko specialko je končala leta 1983, odtlej dela kot svobodna umetnica. V letih po študiju je ilustrirala 45 knjig in se predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, predvsem v tujini. Letos je poleg zlatega jabolka prejela tudi Levstikovo nagrado, prav tako za ilustracijo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Sottler Marija Lucija Stupica Karin Božič Einar Turkowski. Alenka Vidrgar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odmevno mednarodno priznanje za ilustratorko Alenko Sottler