objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 18. september 2007 ob 07:28

Janša kliče na pomoč strokovnjake
Premier in prvaki strank so se dogovorili, da bodo počakali na poročilo Mihe Pogačnika
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Premier Janez Janša in predsedniki parlamentarnih strank so se dogovorili, da bo vlada pred nadaljnjimi koraki glede reševanja vprašanja meje s Hrvaško počakala na strokovna mnenja, ki jih bo glede možnosti reševanja pred Meddržavnim sodiščem v Haagu pripravila nova koordinacijska skupina mednarodnopravnih strokovnjakov pod vodstvom Mihe Pogačnika ter še dve novi komisiji, ki jih bo ustanovila vlada. Odločitve, ali se bo vprašanje meje reševalo v Haagu, sicer niso sprejemali.
Kot je po sestanku pojasnil premier Janša, bo vlada ustanovila še slovenski del mešane komisije za mejo, ki bo opravil verifikacijo že opravljenega dela konec 90. let prejšnjega stoletja, torej preveril sporne točke na meji na kopnem in morju. Ustanovila pa bo tudi slovenski del mešane komisije pravnih strokovnjakov, ki bo skušal definirati pravni okvir sporazuma, ki bi ga v primeru odločitve za Meddržavno sodišče v Haagu lahko predlagala Slovenija.

Od tega, "ali se bo dalo v dogovoru s sosednjo državo definirati za Slovenijo sprejemljiv pravni okvir, bo odvisno, ali se bo nadaljeval postopek odločanja o presoji pred haaškim sodiščem", je dejal Janša. Po njegovih besedah bo Slovenija vztrajala, da se v pravni okvir za haaško sodišče "postavi vse tisto, kar argumentira našo pozicijo, in da ta okvir omogoči Sloveniji, da predstavi vse svoje argumente - mednarodnopravne, zgodovinske, geografske in ostale".
Tako premier kot predsedniki strank so po srečanju poudarili, da odločitve o tem, ali se bo vprašanje meje reševalo v Haagu, niso sprejemali - kot je pri tem izpostavil Janša, mora tovrstno odločitev, če bodo izpolnjeni pogoji, sprejeti državni zbor - niti odločitev o naslednjih korakih, saj bodo počakali na pravne podlage. Šele ko bodo slednje pripravljene, to pa naj bi se zgodilo v nekaj mesecih, se bo premier čez nekaj mesecev, morda v začetku leta 2008, znova sestal s predsedniki parlamentarnih strank.
Kot je dodal Janša, bo do tega sestanka prišlo, če bodo pred tem na strokovni ravni ugotovili, da je mogoče priti do sprejemljivih pravnih okvirov. "Če bo na sestanku ocena, da je pravni okvir sprejemljiv, bodo stekli formalni postopki odločanja" na vladi, telesih DZ in pred DZ. "Če bomo ocenili, da tukaj ne pridemo skupaj, bomo iskali druge možnosti posredovanja tretjega," je dejal.
Koordinacijska skupina mednarodnih pravnikov se je sicer že sestala in na današnjem sestanku, ki se ga je udeležil tudi njen predsednik Miha Pogačnik, sporočila svoje načelno stališče, da za predložitev mejnega spora v reševanje tretjemu, to je Meddržavnemu sodišču v Haagu, za Slovenijo ni načelnih zadržkov. "Potrebno pa je pripraviti ustrezne strokovne podlage, pri čemer je treba upoštevati stališča Republike Slovenije glede vprašanja meje: pravičnost, stanje na dan 25. junija 1991 in odločanje o celotni meji oziroma vseh spornih točkah na meji," je dejal Janša.
O imenih članov koordinacijske skupine in komisij premier ni želel povedati podrobnosti, dejal je le, da je vlada pozvala parlamentarne stranke, da predlagajo člane in da jih je večina tudi predlagala, dodal pa, da "članstva v komisijah ne bodo javno razglašali", znani bodo le predsedniki komisij.
Predsedniki strank so po sestanku večinoma izrazili zadovoljstvo. Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da SD "proces urejanja odnosov s Hrvaško še naprej podpira", čeprav bi si morda želeli kak sestanek več ali posvet s strokovnjaki. Zadovoljni so tudi, ker je bila po njihovem lanskem pozivu k aktivnemu iskanju rešitev s Hrvaško prek posredovanja tretjega sedaj ta odločitev sprejeta. "Ne glede na to, kaj bi se dogajalo pri drugih vprašanjih, smo v SD zavezani pri strateških temah sodelovati skupaj z vladnimi strankami," je še dodal.


 Predsednik NSi Andrej Bajuk je izrazil zadovoljstvo s pojasnili skupine mednarodnopravnih strokovnjakov in izrazil upanje v možnost rešitve odprtih vprašanj. Predsednik SLS Janez Podobnik pa je ponovil stališče, da mora pred kakršnokoli odločitvijo o reševanju odprtih vprašanj meje s Hrvaško strokovna skupina pregledati vse možne opcije. Njihova ocena je, da je preuranjeno govoriti, "da gremo po poti Haaga". Po oceni SLS bi moral "že sedaj v dialog stopiti državni zbor, saj bi bila s tem legitimnost odločitev drugačna", je dejal Podobnik in spomnil na predlog SLS o resoluciji o meji.
Predsednica LDS Katarina Kresal je izrazila zadovoljstvo, ker so upoštevali mnenje LDS in začeli pripravljati pravne podlage. LDS pričakuje, da bo nova skupina pod vodstvom Pogačnika pripravila strokovne podlage za vrsto postopkov, ne samo Haag, ampak tudi različne postopke arbitraže. Po njihovi oceni pa je oblikovanje slovenskega dela mešane komisije pravnikov, ki naj bi "pripravila točke za dogovor pred Haagom", preuranjeno, saj bi prej morala opraviti delo skupina mednarodnopravnih strokovnjakov.
Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je bil prav tako mnenja, da mora sedaj strokovna komisija pretehtati vse možnosti rešitev vprašanja meje, med katerimi je po njegovih besedah tudi predlog SNS za sklic mednarodne konference o nekdanji Jugoslaviji.
Član poslanske skupine nepovezanih poslancev Pavel Gantar je bil prav tako mnenja, da je treba sedaj preveriti z vidika mednarodnega prava vse možnosti za posredovanje tretje strani glede meje, in izpostavil, da Haag ni nujno prava opcija, čeprav bi moralo biti sodišče v Haagu za vsako državo, še posebej, če je njegova članica, načeloma sprejemljivo.
DeSUS je na sestanku predstavljal Franc Žnidaršič, ki pa ga na novinarski konferenci po srečanju ni bilo; predsednik stranke, obrambni minister Karl Erjavec se namreč mudi v Berlinu. Na sestanku tudi ni bilo poslancev narodnih skupnosti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Mihe Pogačnika Borut Pahor andrej bajuk Janez Podobnik Katarina Kresal Zmago Jelinčič Plemeniti pavel gantar Franc Žnidaršič, karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša kliče na pomoč strokovnjake