objavi na
pozareport.si

forum

Kultura

Četrtek, 20. september 2007 ob 14:08

Makšetove arhiskulptostrukcije
Na Dolenjskem bo ljubljanski kipar do marca 2008 razstavljal svoje nenavadne objekte
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki drevi ob 19. uri odpirajo razstavni projekt Slišati/arhiskulptostrukcije ljubljanskega kiparja Romana Makšeta. Njegovi objekti vselej, najsi bodo umeščeni v muzejsko razstavišče ali prostor parka, zbujajo pozornost zaradi neoprijemljive in dvoumne asketske prisotnosti, saj se upirajo običajnemu razvrščanju v tradicionalne kategorije vizualne umetnosti, kot so kiparstvo, instalacija ali arhitekturno oblikovanje, meni likovni kritik Marko Košan. Razstava bo na ogled do 17. marca 2008.

Kot je zapisal Košan, jasna konstrukcijska razvidnost, s katero se Makšetovi nenavadni umetniški konglomerati odrekajo enoviti zunanji lupini ter običajnemu razmišljanju o gmotah in oblikah, narekuje domala kot protislovje natančno analitično izhodišče za nenehno raziskovanje odnosov med zunanjim in notranjim prostorom skulpturalnega objekta ter njegove suverenosti v nagovoru okolja in gledalca.
Z uporabo različnih materialov, gradiva, kiparskih in arhitekturnih elementov se Makšetovi konglomerati vzpostavljajo kot začasen skupek že izdelanih navidez nezdružljivih industrijskih modulov ter delcev ali morda preostankov poprejšnjih kiparskih del, le ohlapno spojenih v izjemno krhko strukturo. S svojo togo, prečiščeno oblikovno zasnovo se zdijo varljivo preprosti, a morda ravno zaradi tega vpeljejo v krhko pojavno in sočutno izkušnjo. Mimo pogleda nagovarjajo tudi gledalčevo telo, a ne v smislu otipne čutnosti, temveč v zaznavi njegove optične razsežnosti razpenjanja v prostoru v merah človeka.
Posamezni skulpturalni sestavi so postavljeni na podstavke, ki pa niso v funkciji klasičnega kiparskega podstavka. So nekakšni nevtralni podiji. Postavitev v monumentalni notranjščini kostanjeviške cerkve je Makše izkoristil še za nekaj več, saj je sugestivno sakralno okolje nemogoče spregledati kot izrazit duhovni prostor.

Modularne enote že na prvi pogled vzbujajo asociacije avtobusnega postajališča, telefonske celice, montažne pergole, letno-zimskega vrta - konstruiranih prehodnih prostorov, ki poudarjeno izražajo razdvojenost med zunaj in znotraj ter so svojevrstne prispodobe negativne utopije nomadskega, globalnega brezdomstva, za katerega je značilno neusmiljeno prepletanje javnega z zasebnim. So kot udejanjena duhovna bivališča prebivalcev jutrišnjega sveta, med drugim o Makšetovi razstavi sodi Košan.
Makše se je rodil leta 1963 v Ljubljani. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je 1989 diplomiral iz kiparstva, leta 1994 je končal podiplomski študij. Kot izredni profesor za kiparstvo deluje na ljubljanski pedagoški fakulteti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
božidar jakac Romana Makšeta Marko Košan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Makšetove arhiskulptostrukcije