objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 20. september 2007 ob 19:42

Lojze Peterle gostil veleposlanike
Govorili so o predsedovanju Slovenije EU, odnosih s Hrvaško, Kosovu in Strojanovih
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsedniški kandidat Lojze Peterle se je sestal s 26 veleposlaniki, ki svoje delo opravljajo v Sloveniji. Kot je dejal po srečanju, je veleposlanike zanimala predvsem podoba Slovenije ter vizija, kako jo namerava v primeru izvolitve sam graditi. Spregovorili so tudi o nekaterih zunanjepolitičnih vprašanjih, pri čemer je Peterle poudaril, da mora biti Evropska unija odprta za širitev na juhovzhod. Prav tako so se na srečanju dotaknili vprašanja manjšin.
Peterle je prepričan, da predsednik republike v času slovenskega predsedovanja EU lahko precej pripomore k podobi Slovenije, in sicer na način, da pomaga pri političnih iniciativah. Predstavnikom tujih držav je še zagotovil, da si znotraj slovenskega političnega vrha ne želi konkurenčnega stanja.
Z veleposlaniki je neformalno izmenjal tudi stališča o položaju Kosova, odnosih s Hrvaško in napredku nekaterih drugih držav juhovzhodnega Balkana. Vprašanja morebitnega vstopa Turčije v EU po besedah Peterleta ni bilo konkretno izpostavljeno.

Po besedah Peterleta so o vprašanju manjšin govorili zgolj na splošno, je pa veleposlanikom poskušal pojasniti kako je v Sloveniji prišlo do zapletov v povezavi z družino Strojan. Ob tem je dejal, da je pri tem vprašanju na strani ustave, ki govori, da je Slovenija pravna država. Kot predsednik si sicer ne bi želel ponovitve položaja, v katerem pristojni niso reagirali na probleme, ko so bili ti v nastajanju. "Zdaj smo v položaju, ko so problemi po nekaj letih tlenja eskalirali," je povedal in dodal, da bi sam kot predsednik skušal vplivati na to, da se zadeve na takšen način ne bi dogajale.
Ob tem dodajmo, da je državna volilna komisija potrdila predsedniško kandidaturo predsednice YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elene Pečarič. Pečaričeva, ki je morala svojo vlogo na volilni komisiji dopolniti, je tako postala peta uradna kandidatka za položaj predsednika republike. Uradni kandidati so še Peterle, Mitja Gaspari, Danilo Türk in Zmago Jelinčič Plemeniti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Elene Pečarič Mitja Gaspari, Danilo Türk Zmago Jelinčič Plemeniti

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lojze Peterle gostil veleposlanike