objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 21. september 2007 ob 22:24

Kako uspešni so bili doslej pri zbiranju evrov predsedniški kandidati?
Peterle 70.000 evrov,Türk 50.000, Jelinčič 5.000, Pečaričeva 90, Gaspari zneska ne pove
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Uradno se je začela predsedniška kampanja in tako so nekateri predsedniški kandidati razkrili, koliko denarja se je dosIej zbralo na njihovih posebej za volitve odprtih bančnih računih. Največ sredstev doslej je zbral evroposlanec Lojze Peterle, in sicer 70.000 evrov, sledi mu Danilo Türk s 50.000 evri, Zmago Jelinčič Plemeniti je zbral 5000 evrov, Elena Pečarič pa le 90 evrov. Koliko ima na računu Mitja Gasparij, pa ni znano, saj njegov volilni štab znesek skrbno skriva.

V Gasparijevem volilnem štabu pravijo, da bodo o sredstvih v skladu z zakonodajo poročali računskemu sodišču. Sicer pa so za oglaševalski del kampanje in aktivnosti, povezane z zakupom medijskega prostora ter za pripravo internetne strani najeli zunanje agencije. Zasnovo kampanje in spletno stran je tako zasnoval Studio Poper, medijski zakup se bo izvajal preko Mediapoola, produkcijo radijskega in televizijskega oglasa pa bo delala produkcijska hiša Propeler. Koordinacijo in nadzor aktivnosti bo izvajala agencija Futura, so sporočili iz Gasparijevega štaba.
Elementi kampanje Lojzeta Peterleta, ki ga podpirajo vse tri pomladne stranke SDS, SLS in NSi, so zaenkrat še skrivnost. V njegovem štabu pravijo, da jih bodo razkrili ob pravem času. Načrtovanja kampanje so se sicer lotili z analizo javne podobe in primerjavo s celostno podobo. Peterletove lastnosti so strnili v znamko "5erletovih 5" - je politik, glasbenik, čebelar, pilot in poliglot. Glede finančnih vidikov kampanje pa so sporočili, da je ta zasnovana znotraj zakonskih okvirjev, načrtujejo pa, da bo proračun znašal okoli 250.000 evrov.

Danilo Türk, ki bo na volitvah prav tako nastopil kot neodvisni kandidat, sicer s podporo SD, DeSUS in združenja Zares, je zbral okoli 50.000 evrov, medtem ko so jih 25.000 že porabili. Pri zbiranju sredstev stavijo predvsem na male donacije fizičnih oseb. Geslo Türkove volilne kampanje je "Predsednik, ki združuje". V Türkovem štabu nameravajo uporabiti "širok spekter komunikacijskih orodij", kampanja pa bo temeljila na dialogu z državljani. Pri oglaševalskih vidikih jim pomaga agencija Hill & Knowlton.

Edini strankarski kandidat Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) in edini, ki je bil med doslej znanimi uradnimi kandidati že kandidat za predsednika države, je do sedaj zbral 5000 evrov. Ta sredstva so prenesli z računa stranke, drugih donacij pa zaenkrat niso prejeli. Sicer pa nameravajo za kampanjo le okoli 10 odstotkov zneska, ki ga dovoljuje zakon, torej okoli 40.000 evrov. Jelinčičeva volilna kampanja bo temeljila na neposrednem stiku z volivci. Tako bo prvak SNS veliko na terenu, sodeloval bo v televizijskih in drugih soočenjih, nekaj pa bo tudi plakatov, medtem ko televizijskih oglasov ne načrtujejo.

Sveže potrjena predsedniška kandidatka predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič, ki kandidira s podporo zunajparlamentarne stranke Marka Breclja Akacije in treh državnozborskih poslancev, je na posebnem računu namenjenem za volilno kampanjo do sedaj zbrala 90 evrov. Kot je povedala, v kampanjo, ki jo bo organizirala sama, ne bo vložila več kot 1000 evrov. Predstavlja se z geslom "Priložnosti za vse", posebne oglaševalske kampanje pa ne načrtuje. Še naprej se bo javljala preko medijev, udeleževala se bo soočenj z drugimi kandidati, v kratkem pa načrtuje tudi propagandni koncert. Pečaričeva se bo še naprej predstavljala z vsebino, z odgovori in jasnimi stališči. "Mislim, da je to pomembno za nekoga, ki se predstavlja kot resen kandidat za predsednika republike," je poudarila kandidatka.
Kot je znano, lahko kandidati za predsedniško kampanjo do prvega kroga volitev porabijo 424.118 evrov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Danilo Türk Zmago Jelinčič Plemeniti Elena Pečarič Mitja Gasparij, Marka Breclja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kako uspešni so bili doslej pri zbiranju evrov predsedniški kandidati?