objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 23. september 2007 ob 08:41

Lojze Peterle: Naj se barve jasno vidijo, pozdravljamo različnost
Evropski poslanec je predvolilno kampanjo začel v štajerski prestolnici
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Z obiskom v štajerski prestolnici je Lojze Peterle začel svojo volilno kampanjo.  "Kandidiram zato, ker želim biti predsednik vseh državljank in državljanov Slovenije. Mene ne zanima, koliko je levih, koliko je desnih, koliko je plavih, črnih ali rdečih. Vsi ti morajo biti, ker smo demokratična družba," je na današnji predvolilni prireditvi z naslovom "Mariborski 5eroboj", ki je potekala na Glavnem trgu v Mariboru, v nagovoru pred več sto zbranimi poudaril predsedniški kandidat Peterle.
"Naj se barve jasno vidijo. Različnost pozdravljamo, razdeljenosti pa si ne želim. Rad bi delal v duhu slovenske ustave, ki pravi v prvih členih, da smo demokratična, socialna in pravna država. In jaz še posebej poudarjam socialno državo, socialni čut. Mislim, da moramo biti v teh časih, v katerih sicer uživamo visoko gospodarsko rast, pozorni, da ne bodo od rasti profitirali samo nekateri, ampak vsi tisti, ki to rast ustvarjamo, predvsem delavci," je dejal Peterle. Po njegovih besedah lahko predsednik države zastopa samo take rešitve in projekte, od katerih bo imela koristi vsa država.
Kot je menil Peterle, Slovenija na mestu predsednika države potrebuje človeka, ki je državnik, ne pa "specialistov za take ali drugačne posle". "Na čelu države potrebujemo nekoga z močno politično izkušnjo. Tudi nekoga, ki je sodeloval v osamosvojitvi, kot sta to delala dosedanja predsednika," je dodal Peterle. Ob tem je opozoril tudi na nevarnost inflacije. "Moramo biti zelo pozorni, da ne pridemo v tiste čase, ko smo že imeli visoko inflacijo. Želim vladi, da ji uspejo ukrepi, ki jih je najavila proti inflaciji."
V sklepnem delu nagovora je Peterle poudaril svojo naklonjenost mestu Maribor in Štajerski. "Maribor doživljam kot mesto podjetnosti, mesto močne univerze in mesto močne kulture. Želim si veliko mariborske in štajerske odličnosti, prešernega mariborskega in štajerskega duha," je še dejal. Dogajanje na Glavnem trgu so sicer popestrili nastopi glasbenih skupin in pevcev ter družabne igre. Mariborsko prireditev je Peterle izkoristi tudi za najavo svojega volilnega slogana, ki se glasi: "Pravi za predsednika!"
Ob tem dodajamo, da se je na shodu Socialnih demokratov v Hali Tivoli v Ljubljani predsedniški kandidat Danilo Türk pred zbrano množico članov in simpatizerjev stranke zahvalil za njihovo dosedanjo podporo. Zahvalil se je tudi vsem drugim strankam, skupinam in organizacijam civilne družbe, ki ga podpirajo. Prav zaradi njihove podpore je prepričan, da imajo za sabo široko fronto podpore. Svoje podpornike pa je spodbudil, naj s trdim delom nadaljujejo vse do volitev.

Danilo Türk se je vsem svojim podpornikom zahvalil za podpise, pomoč in za organizacijo stojnic v času zbiranja podpisov za njegovo kandidaturo. Svoj govor je navezal na simboliko jesenskega pobiranja plodov. Prepričan je namreč, da bodo lahko na dan predsedniških volitev z zmago "obrali plodove svojega dela".
Po njegovih besedah je Slovenija v prelomnem trenutku. "Dosegli smo veliko, vendar hočemo še več, boljše," je poudaril in dodal, da ravno SD najbolj razume potrebo po novem.
Zbranim na shodu je pojasnil, da bo njegov predsedniški program obsegal zavzemanje za človeško varnost, človekove pravice, ekonomsko varnost, boljšo zunanjo politiko, zaščito okolja in ohranitev slovenske identitete.
Predsedniški kandidat je udeležencem shoda sporočil, da bo v ponedeljek obiskal Železnike. Pohvalil je dosedanjo solidarnost s prizadetimi v poplavah, obenem pa poudaril, "naj pomoč ne pojenja".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Peterle Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lojze Peterle: Naj se barve jasno vidijo, pozdravljamo različnost