objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 25. september 2007 ob 10:47

Skorajšnji bankrot ustavil gostilničarja Jožeta Andrejaša
Gaspari raziskave Ninamedie ne želi komentirati, Danilo Türk kampanje ne gradi na anketah
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsedniški kandidat Pahorjevih Socialnih demokratov Danilo Türk je javnosti predstavil svoj programski okvir. Pri pisanju njegovega programa so sodelovali ugledni ljudje; kulturnik in bivši poslanec LDS Tone Partljič, nekdanja ustavna sodnica Dragica Wedam Lukić, predavateljica na Fakulteti za družbene vede Ljubica Jelušič, akademik Vito Türk, direktorica poslovne šole Bled Danica Purg, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj in predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti Janez Prašnikar. Razen slednjih dveh so vsi sodelovali tudi pri javni predstavitvi Türkovega programa.

V ospredje sedem strani dolgega programskega osnutka, ki mu je dal naslov Name se lahko zanesete, je Türk postavil kulturo v najširšem smislu. Po njegovih besedah je prav, da imajo predsedniški kandidati svoje programe, v katerih so zapisane glavne usmeritve za čas volilne kampanje pa tudi kako si predstavlja svojo vlogo v času po volitvah. Programski okvir sicer temelji še na varnosti, identiteti, ekologiji in zunanji politiki.
V njem je izpostavljena tudi varnost. Po besedah Türka gre za varnost človeka in njegovo zaščito pred zunanjimi grožnjami. Prepričan je, da je za doseganje varnosti treba zagotoviti ustrezen gospodarski razvoj in rast, ki bosta zagotavljala tako fleksibilnost kot socialno varnost, pri tem pa bodo upoštevani tudi ekološki vidiki. Prav tako se mu zdi pomembna identiteta, ki jo moramo po njegovem še graditi.

Ena od pomembnih točk Türkovega programa je tudi zunanja politika. Ugled Slovenije v tujini je po njegovih besedah odvisen od tega, koliko bomo podjetni. Kot je dejal, je Slovenija v tujini "všečna, ni pa dovolj spoštovana". Prepričan je, da k temu lahko s svojimi pobudami veliko pripomore tudi predsednik. Na vprašanje, kdo je po njegovem mnenju odgovoren za to, Türk ni konkretno odgovoril. Poudaril pa je, da se bo zavzemal tudi za nadaljnje zmanjševanje lastništva države v podjetjih, vendar primerov ni konkretiziral.
Je pa Türk odgovarjal na vprašanje glede javnomnenjskih raziskav, saj mu sodeč po raziskavi družbe Ninamedia podpora pada. Za razliko od drugih anket so ga namreč urstili le na tretje mesto, medtem ko je drugo mesto zasedel neodvisni predsedniški kandidat Mitja Gaspari, ki ga podpira LDS Katarine Kresal. Kot je dejal, on in njegov volilni štab spremljata ankete in jih proučujeta. "Rezultati javnomnenjskih raziskav niso edino merilo mojega dela", je dejal Türk, ki svojih aktivnosti ne gradi na teh rezultatih. Je pa samozavestno napovedal, da računa na uspeh.
O omenjeni raziskavi smo povprašali tudi Mitja Gasparija. "To bi morali vprašati tiste, ki delajo te raziskave. Jaz tega ne bi želel komentirati," je za naš portal dejal Gaspari. Po njegovih besedah ga je Ninamedia enkrat postavila na tretje, zdaj na drugo mesto. Zadnjo besedo pa bodo po njegovem mnenju v vsakem primeru imeli volilci.

Gaspari pa je sicer svojo tokratno novinarsko konferenco posvetil predvsem gospodarskim temam. Po njegovem mnenju v nekaterih segmentih prihaja do pregrevanja gospodarstva. Kot ocenuje, se gospodarska rast pospešuje predvsem z dejavnostjo panog z nizko dodatno vrednostjo, to pa je predvsem gradbeništvo. "Ta pospešek pa se zagotavlja predvsem z zadolževanjem v tujini," pojasnjuje Gaspari, ki opozarja, da se bo pregrevanje videlo v proračunih za prihodnja leta.
Predsedniški kandidat, ki so ga tokrat na novinarski konferenci iz prve vrste poslušali nekdanji ljubljanski rektor Jože Mencinger ter predavatelja na  ljubljanski ekonomski fakulteti Tine Stanovnik in Mojmir Mrak, je sicer pohvalil razmerova hiter razvoj Slovenije, z razmerova nizko inflacijo. Vendarle se pod tem skupnim vzorcem dobrih rezultatov pojavljajo določena vprašanja, je opozoril Gaspari, katerega odgovore si je vestno zapisovala vodja njegovega štaba Mojca Drčar Murko, sicer najbolj dejavna od vseh slovenskih evroposlancev.
Med gospodarskimi temami se je eks guverner dotaknil povezovanja Luke Koper in tržaškega pristanišča, dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke, povezovanja oziroma prevzemanja Petrola in Istrabeza ter koncepta javno-zasebnega partnerstva oziroma povezovanja Luke Koper, Intereurope in Slovenskih železnic z nemško družbo Deutsche Bahn.
Ob tem dodajmo, da Jože Andrejaš, ki je nameraval kandidirati na letošnjih predsedniških volitvah, ni zbral zadosti podpisov podpore. Od 20. avgusta pa do 22. septembra jih je zbral 3144, zato bo odnehal, saj bi z nadaljnjim zbiranjem podpisov finančno ogrozil svojo družino.
Čeprav so se v zadnjem času pojavile zunajparlamentarne stranke, ki so Andrejašu ponujale podporo, da bi lahko z več kot 3000 zbranimi podpisi vložil kandidaturo, pa se za to možnost, kot pravi, ni odločil, ker so bila stališča teh strank v nasprotju z njegovimi. Dodal je, da se je od vsega začetka predstavljal kot neodvisni in nestrankarski kandidat, zato ne bi bilo pravično, da bi iskal strankarsko podporo.
Poudaril je, da je bilo zbiranje podpisov "velik zalogaj", saj je bil v politiki popolnoma neznana osebnost. Podpise podpore volivcev je zbiral s pomočjo prostovoljcev, poleg tega pa je najel tudi nekaj študentov. Po dveh tednih se je odločil, da akcije zbiranja podpisov s pomočjo študentov ne bo nadaljeval, saj je to preveliko finančno breme.
Kot je še povedal, se je od napovedi kandidature pa do danes srečeval z ljudmi in se prepričal, da je v Sloveniji veliko stvari in področij, ki zahtevajo spremembe. Zato želi ostati na političnem prizorišču. "Nekaj pogovorov sem že opravil, tako da ne izključujem možnosti, da se bom v prihodnje vključil v kakšno stranko, vendar pa je zaenkrat še prezgodaj, da bi lahko razkril karkoli več," je dejal Jože Andrejaš.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjevih Danilo Türk tone partljič Dragica Wedam Lukič Ljubica Jelušič, Vito Türk Danica Purg, Lučka Kajfež Bogataj Janez Prašnikar Mitja Gaspari Katarine Kresal jože mencinger Tine Stanovnik Mojmir Mrak, Mojca Drčar Murko Jože Andrejaš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Skorajšnji bankrot ustavil gostilničarja Jožeta Andrejaša