objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 25. september 2007 ob 13:14

Zdaj gre na nož: Bavčar zaradi Petrola z Janšo celo na štiri oči
Šef Petrola Marko Kryžanowski spet angažiral trdega pogajalca Deana Mikoliča
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnja težko pričakovana izredna seja nadzornega sveta Istrabenza, sklicana zaradi napovedi prevzema družbe s strani Petrola, je na videz minila brez večjih pretresov. Predsednik NS Janko Kosmina jo je začel ob deseti uri dopoldne v Istrabenzovi vili na Bledu, končali so že čez slabi dve uri, potem pa šli na kosilo. Šef uprave Istrabenza Igor Bavčar je na sejo prišel dobro razpoložen,  menda je v formi, manjkal ni nihče od nadzornikov.
Formalno gledano se je "NS Istrabenza seznanil z namero za prevzem koprske družbe, ki jo je Petrol objavil 14. septembra, hkrati pa upravo podprl pri nadaljnem pridobivanju Petrolovih delnic, v obsegu, ki ga bodo dopuščale finančne možnosti Istrabenza in ki bo predstavljal največ 24,9 odstotni delež Petrola. Nadzorniki so Bavčarju dali tudi soglasje za aktivnosti in posle, s katerimi bo lahko Istrabenz utrdil svojo vlogo pri upravljanju in vodenju poslov Petrola, in soglasje za razširitev in okrepitev energetskega stebra v skupini Istrabenz, vključno s konsolidacijo lastniških struktur v družbah v skupini, ki opravljajo dejavnosti s področja energetike“. Zanimivo, da so bili sklepi sprejeti soglasno, debata na seji pa je potekala v glavnem na temo, kakšno sporočilo naj Istrabenz pošlje v javnost. Naj bo to vojna napoved Petrolu ali mirovna ponudba. Po naših informacijah, kar potrjuje tudi Istrabenzova uradna objava na spletnih straneh Ljubljanske borze, so se nadzorniki odločili za srednjo pot, morda celo za spravno ponudbo Petrolu. Vladna nadzornika, Tomaž Toplak, prvi mož Kapitalske družbe, in Božo Predalič, generalni sekretar vlade, na seji nista veliko govorila.
Hkrati je iz virov blizu Bavčarja spet slišati, da Petrol praktično nima možnosti za večinski prevzem Istrabenza, saj naj bi uprava dovolj trdno obvladovala 51-odstotni delež; mimogrede, član uprave Istrabenza Srečko Kenda na seji ni odstopil, menda zaradi nesoglasij z Bavčarjem, čeprav se je pred sejo govorilo tudi to. Naši viri blizu Istrabenza so vnovič potrdili naše pisanje, da je idejni pobudnik in strateg Petrolove namere za prevzem Istrabenza znani lobist Božo Dimnik, čeprav je slednji za Finance to že zanikal. Predsednik Petrolove uprave in Dimnikov nečak Marko Kryžanowski pa naj bi za papirilogijo prevzemnega posla angažiral finančnika Deana Mikoliča (oziroma njegovo ljubljansko firmo P&S svetovanje), ki je eden od Petrolovih pogajalcev tudi z rusko družbo Lukoil.

Medklic: Mikolič živi z voditeljico domžalskega radia Hit Betko Šuhel (imata sinčka Aleksandra; Mikolič je prej dalj časa živel v izvenzakonski skupnosti z ekonomistko Alenko Malačič, sicer deset let starejšo od njega), njegov oče, Lojze Mikolič, pa je dolgoletni trener našega slovitega strelca Rajmonda Debevca. Mikolič je znan tudi po poslih s prvim človekom KD Group Matjažem Gantarjem, še več, imela naj bi celo skupno podjetje KD P&S d.o.o.. Njuna velika donosna operacija je bila prodaja Gantarjevega 18,27-odstotnega deleža v Termoelektrarni Šoštanj in malenkost večjega deleža v Termoelektrarni Brestrnica, državnemu Holdingu slovenskih elektrarn, ki ga vodi razvpiti Jože Zagožen. Mikolič slovi tudi kot zelo trd pogajalec, hkrati pa je menda odličen v prevzemnih poslih, zato naj bi ga vedno več najemali tujci. Poznavalci razmer ocenjujejo, da naj bi bil Mikolič težak okoli 15 milijonov evrov, največ naj bi zaslužil s prodajo sklada Atena, na veliko pa naj bi vlagal v Rusiji, Ukrajini in Daljnem vzhodu.

Naši viri še trdijo, da se v Petrolovih in Istrabenzovih kombinacijah pojavlja tudi zdaj že znameniti dvojec, minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in lastnik borzne hiše Perspektiva Dare Južna.
Po naših informacijah naj bi se Igor Bavčar zaradi Petrola in Istrabenza v kratkem srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo – in to celo na štiri oči.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Kosmina Igor Bavčar Tomaž Toplak Božo Predalič Srečko Kenda Božo Dimnik Marko Kryžanowski Deana Mikoliča Betko Šuhel Aleksandra Alenko Malačič Lojze Mikolič Rajmonda Debevca Matjažem Gantarjem Jože Zagožen Andrej Vizjak Dare Južna Janezom Janšo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zdaj gre na nož: Bavčar zaradi Petrola z Janšo celo na štiri oči