objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 26. september 2007 ob 07:41

Kučan v bolnici, trije predsedniški kandidati prišli, Krajnc protestira
Na Forumu 21 Peterle edini Kučanu zaželel čimprejšnje okrevanje in pohod na Šmarno goro
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V Cankarjevem domu je Forum 21 organiziral okroglo mizo, na kateri so predsedniški kandidati evropski poslanec Lojze Peterle, profesor ljubljanske Pravne fakultete Danilo Türk in nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari predstavili svoje poglede na vlogo in položaj predsednika države, slovensko identiteto, zunanjo politiko in odnose s Hrvaško. Na začetku okrogle mize pa so kandidati spregovorili o vzrokih, ki so jih spodbudili za kandidaturo. Noben izmed kandidatov ne podpira morebitnih sprememb ustave, s katerimi bi spremenili način izvolitve predsednika države.
Mitja Gaspari je pojasnil, da so ga za kandidaturo vzpodbudile življenjske izkušnje na pomembnih položajih za razvoj Slovenije in podpora javnosti. "Program predsednika države je zapisan v ustavi," je dejal, a dodal, da lahko predsednik daje predloge in izraža svoje poglede. Nekdanji guverner Banke Slovenije tudi nasprotuje zamislim, da bi predsednika republike volili na posreden način.
Lojze Peterle je povedal, da se je za kandidaturo odločil zato, "ker me zanima slovensko seštevanje". Prav tako naj bi ga h kandidaturi spodbujali tudi gospodarstveniki. Evropski poslanec je tudi poudaril, da ljudje vidijo predsednika države "kot funkcijo, ki ima zaradi neposrednih volitev največjo demokratično legitimiteto". Tudi Peterle nasprotuje spremembam ustave glede izvolitve predsednika države.
Danilo Türk je pojasnil, da so od konca lanskega leta prihajali predlogi za njegovo kandidaturo. "Poleti letos pa je prišlo do kritične mase v korist moje kandidature," je dejal in dodal, da je "za definicijo aktivnega predsednika, ki pa ni glasen ali napadalen, ampak povezovalen". Türk se je tudi zavzel za stalno "diskretno komunikacijo med predsednikom vlade in države". Tako kot Gaspari in Peterle je tudi profesor Pravne fakultete proti spremembam ustave.
Peterle je dejal, da si bo prizadeval za "dejavnega predsednika". Zavzema se za sodelovanje med predsednikom vlade in države. Po njegovem mnenju je potrebno morebitne napetosti obravnavati za zaprtimi vrati.
Glede slovenske identitete je bil Türk kritičen do površnega odnosa do nacionalnih simbolov, medtem ko Gaspari meni, da je prav uspešen ekonomski razvoj podlaga za krepitev slovenske identitete. Evropski poslanec pa je prepričan, da moramo Slovenci iz "obrambnega slovenstva" preiti v "odprto, evropsko in globalno slovenstvo".
Kandidati so se dotaknili odnosa slovenske zunanje politike do vprašanja Kosova. Türk je pri tem bil kritičen do "kakovosti slovenske zunanje politike". Obenem je prepričan, da je treba glede Kosova ohraniti enotnost Evropske unije. Gaspari se je zavzel z pogajanja med kosovskimi Albanci in Srbijo. Tudi Peterle podpira enotno politiko EU glede usode Kosova.
Türk ni navdušen nad odločitvijo, da bi o slovensko-hrvaški meji odločalo meddržavno sodišče v Haagu. Po njegovem mnenju je to sodišče preveč naklonjeno sredinski črti. Sam je prepričan, da bi bila najbolj ustrezna rešitev ad hoc arbitraža.
Po Gasparijevem mnenju ni prišlo do kakšnega večjega napredka glede slovensko-hrvaških odnosov. Nekdanji guverner je tudi opozoril na zaščitno ekološko ribolovno cono, ki bo začela veljati 1. januarja 2008.
"Slovenija ne sme iti pod tisto, kar je imela 25. junija 1991, torej celoten Piranski zaliv," je dejal Peterle. Po njegovih besedah so bila doslej enostranska dejanja in javne izjave močnejše od skupnih prizadevanj za rešitev problemov.
#video#
Pogovor je moderiral nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, namesto predsednika Foruma 21, Milana Kučana, ki so ga operirali v ljubljanskem Kliničnem centru (kot zanimivost povejmo, da je Peterle kot edini od predsedniških kandidatov Kučanu zaželel čimprejšnje okrevanje in pohod na Šmarno goro). Kljub temu, da je Ude na začetku pogovora v Okrogli dvorani navzoče še posebej opomnil, naj postavljajo res samo vprašanja, s pripombo, da jim že na obrazih vidi, kako bi radi na dolgo in široko diskutirali, je bila razprava zelo dolga. Pevec Zoran Predin, edini estradnik v dvorani, je forum zapustil ob sedmi uri zvečer, ko je debata še trajala. V odsotnosti Kučana sta predsedniške kandidate sprejela podpredsednik Foruma 21 Slavko Pregl in sekretarka Nevenka Črešnar Pergar, opazili pa smo množico znanih obrazov tako rekoč preteklega političnega, diplomatskega in poslovnega življenja. Prišli so Miran Goslar, Zvone Dragan, Zdenko Rotar, Marjan Šiftar, Marjan Sedmak, Božo Kovač in celo nekdanji poraženi kandidat za člana predsedstva SFRJ Marko Bulc (spomnimo, porazil ga je Janez Drnovšek), med mlajšimi poslovneži je izstopal lastnik podjetja Riko Janez Škrabec, v prvi vrsti pa sta sedela tudi poslanec in poslanka Socialnih demokratov, Miran Potrč in Majda Potrata. Seveda ni manjkal niti edini župnik, ki je član Foruma 21, razvpiti Janez Furman. Pred vhodom v dvorano se je na veliko muval tudi večni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, tudi član Foruma 21, toda v dvorani ga kasneje nismo opazili.
Napovedani predsedniški kandidat Darko Krajnc je v izjavi za javnost protestiral proti odločitvi organizatorjev omizja, da so povabili zgolj tri kandidate, ki jim po javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Lojze Peterle Danilo Türk Mitja Gaspari lojze peterle Danilo Türk Lojze Ude Milana Kučana Zoran Predin Slavko Pregl Nevenka Črešnar Pergar Miran Goslar Zvone Dragan Zdenko Rotar Marjan Šiftar Marjan Sedmak Božo Kovač Marko Bulc Janez Drnovšek janez škrabec miran potrč majda potrata Janez Furman mitja rotovnik Darko Krajnc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kučan v bolnici, trije predsedniški kandidati prišli, Krajnc protestira