objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 27. september 2007 ob 07:42

Zadnja v igro stopila Monika Piberl
Predsedniško kandidaturo je vložila tudi šefica mariborske stranke Glas žensk Slovenije
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Kot zadnja je včeraj zvečer, ob 22.50, dobro uro pred iztekom roka za vložitev vlog, kandidaturo Monike Piberl za predsednico države vložila stranka Glas žensk Slovenije. Pravočasno so uspeli zbrati 3136 podpisov volivk in volivcev, kar zadostuje za vložitev kandidature, je ob tem povedala predsednica te zunajparlamentarne stranke Piberlova. Zakonitost kandidature in podpise podpore mora zdaj preveriti državna volilna komisija, ki bo tudi odločila o potrditvi kandidature.
Predsedniško kandidaturo je tako uradno pri državni volilni komisiji v Ljubljani vložilo sedem kandidatov, ki se bodo po vsej verjetnosti na oktobrskih volitvah potegovali za glasove volilnih upravičencev. Kandidature so vložili Lojze Peterle, Zmago Jelinčič Plemeniti, Mitja Gaspari, Danilo Türk, Elena Pečarič, Darko Krajnc in Monika Piberl. Kandidati lahko do 1. oktobra še izstopijo iz volilnega boja.
Na državno volilno komisijo (DVK) je v sredo po pošti prispela tudi ena nepopolna kandidatura, je za STA povedal tajnik DVK Marko Golobič. Gre za nepopolno vlogo, ki je bila sicer naslovljena kot kandidatura, vendar je brez večje možnosti, da bi bila dopolnjena na način, ki ga zahteva zakon, je pojasnil Golobič. Predlagatelja, gre za fizično osebo, pa so ne glede na očitne pomanjkljivosti pozvali k dopolnitvi kandidature.
Komisija je pet predsedniških kandidatov že uradno potrdila, dva pa tako še čakata na potrditev. Prvi je kandidaturo že lani napovedal Peterle, nato pa je kandidaturo napovedalo še 13 kandidatov, prav težave pri zbiranju podpisov pa so botrovale temu, da se je iz predsedniške tekme umaknila sedem napovedanih kandidatov.
Na volitvah 2002 so volivci in volivke lahko izbirali med devetimi kandidati. Na predsedniških volitvah leta 1997 je pogoje za kandidiranje izpolnilo osem kandidatov, osmerica kandidatov se je za najvišji položaj v državi potegovala tudi na prvih predsedniških volitvah v samostojni Sloveniji leta 1992.
Za kandidiranje s podpisi 5000 volivcev so se odločili trije kandidati, ki imajo zagotovljeno podporo uveljavljenih političnih strank. Evropskega poslanca Lojzeta Peterleta podpirajo vladne SDS, NSi in SLS, nekdanjega guvernerja slovenske centralne banke Mitjo Gasparija LDS, nekdanjega slovenskega veleposlanika pri Združenih narodih Danila Türka pa opozicijska SD, vladni DeSUS in združenje Zares. Vsi trije so že uradni predsedniški kandidati, saj je DVK njihove kandidature že potrdila. Enako velja za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki so ga s podpisi podprli poslanski kolegi, ter aktivistko in borko za pravice invalidnih oseb Eleno Pečarič, ki jo podpirajo zunajparlamentarna stranka Akacije in trije poslanci.
Na potrditev kandidature čaka predsednik zunajparlamentarne Stranke mladih Slovenije (SMS) Darko Krajnc, ki je kandidaturo uradno vložil v torek, s podporo svoje stranke in 3.899 podpisi volivcev. Komisija bo njegovo kandidaturo obravnavala in najverjetneje na današnji seji tudi potrdila.
Ko bodo vse kandidature uradno potrjene, bo DVK predvidoma v torek z žrebom določila vrstni red na seznamu potrjenih kandidatur, ki bo enak tistemu na uradni glasovnici.
Četrte volitve predsednika države bodo 21. oktobra. Če takrat noben izmed kandidatov ne bo prejel večine, bo 11. novembra sledil drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem volilnem krogu prejela največ glasov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Monike Piberl lojze peterle Zmago Jelinčič Plemeniti Mitja Gaspari Danilo Türk Elena Pečarič Darko Krajnc Monika Piberl Marko Golobič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zadnja v igro stopila Monika Piberl