objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 1. oktober 2007 ob 07:21

Lojze vodi in vodi, Danilo zdaj povsod pred Mitjo, Zmago suvereno četrti
Peterle po anketi časnika Delo rahlo nazadoval, Pečaričeva šiša Krajnca
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Delo Stik: Peterle vodi, Türk je drugi, Gaspari tretji
Če bi bile predsedniške volitve to nedeljo, bi največ glasov dobil Lojze Peterle pred Danilom Türkom, potreben pa bi bil še drugi krog, je pokazala septembrska anketa časnika Delo. Za Lojzeta Peterleta se je tokrat odločilo 27,9 odstotka, Danilo Türk je prejel 21 odstotkov, Mitja Gaspari 17,1 odstotka, Zmago Jelinčič Plemeniti pa 12,8 odstotka glasov, Eleni Pečarič je svoj glas dalo 1,2 odstotka, Darko Krajncu pa 0,3 odstotka vprašanih.
Prvouvrščenemu Peterletu podpora nekoliko upada. Po julijskem Delovem merjenju javnega mnenja bi Peterleta volilo 33,1 odstotka, mesec kasneje pa 30,8 odstotka vprašanih. Drugouvrščeni Danilo Türk v merjenjih v zadnjih treh mesecih ostaja na približno enaki ravni, Mitja Gaspari je v zadnjem merjenju pridobil odstotno točko, podpora Zmagu Jelinčiču Plemenitemu pa niha, še ugotavlja Delo. Elena Pečarič in Darko Kranjc sta bila tokrat v anketo vključena prvič.
Če bi se v pričakovanem drugem krogu predsedniških volitev spopadla Lojze Peterle in Danilo Türk, bi Peterle dobil 42,1 odstotka, Türk pa 41 odstotka glasov anketiranih. Tudi glede morebitnega drugega kroga predsedniških volitev izidi Delovih javnomnenjskih raziskav kažejo na rahel upad podpore Peterletu in dvig podpore Türku. V julijski anketi bi v drugem krogu ob spopadu Peterle - Türk Peterleta volilo 45,8 odstotka, Türka 37,7 odstotka vprašanih, avgusta bi Peterle dobil 42,9 odstotka, Türk pa 40 odstotkov glasov vprašanih. Če bi se v drugem krogu srečala Lojze Peterle in Mitja Gaspari, bi bila prednost prvega nekoliko večja kot v spopadu s Türkom. Peterletu bi v tem primeru dalo glas 43 odstotkov vprašanih, za Gasparija pa bi glasovalo 40,7 odstotka anketiranih. V manj verjetnem paru drugega kroga, kjer bi se pomerila Türk in Gaspari, je Türk v precejšnjem vodstvu. Türk bi dobil 42,6 odstotka, Gaspari pa 33,5 odstotka glasov.
Anketo je izvedel oddelek za tržne raziskave Delo Stik. Anketiranje je potekalo 26. in 27. septembra 2007 na vzorcu 1005 ljudi.

Ninamedia podobno: Peterle in Türk pred Gasparijem
Po najnovejši anketi časnika Dnevnik pa bi v prvem krogu volitev za predsednika države zmagal evropski poslanec Lojze Peterle s 26,7 odstotka glasov. Na drugo mesto bi se s 15,7 odstotno podporo uvrstil profesor ljubljanske Pravne fakultete Danilo Türk, ki mu tesno sledi nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari s 15 odstotki. Predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču so anketiranci odmerili 7 odstotkov, predsedniku SMS Darku Krajncu in Eleni Pečarič pa 0,8 odstotka. Neopredeljenih je še 33,9 odstotka volivcev.
Lojze Peterle je po tej anketi v zadnjem tednu pridobil 0,7 odstotka glasov, medtem ko je Danilo Türk s 30 odstotnim pribitkom glasov z drugega mesta izrinil Mitja Gasparija. Ševilo neopredeljenih pa naj bi se še naprej zmanjševalo, saj jih je bilo tokrat za sedem odstotnih točk manj kot pred tednom dni.
Če bi se v drugem krogu pomerila Peterle in Türk, bi evropski poslanec po anketi dobil 43,7 odstotka, profesor mednarodnega prava pa 39 odstotkov glasov. V morebitnem volilnem soočenju v drugem krogu z nekdanjim guvernerjem Banke Slovenije bi Peterle dosegel 44,3 odstotka glasov volivcev, medtem ko bi za njegovega protikandidata glasovalo 38,4 odstotka volivcev. Če bi se v drugi krog uvrstila kandidata levice, bi za Türka glasovalo 36,8 odstotka volivcev, za Gasparija pa 34,5 odstotka.
Naročnika ankete sta časnik Dnevnik in televizijski program Pop TV. Anketo sta naročnika izvedla v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Anketiranje je potekalo med 25. in 28. septembrom 2007 na vzorcu 3688 naključno izbranih telefonskih naročnikov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Danilom Türkom Mitja Gaspari Zmago Jelinčič Plemeniti Eleni Pečarič Darko Krajncu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lojze vodi in vodi, Danilo zdaj povsod pred Mitjo, Zmago suvereno četrti