objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 1. oktober 2007 ob 15:02

Zares v Listo Gregorja Golobiča
Novo politično stranko sestavljajo Golobičevi, Drnovškovi, Kučanovi in Jankovićevi ljudje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Na zboru združenja Zares, včeraj na Gospodarskem razstavišču v Ljubjani, so potekale razprave o osnutkih statuta in programskih izhodišč nove stranke, predstavila sta se oba znana kandidata za predsednika stranke, Ivan Cencelj in Gregor Golobič, sprejeli pa so tudi sklep o prenehanju delovanja združenja. Glavni dogodek ob ustanovitvi nove stranke je napovedan za naslednjo soboto, ko bodo sprejemali dopolnjene predloge omenjenih listin, formalno pa bodo izvolili tudi predsednika nove stranke, ki zaenkrat še nima imena.

Kandidata se predstavita
Kandidat za predsednika nove stranke, predsednik društva brezposelnih in socialno ogroženih Slovenije Ivan Cencelj je na današnji predstavitvi pred člani združenja Zares dejal, da se zaveda prednosti, ki jo ima zaradi večje medijske prepoznavnosti in izkušenj v političnih vodah njegov protikandidat, nekdanji sekretar LDS Gregor Golobič. Posebnega programa ni predstavil, saj se večinoma strinja s programskimi izhodišči, ki so jih pripravili pri združenju, dejal pa je, da kot eno prednostnih nalog nove stranke vidi skrb za malega človeka, ki je potisnjen na rob družbe in je pozabljen od politike in še marsikoga drugega. Nova stranka naj med ljudi prinese srečo, upanje in socialno demokracijo, je ocenil. Cenclju se je med govorom precej zatikalo, pohvalil pa je tudi pritikandidata Golobiča.


Golobič je na predstavitvi, kjer je nastopil izjemno suvereno, izpostavil vprašanja, s katerimi bi se morali vsi soočiti pri oblikovanju nove stranke. Med drugim ga zanima, ali je za stranko koristno, da predsednik, ki jo vodi, "dvomi, tudi ko je najbolj prepričan". Kot je povedal, želi biti drugačen, zato na navedena vprašanja ne želi dajati konvencionalnih ali oportunističnih odgovorov in spomnil, da so tudi pred novim politikom stare pasti. Poudaril je, da je potreben resen razmislek o posledicah skupne odločitve članov združenja o tem, kdo bo stranko vodil in kako. "Zavrniti moramo boj in prerivanje za utečeno, dajemo in istočasno sprejemamo izziv za tekmo v novem. To je naš način vrnitve v prihodnost," je sklenil govor. Ko je Golobič končal govor in se napotil na svoj sedež, ga je pričakal Cencelj in se z njim rokoval. Oba govora (Cencljev je dolg nekaj manj kot šest, Golobičev pa slabih deset minut) si lahko v celoti ogledate na videoposnetku.
Pred začetkom zbora članov združenja Zares je nekdanji sekretar LDS Gregor Golobič dejal, da odločitev za kandidaturo za predsednika nove stranke ni bila enostavna, a se je na koncu zanjo vendarle odločil, ker prihodnja stranka izkazuje precejšnjo energijo. Njegov protikandidat predsednik društva brezposelnih in socialno ogroženih Slovenije Ivan Cencelj pa je povedal, da ga pri kandidaturi podpirajo člani društva, ki se želijo tudi sami aktivno vključiti v politično dogajanje. Po besedah Golobiča je energija združenja Zares v marsičem podobna tisti, ki se je sam spomni s konca osemdesetih let, ko so se v Sloveniji začele rojevati prve politične stranke. Žar tega je po skoraj dve desetletji precej zamrl in v ideji združenja se na novo kaže nek plamen upanja. "druženje Zares je neke vrste katalizator novega premisleka, kako, čemu so namenjene politične stranke in kako naj delajo. Mi bomo opravili svoje delo in upam, da bo slednje pustilo učinke tudi na delu drugih strank," je še dejal Golobič. Obuditev izvorne naivnosti, ki je zaznamovala rojstvo demokracije v Sloveniji se kaže tudi skozi iniciativo združenja Zares kot nekaj dragocenega, s poudarkom na tem, da vsakdo po svojih močeh naredi kar lahko, da se to uveljavi, da se energija artikulira in pusti posledice, je prepričan Gregor Golobič. Cencelj je pritrdil, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka, saj je njegov protikandidat medijsko in tudi drugače zelo prepoznaven. Zanjo se je odločil na pobudo članov društva nezaposlenih in socialno ogroženih, ki se želijo tudi sami na tak način vključiti v politiko. "Potrebujejo neko stranko in človeka, ki jih zastopa navzven," je dejal. Zaveda se, da je v politiki še docela neznan, prav tako nima referenc, je pa zato bolj razpoznaven v nevladni sferi.
#video1#
#video2#
Volitve liderja prihodnji teden
Kot je znano je kolegij združenja člane pozvalo, naj preko ankete izberejo, kateri kandidat se jim zdi najbolj primeren za vodjo stranke. Zabeležili so 12 možnih kandidatov, od tega jih je bilo osem članov združenja, soglasje h kandidaturi pa sta na koncu podala zgolj Cencelj in Golobič. O predsedniškem kandidatu bodo najprej odločali člani združenja z neposrednim glasovanjem po pošti. Upoštevane bodo vse glasovnice, ki bodo vrnjene do naslednjega četrtka. O veljavnosti glasovnic bo odločala volilna komisija, ki ji bo predsedovala Dragica Peče. Na ustanovni konvenciji prihodnjo soboto bo potekal formalni postopek izvolitve predsednika, člani Zares pa bodo imeli tudi možnost, da na listo za predsedniškega kandidata uvrstijo še koga.
#video3#
Kdo je vse bil...

Sobotna konvencija je trajala kar štiri ure, vodila pa jo je nekdanja poslanka LDS in podpredsednica državnega zbora Irma Pavlinič Krebs, zdaj odvetnica v Črni na Koroškem. Odvetniško prakso je opravila v pisarni nekdanjega eldeesovskega ministra za pravosodje in predsednika odvetniške zbornice Mihe Kozinca, ki je po naših informacijah pripravil vse potrebne akte za združenje in politično stranko Zares; Kozinc je med konvencijo sedel v zadnji vrsti in ves čas klepetal s Samom Lozejem, kabinetnim svetovalcem ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Na Gdospodarsko razstavišče je prišlo okoli 250 članov, kar se je nekaterim zdelo malo, saj naj bi združenje Zares imelo že čez 1000 članov, vseeno pa so morali odpreti še eno dvorano, kajti stolov je bilo premalo. Med znanimi obrazi, poleg nepovezanih poslancev, smo opazili še lobista Bogdana Biščaka, tajnika dosedanjega Združenja Zares, dva svetovalca predsednika države, Iva Vajgla in Maksimiljana Lavrinca (slednji je prišel v beli športni majici, jeansu in ves čas pil vodo; ko je na hodniku srečal svojega motorističnega prijatelja Kozinca, sta se takoj objela), Miho Ulčarja, nekdanjega predsednika ŠOU (v Zares bo pokrival mladinsko problematiko), bivšega ministra za okolje in prostor Janeza Kopača, ki zdaj dela v Globičevem podjetju Ultra, Marjetico Mahne, pred kratkim odstavljeno članico nadzornega sveta Filmskega sklada, znamenitega prestopnika med poslanci Cirila Pucka, ljubljanska mestna svetnika Petra Božiča in Romana Jakiča (oba z Liste Zorana Jankovića), Staneta Pejovnika, predsednika Drnovškovega Gibanja za pravičnost in razvoj, Boruta Razdevška, predsednika uprave Debitela, darkerja Igorja Vidmarja, lastnika agencije Ninamedia Nikolo Damjanića... Iz liste prisotnih je torej že na hitro moč sklepati, da v novo politično stranko kadrujejo Golobič, odhajajoči predsednik države Janez Drnovšek, nekdanji šef države Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković.

Nekateri, sicer manj znani govorci, so kritizirali osnutke statuta, da je preveč površno pripravljen, duhove pa je hitro pomiril Golobič, češ da gre samo za formalni okvir, ki naj ne bi smel biti preobsežen. Golobič je sicer sedel v prvi vrsti, poleg Jakiča, prav tako nekdanjega generalnega sekretarja LDS. Poslanec Pavel Gantar pa je poduhovičil, da njihov program ne bo alternativni vladni program. Program Zares po njegovo namreč ne bo imel alternative. Čeprav je že vsem jasno, da novo politično stranko Zares tudi volilke in volilci uvrščajo na levico politčne scene. Na konvenciji je spregovoril tudi Bogomir Luci iz Ormoža in dejal, da je verjetno edini kmet v dvorani. In se razjezil, da so pisci programa pozabili na kmete; če te kategorije ne bodo vključili v program Zaresa, potem on tu nima kaj iskati. Pa se je oglasil Biščak in dejal, da Luci edini kmet v dvorani zato, ker trenutno v dvorani ni Golobiča, ki se tudi ukvarja s kmetijstvom. Biščak ima prav, nekdanji generalni sekretar LDS ima namreč v vasici Malija poleg Portoroža kmetijo z oljkami...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivan Cencelj Gregor Golobič Kandidata se predstavita Volitve liderja prihodnji teden
Kdo je vse bil...
Irma Pavlinič Krebs Mihe Kozinca Samom Lozejem Zorana Jankovića Bogdana Biščaka Iva Vajgla Maksimiljana Lavrinca Miho Ulčarja Janeza Kopača Marjetico Mahne Cirila Pucka Petra Božiča Romana Jakiča Staneta Pejovnika Boruta Razdevška Igorja Vidmarja Nikolo Damjanića Janez Drnovšek Milan Kučan pavel gantar Bogomir Luci

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zares v Listo Gregorja Golobiča