objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Četrtek, 4. oktober 2007 ob 14:24

Milijoni za predsedniške volitve, toda za Američane smo totalni reveži!
Samo prvi krog bo stal več kot tri milijone evrov, sodelovalo pa bo 24.000 ljudi
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Državna volilna komisija je pri nas organ, ki je odgovoren za izpeljavo vseh volitev oziroma referendumov na nacionalni ravni. Tako komisija pripravlja vse potrebno  za oktobrske predsedniške volitve in novembrski referendum o lastninjenju zavarovalnic.  Kot je za naš portal povedal tajnik volilne komisije Marko Golobič, je za prvi krog volitev v proračunu namenjeno 3.176.407 evrov, kar je skoraj dva evra na volilca. Koliko bi davkoplačevalce znašal morebitni drugi krog volitev, ki bo 11. novembra, pa Golobič ni povedal. "Sredstva za morebitni drugi krog niso zagotovljena, temveč se bodo zagotavljala lahko šele na podlagi razpisa  drugega kroga," je pojasnil dolgoletni tajnik komisije in dodal, da naj bi pri izpeljavi volitev sodelovalo kar 24.000 ljudi. Že zdaj pa je jasno, da bodo država privarčevala več kot tri milijone evrov, ker bo omenjeni referendum izvedla hkrati z drugim krogom predsedniških volitev.

Koliko so stale zadnjem predsedniške volitve leta 2002, ko je Janez Drnovšek v drugem krogu porazil Barbaro Brezigar, ni znano. "Podatek za zadnje predsedniške volitve pa je manj verodostojen z vidika vseh stroškov, ker so bile sočasno občinske volitve, ki jh krijejo občine," razlaga Golobič do dodaja, da je v posameznih segmentih prišlo do delitve stroškov. Tako so stroške volišč, kjer gre za 3300 nadomestil lastnikom oziroma upravljalcem zgradb, plačale občine, medtem ko je stroške raznosa obvestil volilcem krila država.
Ob tem dodajmo, da bodo precej denarja za svoje volilne kampanje porabili tudi predsedniški kandidati. Za predsedniško kampanjo do prvega kroga volitev  lahko porabijo 424.118 evrov. Kot smo poročali pred dobrim tednom, je Lojze Peterle takrat zbral okoli 70.000 evrov, Danilo Türk 50.000, Zmago Jelinčič Plemeniti pet tisoč, Elena Pečarič pa en evro. Mitja Gaspari takrat podatka ni razkril, medtem ko Darko Krajnc in Monika Piberl še nista bila uradna kandidata.

Znan pa je vrstni red kandidatov, ki se potegujejo za predsedniški položaj. Darko Krajnc bo na glasovnici zapisan prvi, za njim bodo Zmago Jelinčič Plemeniti, Mitja Gaspari, Danilo Türk, Elena Pečarič, Monika Piberl in Lojze Peterle.

Za primerjavo; denar za volilne kampanje seveda uspešno zbirajo tudi ameriški predsedniški kandidati. Tako je senator Barack Obama iz Illinoisa samo v tretjem četrtletju za svojo kampanjo dobil skupaj 20 milijonov dolarjev, od česar lahko milijon porabi šele, če bo osvojil demokratsko nominacijo. Nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards je v zadnjem četrtletju zbral sedem milijonov dolarjev, kar je za dva milijona manj kot četrtletje prej. Guverner ameriške zvezne države Nove Mehike Bill Richardson pa je zbral 5,2 milijona, kar je prav tako za dva milijona manj kot v prejšnjem četrtletju. Richardson je doslej zbral skupaj 18,5 milijona, s čimer se je utrdil na četrtem mestu in se ločil od repa demokratskih kandidatov. Senator iz Connecticuta Christopher Dodd je v tretjem četrtletju uspel zbrati 1,5 milijona dolarjev, skupaj pa naj bi imel na voljo štiri milijone. Newyorška senatorka Hillary Clinton še ni sporočila višine zbranega denarja. .

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Golobič Janez Drnovšek lojze peterle Danilo Türk Zmago Jelinčič Plemeniti Elena Pečarič Mitja Gaspari Darko Krajnc Monika Piberl Barack Obama John Edwards Bill Richardson Christopher Dodd Hillary Clinton

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milijoni za predsedniške volitve, toda za Američane smo totalni reveži!