objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 4. oktober 2007 ob 06:22

Janša ni cenzor ali kontra peticija drugih novinarjev!
Novinarska vojna: Dejan Steinbuch ter novinarji Maga in Demokracije spisali svojo peticijo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Peticijska vojna med slovenskimi novinarji se nadaljuje. Po nedavni peticiji, ki sta jo napisala in sforsirala novinarja Večera in Radia Slovenije, Blaž Zgaga in Matej Šurc, smo dobili še eno peticijo.
"Ker sta novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc v svoji peticiji pozabila (naperjeno proti predsedniku vlade in SDS Janezu Janši, ki naj bi zganjal medijsko cenzuro, podpisalo pa jo je nekaj več kot 450 novinarjev; podrobnosti v rubriki Sorodni članki; op.p), da se kot novinarja sploh ne bi smela iti političnega aktivizma“, so nekateri drugi novinarji pripravili novo, svojo, tako rekoč kontra peticijo. In začeli zbirati podpise oziroma somišljenike, kajti podpisnikom, kot pravijo, "ki so v duhu črednega nagona podpisovali peticijo Zgage in Šurca, očitno ni kaj veliko do novinarstva oziroma profesionalnega novinarstva. V prihodnjih dneh nameravamo z izjavo seznaniti slovensko in tujo javnost“, tako trdijo podpisniki najnovejše peticije, med katerimi je največ novinarjev tednika Mag in revije Demokracija, podpisala sta je tudi novi odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije Borut Meško in bivši odgovorni urednik Primorskih novic Tino Mamič, prvopodpisani pa je urednik brezplačnega tednika Žurnal Dejan Steinbuch. Peticijo, ki je po naših informacijah nastala v nedeljo zvečer,  v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Etični poziv k profesionalizmu
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je pripravilo kolektivno peticijo Proti cenzuri, v kateri obsojajo domnevno cenzuro in poskuse omejevanje svobode izražanja v naši državi. V nekaj dneh se je podpisala skoraj polovica članov DNS, o peticiji pa je bilo obveščeno tudi mednarodno združenje novinarjev. Ker v Sloveniji kljub svobodi združevanja in pluralizmu na vseh področjih obstaja zgolj eno društvo novinarjev – Društvo novinarjev Slovenije (DNS) – in ker je vanj včlanjena manj kot polovica novinarjev v državi, menimo, da je zaradi poštenosti in korektnosti potrebno javnosti predstaviti tudi tista dejstva, ki so nesporna, konkretna, nezavajajoča in jih je Društvo novinarjev Slovenije v svoji peticiji spregledalo.
Prvič, peticije nismo podpisali vsi novinarji v Sloveniji, pač pa približno tretjina naših kolegov. Med pomembnejšimi podpisniki najdemo le dva odgovorna urednika medijev, ki ju lahko štejemo za relevantna. Eden izmed njiju je tudi predsednik Društva novinarjev Slovenije
(to je Grega Repovž, urednik Mladine, drugi pa Miran Lesjak, urednik Dnevnika, ki je peticijo sicer podpisal nekoliko kasneje, ker je bil na dopustu na grških otokih Samosu in Chiosu; op.p).
Drugič, številnih kolegov k podpisu niso povabili, četudi gre za ugledne novinarje, urednike in publiciste, ki pa imajo eno skupno lastnost: niso člani Društva novinarjev Slovenije. Posredno to pritrjuje ugibanjem, da je peticija proti cenzuri projekt DNS.
Večina novinarjev peticije ni podpisala, ker se z njo ne strinja povsem, ker se jim zdi preveč nenatančna ali pa celo zavajajoča.
Tretjič, kot etično zelo sporno velja izpostaviti dejstvo, da so peticijo podpisali tudi upokojenci (nekdanji novinarji), fotografi, lektorji in druge osebe, za katere niti v najbolj ohlapnem smislu ne moremo reči, da se z novinarstvom neposredno ukvarjajo in da so teoretično sploh lahko izpostavljeni cenzuri in pritiskom, o čemer peticija govori.
Skratka, legitimnost te peticije je relativna, saj zajema le manjšino slovenskih novinarjev.
V vsebinskem smislu je izraz trenutne politične polarizacije in ne more skriti interesov, ki nimajo zveze s profesionalizmom in poklicno etiko novinarjev. Peticija proti cenzuri je dokument, ki ne govori toliko o političnih pritiskih na novinarje (ali urednike), temveč je politični očitek trenutni vladni koaliciji. Logično bi zato sklepali, da bi takšen dokument lahko nastal tudi pred petimi ali desetimi leti, ko pritiski na medije niso bili nič večji ali manjši od današnjih. Vendar se Društvo novinarjev Slovenije pred petimi ali desetimi leti skoraj ni oglašalo. O političnih pritiskih niso govorili, niso se podpisovali pod peticije, pa čeprav je prihajalo do zelo očitnih primerov omejevanja novinarske svobode, nekateri novinarji so zaradi svojega prepričanja celo izgubili službo, bili podvrženi absurdnim sodnim postopkom ali nenavadnim kazenskim ovadbam.
Podpisniki etičnega poziva k profesionalizmu nočemo oporekati legitimnosti Društva novinarjev Slovenije, pa četudi je to edino takšno društvo v državi. Prav tako ne želimo zanikati, da v Sloveniji ne prihaja do poskusov omejevanja svobode tiska in izražanja. Vendar odgovornosti za to ne nosi le ena politična stranka ali politik, temveč celotna politična elita, vplivni gospodarstveniki in pomembni posamezniki, zlasti pa odgovorni uredniki medijev; ravno oni bi se morali pritiskom prvi upreti in zlasti nanje opozarjati javnost.
A ravno odgovornih urednikov v peticiji proti cenzure ne najdemo veliko, kar nas prepričuje, da stanje stvari v Sloveniji le ni tako črno in brezizhodno kot v Burmi ali Belorusiji, na kar peticija Društva novinarjev Slovenije posredno namiguje.
Podpisniki tega poziva smo prepričani, da bi morali vsi tisti, ki se v tej državi poklicno ukvarjamo z žurnalizmom, najprej dosledno spoštovati profesionalne novinarske standarde, ki naj veljajo za vse medije brez izjeme. Takšnega profesionalizma, ki ga imamo v mislih, se ne meri s peticijami, izjavami ali obsodbam, temveč s privrženostjo najvišjim etičnim standardom in strogi kritični distanci do nekdanje sprevržene novinarske logike, značilne za totalitarne države - logike strahopetnega prilizovanja politiki, gospodarstvu in drugim centrom moči.
Dokler se slovenski novinarji in predvsem njihovi uredniki ne bodo distancirali od trenutnih političnih, ekonomskih ali ideoloških prišepetavanj z ene, druge ali tretje strani, bodo ostajali na strani poražencev, saj se bodo politiki in vsi ostali centri moči veselo poigravali s fenomenom, ki mu pravimo medijska svoboda.
Konec peticije.
Prvi podpisniki: Dejan Steinbuch, odgovorni urednik tednika Žurnal, Ana Jud, publicistka, Rado Pezdir, ekonomist in kolumnist časnika Finance, Silvester Šurla, v. d. odgovornega urednika tednika Mag, Igor Kršinar, novinar Maga, Biserka Karneža Cerjak, novinarka Maga, Nenad Glücks, novinar Maga, Brigite Ferlič Žgajnar, novinarka Maga, Luka Jakše, novinar Maga, Tino Mamić, novinar Primorskih novic, Alja Tasi, novinarka Primorskih novic, Rok Spruk, študent ekonomije in spletni publicist, Capitalism & Freedom, Aleš Kocjan, novinar notranjepolitične redakcije STA, Gašper Blažič, novinar Demokracije, Vida Kocjan, novinarka Demokracije, Tomaž Štih, spletni publicist, Libertarec, Borut Meško, odgovorni urednik STA in Mitja Volčanšek, novinar STA.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Blaž Zgaga Matej Šurc Janezu Janši Borut Meško tino mamić dejan steinbuch Etični poziv k profesionalizmu Grega Repovž Miran Lesjak Ana Jud rado pezdir silvester šurla Igor Kršinar Biserka Karneža Cerjak Nenad Glücks Brigite Ferlič Žgajnar Luka Jakše Alja Tasi Rok Spruk Aleš Kocjan gašper blažič vida kocjan Tomaž Štih Mitja Volčanšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša ni cenzor ali kontra peticija drugih novinarjev!