objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 3. oktober 2007 ob 15:57

Črt Kanoni dal Erjavcu odpoved in napovedal vojno Brankoviču s Pop TV
Nekdanji novinar in svetovalec ministra za obrambo se umika iz javnega življenja
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Črt Kanoni, svetovalec ministra za obrambo Karla Erjavca, je zaradi afere z domnevno ponarejeno diplomo dal odpoved in se po lastnih besedah umika iz javnega življenja. Kaj bo počel, še ni znano, je pa že demantiral govorice, da naj bi ga čakala dobro plačana služba v enem od podjetih v državni lasti, menda na Primorskem. Kanoni, ki je tudi član DeSUS, pravi, da bi bo vzel čas za premislek, potem pa bo videl, kako in kaj.
Na uredništvu našega portala pa je nekdanji radijski in televizijski novinar Kanoni poslal posebno pismo, tudi precej čustveno obarvano, iz katerega je razvidno, da za izbruh afere obtožuje predvsem novinarja oddaje 24ur Pop TV Jureta Brankoviča, ki naj bi ga po krivem medijsko obsodil na tri leta zapora, zaradi novinarske šlamparije in neprofesionalnosti. Brankoviču očita celo kaznivo dejanje obrekovanja. Primer Kanoni se sicer nahaja na ljubljanskem tožilstvu, kjer naj bi imel prioriteto, Kanoni pa pričakuje, da bo tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo.
Pismo Črta Kanonija objavljamo v celoti in nelektorirano.

Diploma je pokvarljiva roba
Da je fakultetna diploma pokvarljiva roba« nisem vedel do nedavnega. Pa sem poklical na Fakulteto in jih povprašal kakšen rok trajanja ima. Pet, deset let ? Odgovorili so mi, da je diploma trajen izkaz študenta, diplomanta. Sprašujem se torej, s kakšno pravico so mi nekateri novinarji odvzeli mojo diplomo iz leta 1980?
Absolvent še ni diplomant je bil naslov enega od člankov v našem tiskanem mediju. Ampak jaz sem diplomant! Sem diplomant Fakultete za upravo in to iz študijskega leta 1979/1980,diplomska listina pa mi je bila izročena v prostorih Ljubljanske univerze, 20. januarja 1980 iz rok tedanjega dekana fakultete in rektorja ljubljanske univerze. Diplomiral sem na dveh različnih fakultetah!
In kaj s prispevkom, ki je bil na Pop TV objavljen z naslovom V službi s ponarejeno diplomo?
(avtor prispevka je bil, kot rečeno Jure Brankovič, nekdanji novinar Dela, urednica pa Maja Roš; op.p) Pred slovensko javnostjo izjavljam, da je moje delovno razmerje vezano na diplomski izkaz Fakultete za Upravo Univerze v Ljubljani, kar je razvidno tudi iz pogodbe o zaposlitvi. Tu, vidite, pa gre za elemente kaznivega dejanja novinarja Pop TV z namenom zaničevanja in obrekovanja. Kršena pa je bila tudi  preambula novinarskega kodeksa, ki pravi: Novinarji so dolžni predstavljati celovito sliko dogodkov in svoje delo ,ob spoštovanju pravic drugih, opravljati natančno in vestno.
Novinar pa je bil - oprostite izrazu – šlampast in neprofesionalen. Če bi bil kolikor toliko zavezan etičnemu kodeksu bi upošteval 1. točko stanovskega kodeksa, ki pravi: Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in biti previden, da se izogne napakam. Svoje napake, četudi nenamerne mora priznati in popraviti.
Zakaj trdim ,da ni vešč dela ,ki ga opravlja in je šlampast. Zato, ker ni preveril svojega vira in ni poklical na urad za upravljanje človeških virov, torej v kadrovsko službo Mors in povprašal po moji izobrazbi. Tako informacijo bi novinar zagotovo dobil. Če mu to ne bi zadostovalo in bi še naprej dvomil, pa bi lahko poklical še na Fakulteto. Vendar ne ! Prispevek je raje gradil na žaljivem konstruktu in me pred slovensko javnostjo razžalil in oblatil kar pa je spet kaznivo dejanje.
Dan po objavi prispevka sem novinarja poklical in mu v telefonskem pogovoru skušal pojasniti njegovo zmoto. Vendar ne! Vztrajal je pri svojem! Celo več. V predkazenskem postopku me je v nasprotju s splošnimi etičnimi normami obsodil na tri leta zapora, čeprav bi moral spoštovati 21. člen kodeksa, ki pravi: Nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen. Novinar mora biti pazljiv pri omembi imen in objavi slik storilcev, žrtev ter njihovih svojcev v poročilih o nesrečah in predkazenskih postopkih…
Tisti, ki me poznate, zagotovo veste, da moj namen ni bil ponarejanje. Tisti pa, ki me ne poznate, si pa zastavite vprašanje. Zakaj, za vraga, trezen človek stori tako dejanje le mesec dni pred uradnim zagovorom diplome?
V teh dneh čakam sklep tožilstva. Državni organ, torej Mors, me ni vezal na noben časovni rok do katerega moram končati študij. Nihče ni terjal od mene ničesar, pa tudi noben pravni akt s strani Morsa ni bil spisan, ki bi kazal, da sem se želel okoristiti na račun inkriminiranega potrdila. Če sem komu škodoval sem škodoval prvenstveno samemu sebi. To pa je seveda predmet osebne moralne presoje,moje vesti torej, nikakor pa ne medijev.
Še enkrat pa naj poudarim, da je bil povod za storjeno dejanje močnejši od trezne presoje. Podlegel sem čustveni stiski, stresu in nikomur ne želim, da bi se kadarkoli znašel v podobnem položaju kot sem se sam
(po naših informacijah gre za hudo bolezen njegove soproge) in bi se moral odločati med tem kar ti šepeče srce in veleva razum.
Podpis: Črt Kanoni, Ljubljana.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Črt Kanoni Karla Erjavca Jureta Brankoviča Diploma je pokvarljiva roba Maja Roš

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Črt Kanoni dal Erjavcu odpoved in napovedal vojno Brankoviču s Pop TV