objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 5. oktober 2007 ob 09:15

Ogorčena Elena: serije stopnic v mestni hiši ne morem preleteti
Predsedniški kandidati zavrnili Jankovićevo idejo, da bi grad Bokalce postal rezidenca
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj popoldne na ljubljanskem magistratu na pogovor sprejel predsedniške kandidate. Na enournem za javnost zaprtem pogovoru so se z županom pogovarjali o tem, kakšen naj bi bil odnos med glavnim mestom in predsednikom države, na koncu pa so vsi skupaj odgovarjali tudi na vprašanja novinarjev. Trije kandidati, Lojze Peterle, Zmago Jelinčič Plemeniti in Elena Pečarič, od sedmih, so svojo prisotnost opravičili.
Janković je pozneje novinarjem povedal, da je kandidatom predstavil idejo, da bi grad Bokalce preuredili v predsedniško palačo, vendar je bilo po njegovih besedah očitno, da so kandidati zadovoljni s tem, kar imajo, in da po gradu ni potrebe. "Njihovo željo, da želijo biti skromni in da želijo funkcijo opravljati v zdajšnjih prostorih, spoštujem, za grad Bokalce, pa bomo pač morali najti drugo rešitev," je dejal Janković.

#v1a#
Razloge, zaradi katerih po njegovem mnenju ni smiselno, da se urad predsednika države preseli na novo lokacijo, je pojasnil predsedniški kandidat Danilo Türk. Kot je dejal, se država nahaja v položaju, ko je potrebna finančna disciplina, zato selitev ni smiselna, če hoče predsednik dajati dober zgled vsem ostalim. Na vprašanje, kako ocenjuje odnos med državo in glavnim mestom, je odgovoril, da je očitno, da med mestom in državo prihaja do kratkih stikov, da pa se mora težava čim prej rešiti. "Slišali smo, da je nekaj težav pri sredstvih, ki bi jih moralo dobiti glavno mesto. Želel bi si, da se ta težava reši čim prej in da se finančno stanje v Ljubljani normalizira, saj vse drugo škodi glavnemu mestu," je dejal Türk.
Predsedniška kandidatka Monika Piberl je spomnila, da je z novim zakonom o financiranju občin tudi Maribor izgubil, veliko sredstev in da se tako nahaja v podobnem položaju kot Ljubljana, da pa ima Ljubljana sposobnega župana in zato verjame, da bo uspel nadoknaditi izpad sredstev, ki ga je doživela Ljubljana. Na to se je odzval Janković, ki je dejal, da Maribor in Ljubljana le nista v enakem položaju in da ju zato ne gre primerjati. Po njegovih besedah je namreč Ljubljana z novim zakonom o financiranju občin izgubila bistveno več sredstev, kot jih je Maribor.
Predsedniški kandidat Mitja Gaspari je menil, da bi bilo modro, da bi občina in država dogovor dosegli čim prej. "Ne govorimo o nekaj letih, pač pa o nekaj mesecih. Vse kar bo dlje, bo škodljivo tako za občino kot državo," je dejal Gaspari.
Predsedniški kandidat Darko Krajnc pa je menil, da si Ljubljana kot glavno mesto denar zasluži. Po njegovih besedah mora namreč Ljubljana razvijati vso infrastrukturo, ki jo ostalim občinam ni treba, poleg tega pa bo naslednje leto gostila tudi številne evropske delegacije, za katere bi bilo prav, da jih pričaka pripravljena.
Po srečanju pa je ljubljanskega župana nakurila odsotna predsedniška kandidatka Elena Pečarič. Pravi razlogi, zakaj je na pogovoru z Jankovićem ni bilo, so naslednji, citiramo: "Gospod župan me je povabil v mestno hišo, v prvo nadstropje in do tam je kar lepa serija stopnic, ki jih seveda z vozičkom ne morem preleteti. Gospod župan me pozna zelo dobro, saj sem mu celo pisala del programa ob njegovi kandidaturi. Poznajo me tudi njegovi ožji sodelavci. Pa tudi v primeru, ko bi ne vedeli kdo sem, se za gostitelja takšen spodrsljaj ne spodobi. Preprosto ne pristajam več na takšno ravnanje, saj menim, da mora biti dostopnost zagotovljena za vse. Gospod župan bi lahko izbral npr. vinsko klet, ki je dostopna in povsem primerna za sproščen klepet.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković lojze peterle Zmago Jelinčič Plemeniti Elena Pečarič Danilo Türk Monika Piberl Mitja Gaspari Darko Krajnc Elena Pečarič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ogorčena Elena: serije stopnic v mestni hiši ne morem preleteti