objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 6. oktober 2007 ob 07:48

Gregor Golobič prevzema Zares
Nova politika: spor med šefoma Dela in Maga, Danilom Slivnikom in Janezom Markešem
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Danes bo nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič postal predsednik nove politične stranke Zares. Čeprav je z volitvami vedno imel strašne težave (na kongresu LDS v Mariboru, daljnega leta 1997, je bil komaj izvoljen, štiri leta kasneje, na kongresu v Portorožu, pa raje ni šel na volitve in je za generalnega sekretarja kandidiral svojega človeka Bogdana Biščaka, ta pa je zaradi hudega nasprotovanja lokalnih odborov Golobiču gladko izgubil proti Petru Jamnikarju), ne gre dvomniti, da na volilni konvenciji v Marmorni dvorani ljubljanskega Gospodarskega razstavišča ne bo gladko premagal slamnatega protikandidata Ivana Cenclja. Podpredsednik Zares naj bi postal Golobičev sošolec Andrej Rus, sekretar pa Biščak. Potem je na programu piknik s kostanji.
Po naših informacijah se bo današnjega kongresa udeležil tudi predsedniški kandidat Danilo Türk, ki bo tam tudi govoril. Kot je znano, Türka podpira tudi Zares, nenazadnje se ga je omenjalo celo kot enega od kandidatov za liderja te stranke, če bi izgubil predsedniške volitve.

Medtem ko se vrstijo ugibanja, prognoze in analize, kaj lahko na prihodnjih državnozborskih volitvah naredi Zares, je Golobičev politični comeback sprožil močne tenzije tudi v nekaterih medijih. Kar ni presenetljivo, saj se je Golobič kot velik eldeesovski kadrovik z mediji, še posebej z novinarji in uredniki, vselej praktično in strateško ukvarjal. On je bil tisti, denimo, ki je z milimetrsko natančnostjo napovedal, da bo v primeru Janševe zmage na volitvah Delo kupilo tednik Mag. In ravno na Delu in Magu so se zdaj spet sprli zaradi Golobiča.
Izbruhnil je namreč konflikt med predsednikom uprave Dela Danilom Slivnikom in odgovornim urednikom Dela Janezom Markešem, ki sta doslej na Magu leta in leta dobro funkcionirala, vodenje Dela pa zanju očitno že postaja prevelik medijsko-politični zalogaj. Slivnik Markešu namreč očita, da naj bi po novem preveč forsiral Golobiča in njegov Zares, sodu pa naj bi izbil dno Golobičev portret tedna v Sobotni prilogi, kjer je novinar Dejan Pušenjak o novem liderju Zares napisal tako osladni traktat, da so se celo tisti bolj levo usmerjeni Delovi novinarji držali za glavo. Markeš seveda ni kriv za Pušenjakovo pisanje in izbiro besed, toda Markeš naj bi kot urednik natančno vedel, kaj bo Pušenjak o Golobiču napisal, zato naj bi ga kot urednik tudi določil za pisanje. Slivnikovo mnenje glede Golobiča pa je ravno nasprotno in mnogi sedanji ter nekdanji člani LDS bi takoj podpisali nedavno Slivnikovo kolumno v Magu (o Golobiču); no, še najraje bi kaj dodali ...

Zakulisje nastajočega spora med Slivnikom in Markešem pa seveda nista (samo) Golobič in Pušenjak, ampak nove politične kombinacije in predvolilno obdobje (čeprav so volitve v državni zbor šele prihodnjo jesen), ki se je praktično že začelo. Slivniku je menda jasno, da bo v primeru poraza Janeza Janše in levosredinske koalicije (SD, Zares, Podobnikov ali Šrotov SLS in morda celo LDS) odfrčal z mesta šefa Dela (ali pa mu bo Delo nazaj prodalo Mag; z drugimi besedami: prišel je zaradi politike in odšel bo zaradi nje), ker bo to prijazna in modra koncesija prvega moža Pivovarne Laško in večinskega lastnika Dela Boška Šrota novi vladni koaliciji. Za medijsko-politično levico je namreč Slivnik pojem desnega novinarstva (kar zadeva Slivnika kot menedžerja je svoje že povedal Matjaž Gantar, prvi mož KD Group, in s tem se povečini strinjajo vsi) in prav njega Delovi novinarji krivijo za kalvarijo dopisnikov Roka Kajzerja in Matije Graha; čeprav so se te zadeve zdaj malce politikantsko potuhnile. Domnevni politični preobrat, ki ga je Slivnik opravil skupaj z nekdanjo državno sekretarko Andrijano Starina Kosem (slednja zdaj tudi kot predsednica nadzornega sveta Dela uraduje iz pisarne bivšega direktorja Pivovarne Union Mitje Lavriča na Medvedovi ulici v Ljubljani), ga menda ne bo rešil, saj naj bi bilo vsakomur jasno, da ni šlo za politiko, temveč Slivnikove zasebne poslovne interese. Karierno še slabše naj bi se Slivniku obetalo v primeru tako imenovane velike koalicije med Janšo in Borutom Pahorjem; Janša mu namreč preobrata ni in ne bo odpustil, poleg tega je Slivnik, kar zadeva Janšo, temeljito zamenjal terminologijo: Janša se je v Slivnikovih kolumnah iz nepopustljivega Grosupeljčana prelevil v trmastega, kar naj bi imelo negativno konotacijo.
Tudi Markeš, potem ko je postal urednik Dela, doživlja neverjetno razsvetljenje. Dnevnikov kolumnist Vlado Miheljak, ki je skupaj z Markešem nedavno gostoval v radijski oddaji Studio ob 17. na Radiu Slovenija, je ob Markešu, na lastno presenečenje, izpadel domala kot skrajni desničar; spomnimo se, kako je Markeš na Odmevih (TV Slovenija) dobesedno šokiral voditeljico Rosvito Pesek, ko je začel na vse pretege povzdigovati Golobiča in Zares; in nenazadnje, zdaj Markeš hvali celo predsedniškega kandidata s podporo LDS Mitjo Gasparija, čeprav je slednjega, ko je na predlog Janeza Drnovška znova hotel postati guverner Banke Slovenije, v nulo sesuval prav Markešev Mag – poglejte si samo Magove članke izpred nekaj mesecev. Markešev preobrat je torej fantastičen, toda novinarjem Dela v tej situaciji takšen Markeš utreza. Čeprav se šalijo, da Zares postaja njihova stranka, Markeš nanje ne fizično ne psihično ne pritiska in menda lahko pišejo, kot vedo in znanjo; to je pa za Slivnika nezaslišano. Mimogrede, na Delu so nam povedali, da je bivši Delov urednik Peter Jančič spet na dopustu, vendar nam je Jančič po objavi članka to zanikal; in pripomnil, da mu niti dopusta več ne privoščimo.
Markeš, ki je sprva v sobotnih uredniških kolumnah visoko nad oblaki razglabljal predvsem o globalnih problemih, zdaj pa se je spustil čisto v slovensko politiko, naj bi nakuril tudi Magove novinarje, na čelu z urednikom, magistrom Silvestrom Šurlo, zakaj so podpisovali tako imenovano kontra novinarsko peticijo zoper podpisovanje peticije o domnevni Janševi cenzuri slovenskih medijev, kar je spet razjezilo Slivnika. Ta naj bi Markešu prepovedal, da se kot urednik Dela vmešava v uredniško politiko Maga, kjer Šurla ostaja zvest Slivnikov novinarski vojaček, poleg tega Slivnik tam piše svoje kolumne, ki naj bi dajale politični ton Magovi uredniški politiki. Slivniku pa naj bi Andrijana Starina Kosem naročila (seveda v imenu Boška Šrota, do katerega Slivnik tako rekoč nima stalnega dostopa; po naših informacijah sta se Šrot in Slivnik srečala pred nekaj tedni, Slivnik pa je na termin v Laškem čakal celih štirinajst dni), naj se ne vmešava v uredniško politiko Dela. Poslovnim Laščanom (Šrot namreč dela po 16 ur dnevno) se Slivnikovo delo menda zdi bizarno; pravijo, da smešno ne ve, kaj bi bil, menedžer, publicist, analitik, kolumnist, urednik ...
Kar zadeva Gregorja Golobiča,  je situacija precej bolj jasna v Dnevniku, ki ga Golobič tradicionalno dobro obvladuje prek predsednika uprave DZS Bojana Petana, šefa Dnevnika Branka Pavlina in odgovornega urednika Mirana Lesjaka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Bogdana Biščaka Petru Jamnikarju Ivana Cenclja Andrej Rus Biščak Danilo Türk Janševe Danilom Slivnikom Janezom Markešem Dejan Pušenjak Janeza Podobnikov Šrotov Boška Matjaž Gantar Roka Kajzerja Matije Graha Andrijano Starina Kosem Mitje Lavriča Borutom Pahorjem Vlado Miheljak Rosvito Pesek Mitjo Gasparija Janeza Drnovška Peter Jančič Silvestrom Šurlo Bojana Petana Branka Pavlina Mirana Lesjaka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gregor Golobič prevzema Zares