objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Četrtek, 11. oktober 2007 ob 12:42

Tone Partljič: Zagotavljam, da bo vse bo v redu in se bomo imeli fajn!
Jutri se začenja 42. Borštnikovo srečanje; najprej Kangler in Rošker, potem predstava MGL
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V SNG Maribor bodo v petek, 12. oktobra, ob 19. uri slovesno odprli 42. Borštnikovo srečanje. Osrednji govornik bo mariborski župan Franc Kangler, nekaj besed pa bo navzočim in festivalu za popotnico namenil tudi direktor SNG Danilo Rošker. Ob 19.30 bodo v Veliki dvorani že uprizorili prvo tekmovalno predstavo, Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba v režiji Stanislava Moše in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.
Selektor Matej Bogataj si je v času od zadnjega festivala ogledal blizu 80 predstav pretekle gledališke sezone ter svetu Borštnikovega srečanja, ki mu predseduje Tone Partljič, predlagal, naj jih v tekmovalni program uvrsti 11, v spremljevalnega pa šest. Ocenjevala jih bo strokovna žirija v sestavi Iva Zupančič, Majda Križaj, Vesna Jurca Tadel, Rok Vevar in Aleksandar Milosavljevič. Člani žirije za podelitev Borštnikovega prstana sta poleg Partljiča še Mojca Kreft in Bine Matoh.
Ljubljanska Drama se bo v tekmovalnem programu predstavila z Molierovim Tartuffom v režiji Dušana Jovanovića, Cankarjevimi Romantičnimi dušami v režiji Sebastijana Horvata, Šparovčkom Eugenea Labicha in Botha Straussa v režiji Martina Kušeja, Svetinovim Ojdipom v Korintu režiserja Ivice Buljana ter predstavo Služkinji Jeana Geneta, ki je nastala v režiji Diega de Bree. Z dvema predstavama sodeluje kranjsko Prešernovo gledališče, in sicer s Crimpovim Podeželjem režiserja Eduarda Milerja ter Strniševimi Žabami, ki so nastale v režiji Jake Ivanca. Poleg že omenjene otvoritvene predstave se bodo v tekmovalnem programu zvrstile še predstave Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže v režiji Dušana Jovanovića in izvedbi SNG Nova Gorica, Somrak bogov Nicole Badalucca, Enrica Mediolija in Luchina Viscontija v režiji Diega de Bree in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, Zavod Bunker pa se bo na osrednjem slovenskem gledališkem festivalu predstavil s koprodukcijo Betontanca in Umka.LV Show Your Face v režiji Matjaža Pograjca. V spremljevalni program so se uvrstili Zavod Maska z rekonstrukcijo režiserja Emila Hrvatina z naslovom Pupilja, papa Pupilo pa Pupilčki, E.P.I. Center s predstavo Predtem/potem Rolanda Schimmelpfeninga v režiji Sebastijana Horvata, na sporedu bo tudi musical Greva se ježka po idejni zasnovi Jožeta Pernarčiča in v režiji Tijane Zinajič. KUD France Prešeren bo sodeloval s predstavo Andreja Rozmana - Roze Skopuh, Drama SNG Maribor s Sokratovim zagovorom Petra Ternovška, Društvo Familija in MGL pa z igro O čem govorimo, kadar govorimo o ljubezni, ki jo je rokgre zasnoval po motivih zgodb Raymonda Carverja, režirala pa Ivana Djilas.
Kot je ob predstavitvi svojega izbora dejal Bogataj, tudi zadnja sezona potrjuje, da je slovensko gledališče v dobri kondiciji. Lanski tekmovalni program je bil po njegovem mnenju ubran predvsem na temo tujstva, odrinjenosti, enkrat v socialnem, drugič v eksistencialnem smislu, za program 42. Borštnikovega srečanja pa ugotavlja, da se veliko predstav ukvarja s srednjim razredom, torej s tistimi, ki niso čisto na dnu, imajo pa svoje tipične strahove in skrbi.
Letošnje Borštnikovo srečanje bo ponudilo tudi strokovni simpozij Gledališče in politike predstavljanja v organizaciji oddelka za dramaturgijo ljubljanske AGRFT, Dan AGRFT, mednarodno delavnico Second Life in 14 predstav v okviru dodatnega programa. Mednje sodita tudi dve projekciji dokumentarnih filmov in dve radijski igri. Tudi letos bo v Literini knjigarni predstavitev 11 knjižnih novosti s področja gledališke umetnosti, ki so izšle pri različnih slovenskih založbah v času od zadnjega srečanja do sedaj.
Žirija bo poleg tradicionalnega prstana v skladu z veljavnim pravilnikom podelila nagrado za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, pet enakovrednih igralskih nagrad, nagrado za mladega igralca ali igralko, tri nagrade za scenografijo, kostumografijo ali druge gledališke prvine, nagrado Dominik Smole za izvirno dramsko besedilo ali za prevod, dramatizacijo, jezikovno adaptacijo oziroma lektorski dosežek ter nagrado za inovacije in estetski preboj.
Stroški letošnjega festivala znašajo nekaj več kot 230.000 evrov. Država in mariborska mestna občina sta prispevali skupaj 130.000 evrov, ostala sredstva pa pokrovitelji. Po besedah Partljiča sta država in občina letos precej bolj naklonjeni festivalu, saj je vsaka od njiju prispevala 13.000 evrov več kot minula leta. Sklepna slovesnost 42. Borštnikovega srečanja s podelitvijo nagrad in Borštnikovega prstana bo 24. oktobra ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor.
"Zagotavljam vam, da bo vse v redu in da se bomo imeli fajn, ter da bo kakovost festivala zadovoljila pričakovanja," je pred dnevi svoje poročilo o pripravah na letošnje Borštnikovo srečanja sklenil Partljič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler Danilo Rošker oeja Masteroffa Johna Kanderja Freda Ebba Stanislava Moše Matej Bogataj tone partljič Iva Zupančič Majda Križaj Vesna Jurca Tadel Rok Vevar Aleksandar Milosavljevič Mojca Kreft Bine Matoh Dušana Jovanoviča Sebastijana Horvata Eugenea Labicha Botha Straussa Martina Kušeja Svetinovim Ivice Buljana Jeana Geneta Diega de Bree Crimpovim Eduarda Milerja Strniševimi Jake Ivanca Miroslava Krleže Nicole Badalucca Enrica Mediolija Luchina Viscontija Matjaža Pograjca Emila Hrvatina Rolanda Schimmelpfeninga Sebastijana Horvata Jožeta Pernarčiča Tijane Zinajič Andreja Rozmana - Roze Petra Ternovška Raymonda Carverja Ivana Djilas

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tone Partljič: Zagotavljam, da bo vse bo v redu in se bomo imeli fajn!