objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 15. oktober 2007 ob 20:57

Medijska senzacija: Gregor Golobič kupuje Mladino!
Preko zamejske finančne družbe KB1909 poskuša dobiti tudi lastniški delež Primorskih novic
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji teden so s primerno doziranim medijskim pompom na Ljubljanski borzi začele kotirati delnice finačne družbe KB1909, ki je v lasti zamejskih Slovencev. Družba je naslednica nekdanje goriške Kmečke banke, ukvarja se predvsem s financami in nepremičninami, vodi pa jo predsednik upravnega odbora Boris Peric. Kotacijo njihovih delnic in nekaj malega o družbi je Peric pojasnil v intervjuju za časnik Finance (četrtek), dan prej pa je o družbi KB1909 izšel tudi članek v Primorskih novicah. Zamejski finančniki se posredno ukvarjajo tudi z mediji, saj so lastniki družbe Distriest, ki je ekskluzivni uvoznik tujih časopisnih in revijalnih edicij v Slovenijo. Sedež KB1909 je na ulici Via Malta 2 v Gorici.
Toda zamejska finančna družba KB1909 se očitno zanima tudi za slovenske medije; konkretno, z dokapitalizacijo naj bi postali solastniki tednika Mladina. Več različnih virov nam je potrdilo, da so pogovori o vstopu KB1909 praktično že končani, čeprav se niso še čisto vse dogovorili. Zamejci naj bi vložili okoli milijon evrov in dobili 45-odstotni delež Mladine, denar naj bi Mladina potrebovala za razvoj in posodobitev, boter in politični pokrovitelj posla pa je Gregor Golobič, predsednik nove politične stranke Zares. Niti pa najverjetnje vodijo tudi k nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, saj KB1909 velja za simbolnega naslednika famoznega Saftija, malce skrivnostne finančne družbe zamejskih Slovencev iz Trsta, ki jo je vodil Darij Cupin, in je pred mnogimi leti financirala izdajanje levosredinskega časnika Republika. Spomnimo: časnik je kljub enormnim finančnim dotacijam klavrno propadel, čeprav so nekateri vodilni kadri Republike po drugi strani enormno obogateli; denimo prvi direktor Igor Lavš, zdaj poslovnež v Beogradu in kolumnist Financ. V upravnem odboru KB1909 najdemo tudi Jurija Detička, predsednika uprave Adria Bank na Dunaju, ki je bil še pred kratkim član nadzornega sveta družbe DZS, večinske lastnice Dnevnika. Detiček je vodenje dunajske banke prevzel po odhodu Cirila Krpača, ki je veljal za prvega Kučanovega bankirja. Hkrati Kučanov zet Branimir Štrukelj, generalni tajnik Sviz, sedi v nadzornem svetu Mladine in je član Golobičevega Zares.
Trenutna lastniška struktura Mladine, časopisnega podjetja d.d., je za Golobičevo operacijo naravnost idealna. Največji lastniki so direktor Andrej Klemenc, ki naj bi imel že skoraj 20 odstotkov, sledijo Factor Leasing (20) in tiskarna TČR (tudi približno 20), kjer Mladino tiskajo; TČR pa lastniško obvladuje tajkun tiskarski Martin Odlazek, ki je skupaj z Dnevnikom ustanovil podjetje Arsvita. Arsvita, kjer sta direktorja Odlazek in prvi človek Dnevnika Branko Pavlin, pa že obvladuje večinski delež Dela revij. Precejšnje  lastniške deleže v Mladini imajo tudi odgovorni urednik Grega Repovž, nekdanji urednik Robert Botteri, kolumnist Bernard Nežmah, urednik Miha Štamcar in znani novinar Marcel Štefančič jr.
Naši viri še trdijo, da naj bi Golobič, s pomočjo kapitala KB1909, poskušal priti tudi do čim večjega deleža v Primorskih novicah. Ta posel pa naj bi peljal preko Borisa Ugrina, nekdanjega člana nadzornega sveta Primorskih novic, kjer je sedel kot predstavnik malih delničarjev.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boris Peric Gregor Golobič Milanu Kučanu Darij Cupin Igor Lavš Jurija Detička Cirila Krpača branimir štrukelj Andrej Klemenc martin odlazek Branko Pavlin Grega Repovž Robert Botteri bernard nežmah Miha Štamcar Marcel Štefančič jr Borisa Ugrina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Medijska senzacija: Gregor Golobič kupuje Mladino!