objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 17. oktober 2007 ob 09:08

8 velikih afer zloglasnega Globala!
Od pijanega tožilca, pepelnika v čelo manekena, bombe pod avtom, do posilstva in uboja
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska javnost se še vedno ni pomirila zaradi tragedije, ki se je prejšnjo nedeljo zgodila v bližini ljubljanske diskoteke Global. Kot je znano, naj bi eden od varnostnikov družbe VIP varovanje, ki je zadolžena za varovanje kluba, 20-letnega Vrhničana Gorazda Čamernika tako močno udaril v zatilje, da je slednji po treh dneh borbe za življenje umrl. Zaradi tega so minuli vikend Gorazdovi starši žrtve in prijatelji pripravili protestni shod pred diskoteko in podpisovanje resolucije, zahtevajo pa odvzem licence družbi VIP varovanje, zaostrene pogoje za podeljevanje teh licenc in kaznovanje odgovornih za tragični incident. Napovedujejo se ovadbe in odškodninske tožbe.


Hude kritike seveda letijo tudi na vodstvo diskoteke Global, saj slednje minulo soboto v znak spoštovanja do mladeniča ni zaprlo zloglasnega kluba. Vseeno pa je bilo obiskovalcev kluba tisti večer le peščica, pa še to večinoma tujci, ki sploh niso vedeli, kaj se pravzaprav dogaja.
In kdo je najemnik zloglasnega Globala? Brata Zoran in Tugo Stary, znana ljubljanska gostinca. 41-letni Tugo je bil nekoč natakar v kafetariji Klementina v Ljubljani, v začetku devetdesetih pa je začel samostojno pot gostinca. Z bratom Zoranom sta bila dolga leta najemnika številnih ljubljanskih lokalov; med drugim sta imela znamenito ljubljansko restavracijo Lovec, v elitnem Knafljevem prehodu dnevno-nočni klub Primadona, v ljubljanskem Koloseju pa donosno restavracijo Subito in diskoteko Oz.

Septembra leta 2003 pa je Tugo Stary s tedanjim direktorjem Name Tevžem Tavčarjem podpisal pogodbo za najem diskoteke Global. Nama, ki naj bi za najemnino mesečno pokasirala skoraj 15.000 evrov, je lokal popolnoma opremila in ga predala najemniku. Tudi takrat sta bila brata Stary partnerja, pred dvema letoma pa je Tugo brata Zorana izplačal in z Namo začel poslovati sam. Posle v imenu družbe Nad mestom d.o.o. mu je vodila njegova nekdanja intimna spremljevalka Aleksandra Rajaković, poročena Baždarić, ki se je po rojstvu otroka s hrvaškim košarkarjem Marinom Baždarićem preselila v tujino.
Zagotovo pa Global, ki so ga odprli septembra 2003, velja za enega najbolj razvpitih klubov v prestolnici. Znan je po nenormalno visokih cenah uslug, stalnih krajah oblačil obiskovalcev, slabo vzdrževanih sanitarijah in drugih težavah z vodenjem lokala, večkrat pa je bil klub vpleten v škandale in afere. Poglejmo podrobnosti

1. Bombni napad na lastnikov avto
V začetku oktobra 2005 je neznanec pod avtomobil znamke smart, ki ga je uporabljalo dekle Zorana Staryja Erna Širovnik, nastavil bombo. Močna eksplozija je tisto noč zbudila in prestrašila stanovalce na Trebanjski ulici, poškodovan pa ni bil nihče. Takrat so nekateri namigovali, da gre za fovšijo premožnima bratoma Stary. Drugi pa so govorili, da naj bi bomba pomenila  opozorilo lastnikoma Globala, ki naj bi imela astronomske dolgove.

2. Hud boj za varovanje Globala
Klub naj bi veljal za najdonosnejšega v Ljubljani, zato naj bi ga želelo varovati več družb, ki se s tem ukvarjajo. Najhujša konkurenca družbi VIP, ki jo vodi znani bodigard Danijel Praštalo, naj bi bilo podjetje BBR Securily. Glavna partnerja slednjega sta po poročanju Direkta Radovan Bogičević-Rade, sicer obsojen zaradi poskusa umora, in Domen Vivod, nekdanji pripadnik specialne enote slovenske policije. Očitno je bil Praštalov VIP uspešnejši, saj je vse do včeraj obdržal donosen posel s podjetjem Nad mestom, ki je lastnik nočnega kluba.

3. Pijani tožilec Boštjan Penko
Za afero v povezavi z elitnim klubom je poskrbel tudi višji državni tožilec Boštjan Penko, sicer nekdanji direktor Urada za preprečevanje korupcije. V Globalu naj bi se ga hudo napil, se skrajno primitivno obnašal divjal in celo teroriziral druge goste. Med drugim naj bi se vanje zaletaval, jih izzival k pretepu, grozil in ustrahoval. Še zlasti naj bi se pijani Penko znašal nad dekleti, jih ogovarjal z nespodobnimi izrazi, otipaval in sploh prostaško nadlegoval, vendar varnostniki takrat kljub prošnjam deklet niso odreagirali. Dodajmo, da so Penka zaradi vedenja prijavili policiji, ta pa je primer predala sodniku za prekrške. Penko je takrat pijanost zanikal in vložil tožbo proti Direktu, ki je njegov izpad razkril.

4. Pepelnik v čelo manekena
Le nekaj dni zatem, se je v Globalu zgodil nov škandal. Slovenski maneken Franci Legen, mimogrede, zaradi številnih dolgov jo je popihal iz Slovenije in se menda skriva nekje v Avstraliji, je bil tarča pijanega gosta. Ta je v Legena najprej vrgel kozarec, nato stol, na koncu pa še pepelnik. Takrat so varnostniki srboriteža ovladali in ga izročili policiji, Legan pa je v ljubljanskem kliničnem centru dobil tri šive.

5. Streljanje v Globalu?
Kakšen teden pozneje pa so sredi noči  v okolici Globala paradirali do zob oboroženi policisti v neprebojnih jopičih. Takrat se je govorilo, da naj bi bila v diskoteki bomba, vendar je policija po pregledu sporočila, da je šlo za kršenje javnega reda in miru; v lokalu naj bi se pripravljal pretep. Šef VIP varovanje Danijel Praštalo je takrat dejal, da je nekdo policiste obvestil in zagnal paniko, češ da se v Globalu strelja.

6. Varnostniki brez veljavnih službenih kartic
Že takoj naslednji dan so policisti in inšpektor za notranje zadeve prišli v Global, kjer so opravili temeljit nadzor. Takrat so zabeležili okoli 30 incidentov. Inšpektor je takrat ugotovil, da štirje varnostniki niso imeli službenih kartic, hkrati pa so napovedali obisk požarnega inšpektorja. Januarja 2006 je Global obiskal tudi inšpektor za zasebno varovanje pri ministrstvu za notranje zadeve. Tudi on je ugotovil, da varnostniki nimajo licenc za varovanje javnih zbiranj, od štirih varnostnikov, pa je le eden imel veljavno službeno izkaznico. Slednjo izda notranji minister, pomeni pa, da je varnostnik opravil potreben preskus znanja.

7. Brata Stary naj bi razmišljala o prekinitvi
Lanskega aprila so se razširile govorice, da najemnika lokala, brata Stary, razmišljata o prekinitvi najemne pogodbe z Namo. Razlog naj bi bili tudi nasilni varnostniki VIP varovanja. Govorilo se je, da naj bi petletno pogodbo z Namo, prekinila poleti 2006. To se očitno ni zgodilo in kot kaže, pogodbe do izteka junija 2008 ne bosta prekinila.

8. Posilstvo 20-letnice
Ponovno je Global polnil časopisne rubrike črne kronike letošnjega septembra. Takrat naj bi namreč natakar na stranišču posilil 20-letno obiskovalko. Kot je takrat za Direkt dejal Tugo Stary, dogodek obžaluje. Ob tem se je vprašal, ali se je posilstvo res zgodilo, kar bo pokazala šele policijska preiskava. Skrbelo pa ga je predvsem to, da bodo medijska objava in vse zgodbe o tem dogodku klubu naredile ogromno poslovne škode.

Vse več pa je tudi govoric, da naj bi zaradi zadnjih dogodkov sedanja direktorica Name Bernarda Trebušak poskušala predčasno prekiniti najemno pogodbo z Staryjem, ki se sicer izteče junija prihodnje leto. Trebušakova, ki je trenutno v Nemčiji, nam je dejala, da se bodo o morebitnem podaljšanju najemne pogodbe z lastniki Globala dokončno odločali v prvi polovici naslednjega leta.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gorazda Čamernika , zoran Tugo Stary Tevžem Tavčarjem Aleksandra Rajaković, Marinom Baždarićem 1. Bombni napad na lastnikov avto Erna Širovnik,
2. Hud boj za varovanje Globala Danijel Praštalo, Radovan Bogičević-Rade Domen Vivod
3. Pijani tožilec Boštjan Penko Boštjan Penko 4. Pepelnik v čelo manekena Franci Legen 5. Streljanje v Globalu? 6. V arnostniki brez veljavnih službenih kartic 7. B rata Stary naj bi razmišljala o prekinitvi 8. Posilstvo 20-letnice Bernarda Trebušak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

8 velikih afer zloglasnega Globala!