objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 18. oktober 2007 ob 07:13

Lojze končal volilno kampanjo
Pritožbe v Kranju, kjer so Peterletovo ime na glasovnicah prekrili žigi
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Z veliko včerajšnjo prireditvijo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je Lojze Peterle sklenil volilno kampanjo. V svojem govoru je predsedniški kandidat poudaril, da je Slovencev premalo, da bi se delili, pač pa moramo stremeti k povezovanju in združevanju potencialov. Peterle je v govoru poudaril, da potrebujemo več veselja do življenja, dotaknil pa se je tudi socialno-demografskih in okoljskih vprašanj. Na vprašanje novinarjev je Peterle izrazil svoje zadovoljstvo s potekom kampanje.
Peterle je uvodoma naštel dosežke slovenske države. Z vstopom v Evropsko unijo pa po njegovem mnenju nismo dosegli vseh ciljev, ampak šele pogoje, "v katerih se lahko naša država, naš narod in vsi, ki z nami živijo, razvijajo skladno s svojimi željami, vrednotami, prepričanji".
"Različnost je dobrodošla, razdeljenost pa nam ne koristi," je Peterle oštel prepogosto polarizacijo med Slovenci. Kandidat za predsednika je ob tem razložil, da je potrebno gledati na dolgoročno prihodnost Slovenije, pri čemer bo treba preseči ideološke delitve. Med ključnimi izzivi, ki nas čakajo, je evropski poslanec poudaril večje veselje do življenja. V svojem govoru se Peterle ni izognil niti tragediji pred diskoteko Global in ob tem izrazil pričakovanje, da bo država primerno ukrepala. Izzivi bodo spričo spreminjanja starostne strukture prebivalstva v prid starejšim tudi socialne narave. Za blaginjo Slovenije bo vsekakor ključna slovenska podjetnost, ki jo bosta morala podpreti kakovostno politično odločanje in socialni dialog. Prav zato je Peterle ponovil stališče, da ga "bolj zanima leto 2020 kot leto 1945". Tudi naravne katastrofe, kakršna je bila septembrska v Železnikih, nas opozarjajo, da moramo že danes misliti na jutri, še posebej glede okoljske politike, je opozoril Peterle. V govoru se je dotaknil tudi razvoja šolstva. Pri tem bo zanj bolj kot število univerz pomembna njihova kakovost.
Na vprašanja novinarjev je Peterle izrazil zadovoljstvo s potekom kampanje, posebej z odzivom ljudi, saj se je pokazalo, da "dejansko gre za ljudsko kandidaturo". Prav tako je zadovoljen, da je bila kampanja na visokem nivoju in brez nizkih udarcev. Na vprašanje, ali pričakuje zmago v prvem krogu, je Peterle odgovoril, da se trudi za zmago, če bi bilo to v prvem ali v drugem krogu, pa ni toliko pomembno. Na vprašanje, ali je slovenska politika dovolj zrela za soočenje z okoljskimi izzivi, je Peterle izrazil misel, "da imamo precej visoko razvito okoljsko politiko," pri čemer nas Železniki učijo, da so podobni dogodki v bodoče še mogoči. Zato, je prepričan Peterle, bo treba na tem področju "stalno dvigati prag občutljivosti".
Medtem pa so na predčasnih volitvah v Kranju umaknili sporne glasovnice, na katerih je eden od žigov prekrival številko sedem in del imena Lojzeta Peterleta. V Peterletovem volilnem štabu so se pritožili na okrajno volilno komisijo v Kranju, obvestili pa so tudi državno volilno komisijo. Pristojne oblasti naj bi zamenjali sporne glasovnice.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lojze končal volilno kampanjo