objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 19. oktober 2007 ob 09:05

Zelo zelo žalostno: kandidatkam za prvo damo je lahko nerodno...
Drama na TVS: urednica Jadranka Rebernik hotela zamenjati Rosvito Pesek z Manico Ambrožič
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Danes se izteče enomesečna z zakonom določena volilna kampanja pred nedeljskimi četrtimi volitvami predsednika države. Točno opolnoči se bo začel 43-urni volilni molk, ki se bo končal z zaprtjem volišč v nedeljo ob 19. uri. V tem času nikakršna propaganda z namenom vplivanja na odločitev volivk in volivcev ne bo dovoljena, volilni upravičenci pa bodo lahko v miru ob koncu tedna odločili komu od sedmih kandidatov bodo na nedeljski volilni dan namenili svoj glas.
Prvi je s sredino prireditvijo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani volilno kampanjo sklenil Lojze Peterle. Danes pa bodo volilno kampanjo z zadnjimi napovedanimi nastopi končali še Darko Krajnc, Mitja Gaspari in Danilo Türk. Zaključek volilne kampanje in novinarska konferenca predsedniškega kandidata Krajnca in sopredsedujoče Evropske zelene stranke Ulrike Lunacek bo opoldne pred upravno enoto v Ljubljani. Türk vabi na koncert Neishe, Nikolovskega, Zorana Predina ter Lada Leskovarja v Križanke ob 17. uri, sklepno predvolilno srečanje Gasparija pa bo na Mestnem trgu pred ljubljansko mestno hišo ob 18. uri. Nastopili bodo Kristina Oberžan, Rok'n'Band in Rock Partyzani.
Volilna kampanja se je uradno začela 21. septembra, čeprav so že pred tem potekale zelo zgoščene predvolilne dejavnosti z izbiranjem in predstavljanjem možnih kandidatov. V zadnjem mesecu so volivke in volivce dobili ogromno število informacij. Kandidati so jih nagovarjali s predvolilnih jumbo plakatov, prek etra z radijskimi oglasi, prek televizijskih zaslonov, po svetovnem spletu, s številnimi predvolilni shodi, neposrednimi srečanji z volivci, prek novinarskih konferenc in medijskih soočenj. Dejansko se je kampanja za volitve začela s prvo napovedjo kandidature Peterleta novembra lani, nato pa se je le še stopnjevala. Prvo polovico leta je zaznamovalo odločanje predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja za vstop v predsedniško tekmo. Po tehtnem premisleku se je odločil, da bo raje kot po predsedniškem stolčku posegel po premierskem položaju in stranko popeljal na parlamentarne volitve. Nato so sledile napovedi kandidatur drugih kandidatov, zadnja eno uro pred iztekom roka za vložitev kandidatur je na državno volilno komisijo prispela kandidatura Monike Piberl. Predčasno se je umaknilo sedem posameznikov, ki so želeli vstopiti v volilni boj kot neodvisni kandidati, vendar niso izpolnili osnovnih pogojev za vložitev kandidature. Za medijski šov je poskrbel svobodni umetnik Artur Štern, ki je ves čas nastopal kot "kandidat" ob umiku iz predsedniške tekme pa je sporočil, da gre za medijsko potegavščino, ki bo ovekovečena na filmskem traku kot dokumentarec.
Največ podpore v javnosti ima neodvisni kandidat s podporo treh vladnih strank SDS, NSi in SLS Peterle, ki je prvi vložil kandidaturo. Kot pred petimi leti naj bi tudi tokrat novega predsednika države, ki bo v predsedniški pisarni na Erjavčevi v Ljubljani nasledil Janeza Drnovška, izvolili šele v drugem krogu. Za uvrstitev v morebitni drugi krog imata največ možnosti skoraj povsem izenačena neodvisna kandidata Türk (s podporo Zares, DeSUS in SD) ter Gaspari (s podporo LDS). Za presenečenje lahko poskrbi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je edini izmed uradnih kandidatov že nastopil na prejšnjih volitvah. Poleg omenjenih štirih kandidatov, ki tudi edini volivke in volivce nagovarjajo z velikih oglasnih panojev, se za naklonjenost volivk in volivcev prizadevajo predsednik Stranke mladih Slovenije Krajnc, predsednica stranke Glas žensk Slovenije Piberlova in aktivistka ter borka za pravice invalidnih oseb Elena Pečarič, ki je za podporo uspela prepričati tri poslance in zunajparlamentarno stranko Akacije. Vsi so kampanjo, čeprav na zmago ne računajo, izkoristili za predstavitev svojih idej in programa oziroma za promocijo svojih strank pred državnozborskimi volitvami, ki bodo približno čez eno leto.
Danes ob 20.00 pa je na sporedu tudi zadnje televizijsko soočenje vseh predsedniških kandidatk in kandidatov, na prvem programu TV Slovenija. Vodila ga bosta novinarka informativnega programa TVS Rosvita Pesek, sicer ena izmed voditeljic Odmevov, in Mario Galunič, voditelj nedeljske oddaje Spet doma in prvi obraz razvedrilnega programa TVS. Da bo soočenje vodil tudi Galunič (ki naj bi poskrbel predvsem za višjo gledanost), je spravilo v slabo voljo volilne štabe, saj naj bi od nacionalne televizije pričakovali, da bo manj tabloidna in nekaj ur pred volilnim molkom zagotovila tako imenovano resno soočenje. Galunič in Peskova sta namreč na soočenje povabila tudi zakonske žene in može ter morebitne druge spremljevalke in spremljevalce predsedniških kandidatk in kandidatov. So se pa ta teden dramatično sprli: urednica Jadranka Rebernik, šefica projekta predsedniških volitev, je namreč hotela tik pred zdajci zamenjati Peskovo, ker naj bi bila preveč lesena, namesto nje pa postaviti voditeljico Dnevnika Manico J. Ambrožič. Toda užaljena in besna Rosvita Pesek je spet planila v svoj znameniti jok in stok in pri urednikih dosegla svoje.
Včerajšnje zadnje soočenje na Pop TV, ki sta ga moderirala voditelj oddaje 24ur Edi Pucer in odgovorna urednica informativnega programa ter voditeljica 24ur Darja Zgonc, pa so očitno izpeljali po liniji najmanjšega odpora. V studio so povabili štiri vodilne predsedniške kandidate po javnomnenjskih anketah, Peterleta, Türka, Gasparija in Jelinčiča, njihove žene in po enega podpornika; režiserja Jureta Pervanjo za Peterleta, predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja za Türka, prihiatra Slavka Ziherla za Gasparija in poslanca Saša Pečeta za Jelinčiča. Soočenje je bilo prejkone domačijsko in dolgočasno, razen solidne debate o (ne)izdaji škofa Gregorja Rožmana med drugo svetovno vojno, ki je med kandidati pokazala precejšnje razlike. Ob zadnjem vprašanju, o zakonski (ne)zvestobi, bivšemu ameriškemu predsedniku Billu Clintonu in razvpiti svetovalki Monici Lewinsky, ki sta si ga Zgončeva in Pucer enostavno neavtorsko sposodila iz soočenja predsedniških kandidatov na našem spletnem portalu in TV Papriki, pa sta voditelja dovolila neumno spakovanje in še bolj neumne ter sprenevedajoče odgovore. Je pa soočenje povsem skučajno razgalilo ves blišč in bedo kandidatk za prvo damo (Branko Berkopec Peterle, Barbaro Miklič Türk in Mirjano Gaspari), ki – neverjetno – iz sebe ne spravijo niti enega samega konsistentnega odgovora na mimogrede postavljeno novinarsko vprašanje. Bogsigavedi zakaj jih volilni štabi teh nekaj fraz ne naučijo na pamet, da bi vsaj navidezno premagale status trpeče slovenske cankarjanske matere, ki se čisto o vsem strinja s svojim možem. So te dame kdaj slišale za samostojnost, emancipacijo in Cecilio Sarkozy, ki se pravkar ločuje od francoskega predsednika Nicolasa?! Zato je še najbolj praktično storil Jelinčič, ki je ženo Moniko enostavno pustil doma, ob otrocih, v studio pa tupatam odgovarjal namesto nje.
Svojevrsten fenomen je tudi slog vodenja soočenj, ki ga prakticira Edi Pucer. Ko Peterle razlaga, da škof Rožman pač ni bil izdajalec, Pucer prikima z glavo v znak odobravanja, in ko Gaspari trdi, da je škof Rožman seveda bil izdajalec, mu Pucer spet odobravajoče prikimava...
Spomnimo še, da se bo po današnjem televizijskem soočenju odločil tudi ljubljanski župan Zoran Janković - koga podpreti namreč, Türka ali Gasparija?

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Darko Krajnc Mitja Gaspari Danilo Türk Ulrike Lunacek Neishe Nikolovskega Zorana Predina Lada Leskovarja Kristina Oberžan Boruta Pahorja Monike Piberl Artur Štern Janeza Drnovška Elena Pečarič Rosvita Pesek Mario Galunič jadranka rebernik Manico J. Ambrožič Edi Pucer Darja Zgonc Jureta Pervanjo Slavka Ziherla Saša Pečeta Gregorja Rožmana Billu Clintonu Monici Lewinsky Branko Berkopec Peterle Barbaro Miklič Türk Mirjano Gaspari Cecilio Sarkozy Nicolasa Moniko zoran janković

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zelo zelo žalostno: kandidatkam za prvo damo je lahko nerodno...