objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 21. oktober 2007 ob 08:01

V soboto 24 kršitev volilnega molka, največ ga lomijo Ljubljančani
Danes zjutraj ob 7.00 odprta vsa volišča, začele so se volitve za predsednika republike
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 19. ure zabeležila 24 domnevnih kršitev volilnega molka, je za STA povedal generalni direktor direktorata za upravne notranje zadeve Bojan Trnovšek. 11 se jih nanaša na tiskane in elektronske medije, devet na volilne letake, tri na plakate, ena pa na internet. Deset domnevnih kršitev se je zgodilo v Ljubljani z okolico, osem na Štajerskem, tri na Dolenjskem ter po ena v Prekmurju, na Gorenjskem in na Primorskem.
Trnovšek je pojasnil, da je bilo na zadnjih volitvah za predsednika države leta 2002, ko so istočasno potekale tudi lokalne volitve, zabeleženih 159 domnevnih kršitev volilnega molka, na predsedniških volitvah leta 1997 75 domnevnih kršitev volilnega molka, na državnozborskih volitvah leta 2000 144 kršitev, na državnozborskih volitvah leta 2004 pa 102 kršitev. Največ domnevnih kršitev volilnega molka je bilo zabeleženih na lanskih lokalnih volitvah, ko jih je bilo kar 245. V skladu z določbo prvega odstavka 2. člena zakona o volilni in referendumski kampanji se je morala opolnoči končati javna volilna kampanja v zvezi z izvedbo glasovanja za volitve predsednika republike. Trajal bo do zaprtja volišč v nedeljo, ob 19. uri.
Danes, v nedeljo, od 7. ure do zaprtja volišč ob 19. uri, bo kršitve spremljala dežurna služba notranjega ministrstva. Dežurna služba direktorata za upravne notranje zadeve MNZ bo dosegljiva na telefonski številki 080 21 13.
Zakon o volilni in referendumski kampanji določa, da se z globo od 800 do 1.200 evrov kaznuje organizator volilne kampanje, ki ne konča volilne kampanje 24 ur pred dnem glasovanja. Odgovorna oseba organizatorja se za kršenje volilnega molka kaznuje z globo od 150 do 300 evrov. Za posameznika, ki krši volilni molk, pa zakon določa globo od 120 do 200 evrov.
Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata skoraj 3700 volišč, na katera se bo lahko odpravilo 1.696.473 volilnih upravičencev in volilo novega predsednika države. Do 19. ure, ko se bodo volišča zaprla, bodo lahko volivke in volivci med sedmimi kandidati izbirali, kdo bo za naslednjih pet let na čelu republike.
Na glasovnici formata A5, ki jih bodo na voliščih prejeli volivci, bodo imena in priimki sedmih kandidatov v zaporedju: (zaporedna številka 1.) Marko Krajnc, (2.) Zmago Jelinčič, (3.) Mitja Gaspari, (4.) Danilo Türk, (5.) Elena Pečarič, (6.) Monika Piberl, (7.) Lojze Peterle. Volivec bo glasoval tako, da bo na glasovnici obkrožil zaporedno številko pred imenom kandidata ali kandidatke.
Po vsej Sloveniji se je odprlo 3698 volišč, od tega je 3394 rednih volišč, pri skoraj 200 voliščih pa gre za posebna volišča. Na vsakem od 88 volilnih okrajev je po eno volišče, namenjeno tistim volivcem, ki so predhodno napovedali, da bodo glasovali izven domačega kraja, okrog 90 volišč pa je posebej prilagojenih oz. dostopnih invalidom. Volišča so tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, kjer bodo lahko volili izseljenci in slovenski državljani, ki začasno bivajo v tujini.
Prvi neuradni izidi, ki bodo objavljeni, pa 19. uri bodo izidi predčasnega glasovanja. Nato pa bodo na spletnih straneh http://volitve.gov.si/vp2007/ ali www.dvk.gov.si objavljeni sproti, kakor bodo državni volilni komisiji okrajne volilne komisije sporočale podatke, delni neuradni začasni izidi volitev. V ponedeljek bodo k izidu prišteti še poštni glasovi volivcev iz domov za ostarele, zaporov, 29. oktobra pa še glasovi, ki jih bodo po pošti poslali slovenski rojaki iz tujine. Takrat naj bi bil znan tudi uradni izid in ali bo potreben drugi krog volitev, ki naj bi bil na Martinovo nedeljo, 11. novembra.
Državna volilna komisija bo čez dan dvakrat objavila vmesne podatke o volilni udeležbi, po 11. in po 16. uri. Državna volilna komisija tudi še enkrat obvešča, da naj volivci na volišče prinesejo s seboj osebni dokument (osebno izkaznico, vozniško dovoljenje ali potni list). Volilnega obvestila o volišču, ki so ga volivci prejeli na dom, ni potrebno imeti pri sebi.
Danes bodo dežurali tudi upravni organi na upravnih enotah in krajevnih uradih. Na njih se bodo namreč za pomoč lahko obrnili tisti volivci, ki so bili pomotoma izpuščeni iz volilnega imenika. Takšnemu volivcu bodo v tem primeru izdali potrdilo, s katerim bo lahko volil.
Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Državno volilno komisijo ob predsedniških volitvah v Cankarjevem domu v Ljubljani organizira novinarsko središče za domače in tuje medije, ki se bo odprlo ob 10. uri. V večernih urah pričakujejo v novinarskem središču tudi prihod vseh predsedniških kandidatov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Trnovšek Marko Krajnc Zmago Jelinčič Mitja Gaspari Danilo Türk Elena Pečarič Monika Piberl lojze peterle

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

V soboto 24 kršitev volilnega molka, največ ga lomijo Ljubljančani