objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 21. oktober 2007 ob 22:13

Mitja Gaspari napoveduje tretji krog predsedniških volitev na sodišču
Zmago Jelinčič trdi, da so ljudje poslušali tistega, ki govori resnico
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Po neuradnih rezultatih vzporednih volitev, ki sta jih opravili agenciji Valicon/Cati (za TV Slovenija) in Mediana (za Pop TV), je zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Lojze Peterle. Peterle je izide volitev pričakal v hotelu Lev, kjer je takoj po 19. uri že dal tudi svojo prvo izjavo. Kot je dejal, je tesen izid prvega kroga posledica dejstva, da so bili vsi kandidati zelo izenačeni, kljub temu pa lahko z optimizmom zre v drugi krog. Peterle se je vsem volivcem, ki so ga podprli, zahvalil za podporo, svojim protikandidatom pa za, kot je dejal, "fer igro". Z izidom je zadovoljen, saj "daje podlago, da z optimizmom zremo v drugi krog".
Predsedniški kandidat Mitja Gaspari je po objavi rezultatov vzporednih volitev, po katerih ni jasno, katera dva izmed kandidatov se bosta uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, ocenil, da bi se predsedniške volitve lahko končale v tretjem krogu na sodišče. Gre za sporne glasovnice iz tujine, ki bi lahko odločale tudi o končnem zmagovalcu. Rezultati vzporednih volitev so po njegovem mnenju napredek za Slovenijo, saj je bila kampanja poštena in resna, meni Gaspari.
Po objavi rezultatov vzporednih volitev, je Zmago Jelinčič pristal na četrtem mestu z 20,5 odstotka glasov. Jelinčič je zelo zadovoljen z rezultatom, ki ga pripisuje temu, "da so ljudje začeli poslušati tistega, ki jim govori resnico". Jelinčič je poudaril, da so osrednji slovenski mediji "enostavno sabotirali" prvi del njegove kampanje, zato je izkupička toliko bolj vesel. Uspeh pripisuje tudi drži stranke, ki ji predseduje. Po njegovem se je SNS pokazala kot stranka, "ki stalno vztraja na svojih stališčih, ki ne odstopa in se res bori za slovensko državo in državljane". Njegov uspeh bo, kot je dejal kandidat, nedvomno pripomogel k dobremu rezultatu stranke na parlamentarnih volitvah 2008, kar dokazujejo že tudi nekatere ankete o strankarskih preferencah. Na vprašanje, koga bo podprl v drugem krogu, je Jelinčič ironično odgovoril, da Silvia Berlusconija. Jelinčič je objavo rezultatov pričakal na sedežu stranke v družbi kolegov iz stranke in poslanske skupine. Prisoten je bil tudi bivši prvi mož Vzajemne Marko Jaklič.

Predsedniški kandidat Danilo Türk na podlagi rezultatov vzporednih volitev pričakuje uvrstitev v drugi krog volitev, ki naj bi bil 11. novembra. Njegov volilni štab in njegovi privrženci sicer izide volitev spremljajo v restavraciji Glažuta v Ljubljani, kjer so za njih dobre rezultate vzporednega glasovanja pospremili s ploskanjem in bučnim navdušenjem.
V volilni štab so svojega kandidata prišli pozdraviti tudi predsedniki strank, ki so podprle Türkovo kandidaturo. Predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor, predsednik DeSUS Karl Erjavec, predsednik stranke Zares - nova politika Gregor Golobič vsi z navdušenjem spremljajo dobre rezultate Türka in pričakujejo njegovo uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev ter nenazadnje računajo na njegovo končno zmago. Predsedniki strank, ki so podprli neodvisnega kandidata Türka, tudi ne obžalujejo odločitve, da se politična levica ni poenotila in predlagala skupnega protikandidata Lojzetu Peterletu.
Glede na napovedan tesen izid volitev bodo pomemben jeziček na tehtnici glasovi volivcev iz tujine. Za napovedi o tem, ali se bodo morda pritožili - glede na domnevno sporno pošiljanje glasovnic v tujino in zaplete, povezane s tem - je po Türkovih besedah in mnenju predsednikov strank še prezgodaj. Pričakujejo, da bo Državna volilna komisija korektno opravila delo. S potekom kampanje in medijskim pokrivanjem je Türk zadovoljen.

Kandidat Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc je po rezultatih vzporednih volitev zbral okoli 2,5 odstotka glasov volivcev. Sam nad volilnim rezultatom ni presenečen in je z njim zadovoljen. "Verjamem, da bi bil ta rezultat lahko še precej boljši, če bi bili vsi kandidati v medijih enako obravnavani, kot je bila 'sveta trojica'," je pojasnil Krajnc. Sicer pa je po njegovem velik dosežek že to, da mu je predsedniška kandidatura uspela in da je v času predvolilne kampanje po lastnih besedah opozoril in izpostavil nekatere pomembne teme ter se izkazal kot verodostojni kandidat. Krajnc je svoj glas oddal na volišču v Zgornji Velki, po opravljeni državljanski dolžnosti pa je dan preživel v krogu družine, večer pa v krogu prijateljev in podpornikov, ki so sodelovali in pomagali pri kampanji, na sedežu SMS v Ljubljani. Njegovi podporniki so si čas krajšali s spremljanjem odločilne dirke formule 1 za naslov svetovnega prvaka. "Rad bi se zahvalil vsem volivcem in volivkam, ki so mi izrazili podporo in zaupanje, in nakazali smer, da je prihodnost lahko drugačna," je še dejal Krajnc.
"Lahko rečem, da sem nekako pričakoval takšen razplet. Bil sem eden redkih kandidatov, ki se mu je podpora ves čas nekako dvigovala, resda ne močno. Verjamem pa, da bi se lahko podpora še bolj dvignila, če bi imel enako pozornost v medijih kot nekateri preostali kandidati," je prepričan Krajnc. Meni, da je bila predsedniška kampanja sicer dobro zastavljena in je prepričala veliko ljudi. "Bil sem kritičen, bil sem konkreten, bil sem direkten, nisem pa bil osebno nesramen do drugih kandidatov," je že ob koncu volilne kampanje dejal Krajnc, ki verjame, da so volivke in volivce prepričali odločnost in teme, ki jih je odpiral. "Menim, da je vsak glas podpore, ki sem ga danes prejel, dobra naložba v prihodnost. Je glas v pravo smer, je glas, ki kliče po spremembah. Je tudi glas, ki pove, da je potrebno v politiki več iskrenosti, več resne moralne drže," je še pojasnil. Krajncu ni žal, da se je odločil za predsedniško kandidaturo in bi se takoj še enkrat odločil enako, saj meni, da mu je skozi kampanjo uspelo marsikaj povedati in opozoriti na stvari v družbi, ki bi jih bilo potrebno spremeniti na bolje. Predvsem težave "malega človeka", na katerega se zmeraj pozablja. O volilnih rezultatih in udeležencih v morebitnem drugem krogu ni želel govoriti, "saj za zdaj še ni znano, kdo se je sploh uvrstil v drugi krog". "Tudi potem, ko bosta kandidata za drugi krog znana, se bom odločil šele glede na to, kdo me bo v tem času bolj prepričal," je še dejal Krajnc.


Predsedniška kandidatka Monika Piberl, ki so ji na vzporednih volitvah namerili približno pol odstotka glasov, meni, da so dosegli veliko zmago že s tem, ko so kandidaturo lahko vložili. Pomembno zmago pa je dosegla tudi s tem, ko je na soočenjih kandidatov na TV opazila, da so njene ideje, kako si predstavlja delovanje predsednika države, začeli uporabljati kandidati, za katerimi stojijo močne stranke in so že nekaj let na politični sceni. Stranka glas žensk bo po besedah Piberlove zelo vesela, če bo bodoči predsednik te njene ideje tudi upošteval. Omenila je še, da rezultati vzporednih volitev zagotovo niso točni, ker so si ljudje, kot je opazila na terenu, želeli žensko za predsednico države. "Smo še zelo daleč od demokracije, ker bi moral biti rezultat čisto drugačen."

Po rezultatih vzporednih volitev so volivci predsedniški kandidatki Eleni Pečarič prisodili 0,9 odstotka glasov. Elena Pečarič je dejala, da je pričakovala boljše rezultate, a sicer ni razočarana. "Mislim, da sem dala vse od sebe in sem naredila več, kot sem mislila, da sem sposobna," je pojasnila. Kandidatka je sicer rezultate pričakala v KUD France Prešeren, skupaj s prijatelji in podporniki. "S svojim delom sem zadovoljna, sicer pa je volja volivcev in volivk tista, ki odloča in tako je tudi prav", je še presodila kandidatka.
Pečaričeva je svoj glas dala sama sebi. "Podprla sem najboljšo kandidatko," je pred razglasitvijo vzporednih rezultatov dejala kandidatka. Ne zdi se ji, "da bi slepomišila. Že prej nisem bila skromna. Dojela sem, da nimam konkurence in na tem ostajam. Ne glede na rezultate, mislim, da sem v tej kampanji pokazala največ," je razložila. Na vprašanje, če je pomembno, kakšnega političnega prepričanja bo novi predsednik, je Pečaričeva odgovorila, da ni. "Predsednik oziroma predsednica republike mora svoje delo odgovorno in korektno izvajati in se pri tem ne sme politično opredeljevati. Konec koncev to mesto nima primerjave, tako, da ne vidim te potrebe," je ocenila.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Mitja Gaspari Zmago Jelinčič Silvia Berlusconija Marko Jaklič Danilo Türk Borut Pahor karl erjavec Gregor Golobič Darko Krajnc Monika Piberl Eleni Pečarič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mitja Gaspari napoveduje tretji krog predsedniških volitev na sodišču