objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 22. oktober 2007 ob 07:16

V drugem krogu se bosta pomerila Lojze Peterle in Danilo Türk
Tretjeuvrščeni Mitja Gaspari že priznal poraz; na volitve spet 11. novembra
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Za zdaj še neuradni izidi nedeljskih predsedniških volitev kažejo, da se bodo Slovenke in Slovenci morali še enkrat odpraviti na volišča. Drugi volilni krog predsedniških volitev bo 11. novembra, v njem pa naj bi se pomerila Lojze Peterle in Danilo Türk, ki sta po preštetih 978.130 glasovnicah prepričala največ volivk in volivcev. Volilne komisije bodo v ponedeljek do 12. ure preštele še glasovnice po pošti iz domov za ostarele in zaporov, 29. oktobra pa bodo k izidu prištete še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Tretjeuvrščeni Mitja Gaspari je po poročanju TV Slovenija že priznal poraz ter čestital Peterletu in Türku.
Le dobri dve uri po zaprtju volišč je bila prešteta večina glasov volivk in volivcev, oddanih na skoraj 3700 voliščih po Sloveniji. Sodeč po delnih neuradnih izidih bo potreben drugi krog predsedniških volitev, zmagovalec prvega kroga pa je Lojze Peterle, ki je zbral 28,5 glasov volivk in volivcev. Peterletu z zelo tesnim izidom sledita Danilo Türk (24,54 odstotka) in Mitja Gaspari (24,16 odstotka). Na četrtem mestu je predsednik SNS Zmago Jelinčič (19,29 odstotka), Darko Krajnc je prejel 2,16 odstotka, Elena Pečarič 0,87 odstotka in Monika Piberl 0,47 odstotka. Volilna udeležba je bila 57-odstotna. Med oddanimi glasovnicami je bilo tudi 5033 neveljavnih.
Najpozneje 29. oktobra naj bi bili znani tudi uradni izid, ki bodo natančno pokazali, kdo se bo uvrstil v drugi krog predsedniških volitev 11. novembra. Ko bodo znani uradni izidi, bo uradno razpisan drugi krog volitev. Kandidata, ki se bosta pomerila v drugem krogu, bosta imela nekoliko krajšo volilno kampanjo, kot je bila pred prvim krogom. Sicer pa bo kampanja potekala po enakih pravilih kot pred prvim krogom.
Volilna udeležba ob prvem krogu volitev pred petimi leti je bila 72-odstotna, ob drugem krogu volitev, v katerem sta se pomerila Janez Drnovšek in Barbara Brezigar, pa 65-odstotna.
Predsedniška kandidata Lojze Peterle in Danilo Türk, ki jima za zdaj še neuradni začasni in delni izidi kažejo, da se bosta pomerila v verjetnem drugem krogu, sta si v tiskovnem središču v Ljubljani simbolno segla v roke kot najverjetnejša udeleženca drugega kroga. To sta storila pred množico novinarjev, fotoreporterjev in kamer ter podpornikov.
Glede na tesni izid in majhne razlike med kandidati lahko jeziček na tehtnici predstavljajo tudi glasovi približno 73.000 volivcev, ki imajo stalno bivališče v tujini. Prav zapleti s pošiljanjem približno 39.000 glasovnic v tujini lahko po mnenju zlasti predstavnikov opozicije vržejo senco dvoma na celoten potek prvega kroga volitev.
Pravni strokovnjak Miro Cerar je na vprašanje o tem, ali lahko prvi krog predsedniških volitev epilog dobi šele na sodišču (kar je v svojem volilnem štabu omenjal Gaspari), pojasnil, da je v prvi vrsti vse odvisno od izida volitev. "Če bo izid tako tesen, da bi se izkazalo, da bi bilo glasovanje iz tujine lahko jeziček na tehtnici, potem obstaja možnost, da bo kdo od kandidatov res sprožil pravno pot. Še posebej tista kandidata, med katerima bo razlika zelo tesna za uvrstitev v drugi krog." Pravno pot bi lahko posamezen kandidat izbral, če bi bila razlika med njim in drugim tako majhna, da bi se izkazalo, da lahko glasovnice iz tujine bistveno vplivajo na izide, pojasnjuje Cerar. Hkrati pa dodaja, da se seveda lahko izkaže še kakšna druga nepravilnost v katerem izmed volilnih okrajev. Potem bi po njegovem mnenju obstajala možnost za ukrepanje po pravni poti, "a je to odvisno predvsem od kandidatov". "Če bi kdo od kandidatov sprožil pravni spor, potem bi o tem odločalo vrhovno sodišče, ki bi seveda moralo ugotoviti, ali je šlo za nepravilnosti ali ne, oziroma če je prišlo celo do nezakonitosti," pojasnjuje Cerar. Vrhovno sodišče bi lahko po njegovem mnenju potrdilo izid volitev ali pa v nasprotnem primeru presodilo, kako bistvene so nepravilnosti in kako vplivajo na izid volitev. "Če bi odločilo, da so nepravilnosti pomembno vplivale na izid volitev, potem bi vrhovno sodišče lahko zahtevalo ponovitev volitev, vendar le v segmentu, v katerem je šlo za nepravilnosti; do tega, da bi razveljavili celotne volitve, ne more priti." Hipotetično, je še dodal Cerar, če bi res prišlo do razveljavitve določenega dela volitev ali v volilnem okraju ali pa bi bilo razveljavljeno glasovanje po pošti iz tujine, potem bi se ta del ponovil.
Številne izjave ter komentarje politikov in političnih analitikov si preberite v rubriki Predsedniške volitve!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Danilo Türk Mitja Gaspari Zmago Jelinčič Darko Krajnc Elena Pečarič Monika Piberl Janez Drnovšek Barbara Brezigar miro cerar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

V drugem krogu se bosta pomerila Lojze Peterle in Danilo Türk