objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 29. oktober 2007 ob 13:41

Türk je zdaj prehitel celo Pahorja, Jelinčič pa šiša Kresalovo
Poraženi predsedniški kandidat Mitja Gaspari na tretjem mestu priljubljenih politikov
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Najbolj priljubljen politik ta hip je Danilo Türk, je pokazala anketa Vox populi, ki jo za Pop TV in časnik Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Delo vlade je 35 odstotkov anketirancev ocenilo kot uspešno, da je pri svojem delu neuspešna meni 58,3 odstotka vprašanih, 6,7 odstotka pa jih je neopredeljenih. Stranka, ki bi danes zmagala na volitvah, so Socialni demokrati Boruta Pahorja, ki bi dobili 26,8 odstotka glasov. Na drugem mestu med strankami je Janševa SDS s 15,3 odstotka, tretja Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka s 7,3 odstotka, četrta LDS Katarine Kresal s 6,8 odstotka, peta Golobičeva stranka Zares s 5,2 odstotka, šestaPodobnikova Slovenska ljudska stranka s 4,9 odstotka, za njo sta še Bajukova Nova Slovenija s 3,9 odstotka in Erjavčev DeSUS z 1,7 odstotka glasov.
Med politiki se je na prvo mesto prebil Danilo Türk, drugi je Borut Pahor, tretji Mitja Gaspari, četrti Janez Potočnik, peti Zoran Jankovič, šesti Janez Drnovšek, sledijo Lojze Peterle, Matej Lahovnik, Miran Potrč in Zmago Jelinčič. Predsednik vlade Janez Janša ni več prvo deseterico.
Javnomnenjsko raziskavo je za POP TV in Dnevnik v oktobru opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 anketirancev.
Zelo podobno anketo javnega mnenja je objavilo tudi Delo. Po njihovi anketi največjo podporo v javnosti še naprej uživajo Socialni demokrati, druga po podpori volivcev je SDS s 13,9 odstotka, na tretjem mestu, z 9,3 odstotka, pa je pristala SNS. Po Delovi anketi Borut Pahor še vedno vodi na lestvici priljubljenosti, čeprav se mu je povprečna ocena nekoliko Dela.
Na vprašanje, koga bi volili, če bi bile v torek volitve, je 26,2 odstotka vprašanih navedla SD, 13,9 odstotka SDS, 9,3 odstotka pa SNS. Za LDS bi glasovalo 6,5 odstotka vprašanih. 6,4 odstotka glasov bi dobila stranka Zares, ki je bila v tokratni anketi prvič upoštevana samostojno, vendar skorajda ni vplivala na dosežke konkurenčnih strank na levici, navaja Delo. Le malo za njo se je v oktobru povzpela NSi, ki so ji potencialni volivci namenili 6,1 odstotka glasov, sledi ji SLS s 3,3 odstotka glasov. Najslabše se je med parlamentarnimi strankami odrezala DeSUS, ki ji je v tokratnem merjenju svoj glas namenilo 1,7 odstotka vprašanih.
Delo vlade v zadnjem mesecu je pozitivno ocenilo 22,3 odstotka vprašanih, negativno 37,7 odstotka, kot srednje pa je delo vlade ocenilo 18,8 odstotka vprašanih. Kot zelo negativno je je delo vlade ocenilo 16,2 odstotka anketiranih, zelo pozitivno pa 1,9 odstotka anketiranih volivcev. Neopredeljenih na to vprašanje je bilo 3,1 odstotka vprašanih. Tretjina vprašanih (33,3 odstotka) je negativno ocenilo delo državnega zbora, oceno pozitivno je DZ namenilo 24,7 odstotka anketiranih, oceno srednje je delu DZ namenilo 21,5 odstotka vprašanih, zelo negativno 10,3 odstotka vprašanih, zelo pozitivno pa 1,2 odstotka vprašanih. Neopredeljenih je bilo devet odstotkov vprašanih.
Borut Pahor je s povprečno oceno 3,82 še naprej na prvem mestu lestvice priljubljenosti politikov, čeprav mu je podpora padla. Delo ugotavlja, da so predsedniške volitve precej premešale priljubljenost, saj se je na drugo mesto povzpel predsedniški kandidat Danilo Türk s povprečno oceno 3,51, na tretjem mestu pa je z oceno 3,49 Mitja Gaspari. Na lestvici priljubljenosti sta zdrsnila predsednik republike Janez Drnovšek s povprečno oceno 3,31 in Zoran Janković z oceno 3,44. Predsedniški kandidat Alojz Peterle je z oceno 3,18 padel na osmo mesto, tik pred njega pa se je z desetega na sedmo mesto povzpel Zmago Jelinčič, ki je dosegel povprečno oceno 3,20. Premieru Janezu Janši je priljubljenost padla in je zdrsnil na enajsto mesto, narasla pa je ministru za javno upravo Gregorju Virantu, ki se je po izboru anketirancev povzpel na 13. mesto, in ministru za finance Andreju Bajuku, ki je na 18. mestu lestvice.
Edini dve ženski na lestvici, Katarina Kresal in Majda Širca, sta bili ocenjeni najslabše in jo zato zapuščata, po izboru anketirancev pa se nanjo prihodnji mesec uvrščata Sašo Peče in Gregor Golobič.
Anketo je po naročilu uredništva Dela izvedel Delo Stik, oddelek za tržne raziskave, telefonsko anketiranje pa je potekalo od 23. do 25. oktobra na reprezentativnem vzorcu 726 ljudi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Boruta Pahorja Janševa Jelinčičeva Katarine Kresal Golobičeva Bajukova Erjavčev Mitja Gaspari Janez Potočnik zoran janković Janez Drnovšek lojze peterle matej lahovnik miran potrč Janez Janša Gregorju Virantu Andreju Bajuku Majda Širca Sašo Peče

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Türk je zdaj prehitel celo Pahorja, Jelinčič pa šiša Kresalovo