objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 30. oktober 2007 ob 14:21

Po mnenju Kučana si škof Rožman zasluži, da je pokopan v domovini
Vatikan prekop pogojeval s pravno in politično rehabillitacijo; Rode pravi, da bi zdaj šlo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je glede svojega pisma bivšemu vatikanskemu državnemu tajniku Angelu Sodanu o prekopu posmrtnih ostankov nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana pojasnil, da jasno ločuje med pravico do groba oziroma do pokopa na domači zemlji in svojim odnosom do medvojnega delovanja škofa Rožmana. Nadškofija Ljubljana pa je v sporočilu za javnost zapisala, da ne more komentirati pisma, ki se je pojavilo v medijih, saj gre za diplomatsko korespondenco med Svetim sedežem in tedanjim predsednikom republike.
#kucan1#
Kučan je povedal, da sta se s Sodanom velikokrat pogovarjala o tem, "kako se razbremeniti hipoteke, ki je nad nami Slovenci, in je povezana z medvojnimi in povojnimi dogodki ter tudi z delovanjem rimokatoliške cerkve". Pri pismu Sodanu iz leta 2001 o prekopu posmrtnih ostankov škofa Rožmana ni šlo za pobudo, temveč za povabilo k skupnemu premisleku, je še poudaril. Po njegovih besedah je nekdanji državni tajnik prekop povezal s postopkom škofove pravne in politične rehabilitacije. Kučan pa pravi, da to zanj ne takrat in tudi zdaj ni sprejemljivo. "Pozneje stika z rimokatoliško cerkvijo o tem vprašanju nisem imel več," je zatrdil. Ob tem je dodal, da se je takrat o tem pogovarjal z nekdanjim slovenskim metropolitom Francem Rodetom ter mu razložil pobudo in odgovor Vatikana. Kot je dejal Kučan, Rode takrat zadeve ni komentiral.Glede javne objave pisma je dejal, da se mu zdi nenavadno, da se je to sploh zgodilo. Prav tako se mu zdi nenavadno, da osebna korespondenca tako preizkušene diplomacije, kot je vatikanska, ne ostane v arhivih. Pri tem je nekdanji predsednik zatrdil, da "pisma v javnost niso prišla z njegove strani".
Kučan je tudi povedal, da se ob objavi razveljavitve sodbe Rožmanu ni javno oglasil zato, "ker ni v moji navadi, da komentiram sodbe". Obenem je dejal, da po njegovem mnenju vrhovno sodišče ni razsojalo o morebitni krivdi ali nekrivdi škofa, ampak je samo razveljavilo postopek iz procesnih razlogov.
O volitvah za predsednika države je nekdanji predsednik države dejal, da so znani njegovi kriteriji in opredelitve. "Tem kriterijem sta blizu kandidata, ki sta se uvrstila na drugo in tretjo mesto," je poudaril in dodal, da "podpiram oba, ker pa je sedaj bližje Danilo Türk, podpiram pač njega". Pojasnil je tudi, da je že pred prvim krogom pričakoval jasna stališča kandidatov do razmer v državi in vrednostnih temeljev, s katerimi utemeljujejo ta stališča.
Spomnimo. V nedeljo je nacionalna televizija poročala, da je Kučan nekdanjemu državnemu tajniku leta 2001 predlagal, naj Vatikan omogoči prenos posmrtnih ostankov nadškofa Gregorija Rožmana v Slovenijo. Po poročanju televizije naj bi tedanji predsednik republike prenos Rožmanovih ostankov Sodanu prvič predlagal med ustnim pogovorom 6. oktobra 2001 v Ljubljani. V Sodanovem imenu mu je na pobudo pisno odgovoril takratni veleposlanik Slovenije v Vatikanu Karl Bonutti. Kučan mu je odpisal še istega leta, natančneje 7. decembra.
Franc Rode pa je za Pop TV povedal, da je Kučanu leta 2001 povedal, da je pogoj za prenos posmrtnih ostankov škofa Rožmana razveljavitev sodbe vojaškega sodišča iz leta 1946. Zdaj, ko je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, je Rode mnenja, da so pogoji za prekop izpolnjeni. Škof Gregorij Rožman, ki je umrl leta 1959, je pokopan v Lemontu v zvezni državi Illinois v ZDA.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milan Kučan Angelu Sodanu Gregorija Rožmana Francem Rodetom Danilo Türk Karl Bonutti.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Po mnenju Kučana si škof Rožman zasluži, da je pokopan v domovini