objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 1. november 2007 ob 07:50

Mitja Gaspari ne bo podprl nobenega
Danilo Türk in Lojze Peterle ga menda nista prepričala; LDS o podpori 6. novembra
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Še pred uradno objavo rezultatov prvega kroga volitev za slovenskega predsednika je predsedniški kandidat Mitja Gaspari pripravil svojo zadnjo novinarsko konferenco, med katero ga je kar trikrat zmotilo zvonjenje njegovega telefona. Na njej ni bilo predsednice LDS Katarine Kresal, so pa prišil podpredsednik Slavko Ziherl, nekdanja pravosodna ministrica in generalna državna tožilka Zdenka Cerar, vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč in poslanec Aleš Gulič. Udeležili so se tudi vsi člani Gasparijevega volilnega štaba z Mojco Drčar Murko na čelu, zanimivo pa je, da nismo opazili Gasparijeve tiskovne predstavnice Lare Ham.

Gaspari je že takoj povedal, da ne vidi potrebe, da bi čakal na uradno objavo, saj so po njegovem rezultati jasni. Zahvalil se je vsem svojim volivcem, ki so ga podprli v tako velikem številu, volilnemu štabu in tudi mnogim drugim podpornikom (prvopodpisani je bil nekdanji rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger). Čeprav je osvojil tretje mesto, se ne počuti kot poraženec, saj je zbral veliko število glasov. Kot je poudaril, je vesel, da sta on in stranka LDS dosegla tako dober rezultat.
Bil pa je precej kritičen do medijev, ki so bili po njegovih besedah bolj naklonjeni obema favoritoma. Rezultata drugega kroga predsedniških volitev Gaspari ni želel napovedati, saj  meni, da je vse odvisno od volilne udeležbe. Sam pa ne namerava javno podpreti nobenega od kandidatov, saj ga nihče od njiju po vsebinski plati ni prepričal. Poleg tega ne želi razočarati svojih volivcev in se iti "trgovine" z glasovi. Prepričan je, da so njegovi volivci dovolj pametni, da se bodo pravilno odločili, sam pa ni želel izdati, koga bo volil. Kot je dejal, še ne ve, ali se bo sploh udeležil drugega kroga volitev. In kdo je Mitji Gaspariju po njegovem mnenju najbližji? "Verjetno Segolene Royal (poraženka v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji, op.p. )," je Gaspari hudomušno odgovoril.
#mg#
Glede svoje politične prihodnosti ostaja Mitja Gaspari, ki bo delal kot svetovalec na Inštitutu za ekonomska vprašanja pri Ekonomski fakulteti, skrivnosten. Kot je razložil, je v kampanji zelo užival in je z veseljem delal. "Sape mi ni zmanjkalo. Upam, da jo bom lahko še kdaj izrabil," je z nasmeškom dejal Gaspari in dodal: "Pustimo času čas."
Čeprav je za Gasparija predsedniška tekma končana, se vladno nekvalitetno vodenje finančne politike ne more izogniti njegovi negativni oceni. Predvsem je kritičen do ekstremno visoke letošnje inflacije, saj po njegovem mnenju vlada ni naredila dovolj, da bi preprečila rast cen. "Tisti, ki so trenutno na konju, lahko z njega tudi padejo, če bo dirjal prehitro," je dejal  Mitja Gaspari.
V LDS so z izidi predsedniških volitev zadovoljni, saj je Gaspari kot neodvisen kandidat z njihovo podporo dobil zaupanje skoraj četrt milijona volivcev. "Prepričani smo, da je Mitja Gaspari z jasnimi stališči glede varnosti in solidarnosti slovenske družbe ter prodornosti slovenskega gospodarstva ključno prispeval k resni vsebinski razpravi," pravijo v LDS. O morebitni podpori kateremu od kandidatov v drugem krogu volitev pa bo odločil svet stranke na seji 6. novembra.

Uradni rezultati prvega kroga predsedniških volitev
Državna volilna komisija (DVK) je na torkovi seji ugotovila, da sta v prvem krogu predsedniških volitev največ glasov dobila Lojze Peterle in Danilo Türk. Peterle je dobil 283.412 glasov (28,73 odstotka), Türk pa 241.349 glasov (24,47 odstotka). Ker nobeden od obeh kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov, je DVK za 11. november razpisala drugi krog volitev za predsednika republike. Predčasno glasovanje bo 6., 7. in 8. novembra.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mitja Gaspari Katarine Kresal Slavko Ziherl Zdenka Cerar Jožef Školč Aleš Gulič Mojco Drčar Murko Lare Ham jože mencinger Segolene Royal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mitja Gaspari ne bo podprl nobenega