objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 5. november 2007 ob 07:02

Peterle je Türku očital šlepanje z nekdanjo funkcionarko Vido Tomšič
Vse ankete javnega mnenja Danilu Türku napovedujejo zmago
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Rezultati zadnjih javnomnenjskih anket, ki so jih obavile medijske hiše Delo, Dnevnik, Večer in TV Slovenija kažejo, da bo tretji predsednik v samostojni Sloveniji postal Danilo Türk. Po volilni napovedi Dela bi namreč Türk prejel 69,4 odstotka glasov, Lojze Peterle pa 30,6 odstotka glasov, medtem ko Dnevnik napoveduje rezultat 68 - 32. V anketi, ki jo je objavil Večer, niso pripravili volilne napovedi; na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve danes, pa je 54 odstotkov odgovorilo Türka, 26 odstotkov Peterleta, 11 odstotkov pa je še neopredeljenih.

Delo: Türk 69,4 - Peterle 30,6
V Delovi anketi se je pri vprašanju, za katerega kandidata bi glasovali, za Peterleta odločilo 25,1 odstotka anketirancev, 61,4 odstotka bi se odločilo za Türka, 13,6 odstotka anketiranih pa kljub temu, da se bodo zagotovo udeležili volitev, ne ve, komu bodo oddali svoj glas. Tokratna anketa kaže, da je izbira na predsedniških volitvah tesno povezana s strankarsko izbiro posameznika. Volivci LDS Katarine Kresal večinoma (80 odstotkov) podpirajo Türka, 69 odstotkov volivcev Janševe SDS podpira Peterleta, volivci Pahorjevih SD so z dobrimi 86 odstotki za Türka, 59 odstotkov volivcev Podobnikove SLS pa bi podprlo Peterleta. Med volivci Jelinčičeve SNS je 73 odstotkov takih, ki podpirajo Türka, med volivci Zares pa ga podpira skoraj 94 odstotkov volivcev. Tudi med strankarsko neopredeljenimi in tistimi, ki niso hoteli zaupati strankarske izbire, dobi Türk več kot polovico glasov, Peterle pa le dve desetini. Iz prvega kroga v drugi gre veliko več glasov Türku kot Peterletu. Tako bi 86 odstotkov tistih, ki so izjavili, da so v prvem krogu volili Peterleta, ponovno glasovalo zanj, šest odstotkov pa bi jih podprlo Türka. Dobrih 97 odstotkov tistih, ki so volili Türka, bi v drugem krogu ponovno glasovalo zanj, 84 odstotkov anketiranih, ki so v prvem krogu glasovali za Mitjo Gasparija, pa bi svoj glas prav tako namenilo Türku. Med tistimi, ki so v prvem krogu podprli Jelinčiča, bi jih v drugem krogu 71 odstotkov svoj glas namenilo Türku, 16 odstotkov pa Peterletu.
Anketo je po naročilu uredništva Dela izvedel Delo Stik. Anketiranje je potekalo med 26. in 30. oktobrom. Realizirani vzorec obsega 2260 anketiranih državljanov Slovenije, ki imajo volilno pravico.

Dnevnik: Türk 68,0 - Peterle 32,0
Raziskava javnega mnenja, ki ga je za Dnevnik naredila Ninamedia, pa je pokazala, da Türk z 61 odstotki glasov sedem dni pred volitvami še vedno močno vodi pred zmagovalcem prvega kroga predsedniških volitev Lojzetom Peterletom. V tokratni javnomnenjski anketi o volilni podpori je svoj glas Peterletu namenilo 25,1 odstotka vseh respondentov, ki so zagotovili, da se bodo volitev 11. novembra zanesljivo udeležili. Volilna napoved, ki se opira na rezultate javnomnenjske ankete in pričakovano volilno udeležbo, upošteva pa tudi dejstvo, da telefonske ankete praviloma podcenijo desno orientirane volivce, tako Danilu Türku pripisuje 68 odstotkov, Lojzetu Peterletu pa 32 odstotkov glasov vseh volivcev, ki se bodo udeležili volitev. V volilnem telesu Danila Türka so po Dnevnikovi raziskavi nadpovprečno zastopani mlajši volivci (do 30 let), srednje izobraženi, prebivalci največjih mest in primorske regije. Danilo Türk uživa nadpovprečno podporo levosredinskih strank, pri tem pa z 90,5 odstotka zlasti izstopajo volivci SD. Volivci SNS, ki so v prvem krogu večinoma glasovali za Zmaga Jelinčiča, tokrat Türku namenjajo 73,8 odstotka glasov. Peterle ima nadpovprečno visoko podporo med starejšimi volivci (nad 60 let), ljudmi, ki imajo osnovnošolsko izobrazbo, prebivalci podeželja in na Dolenjskem, kjer je bil tudi rojen. Izrazito ga podpirajo volivci, ki bi na parlamentarnih volitvah volili za desnosredinske stranke, najvišji delež podpore pa mu zagotavljajo volivci njegove NSi (73 odstotkov volivcev te stranke), sledijo volivci SLS in volivci SDS (65,5 odstotka).
Ninamedia je raziskavo, v kateri je sodelovalo 1124 anketirancev, opravila 29. in 30 oktobra ter 2. novembra.

Večer: Türk 54,0 - Peterle 26,0
Po raziskavi, ki jo je za Večer pripravil RM Plus, Türk uspešno nagovarja veliko večino Gasparijevih volivcev in volivk iz prvega kroga, razen srednje starih (od 40 do 49 let), slabo izobraženih proizvodnih delavcev. Naklonjenih mu je tudi precej tistih, ki so v prvem krogu volili Jelinčiča, razen starejših od 65 let, višje in visoko izobraženih, upokojencev, zaposlenih strokovnjakov in volivcev iz osrednjeslovenske regije. Za Peterleta po tej raziskavi nadpovprečno glasujejo anketirani z osnovno izobrazbo ali manj, tisti, ki živijo sami ali pa v velikih gospodinjstvih s pet ali več člani, anketirani z nizkimi prihodki in tisti iz gorenjske regije. Po strankarski podpori so stvari razmeroma jasne: Türka precej podpirajo simpatizerji SD, LDS, DeSUS, Zares in SNS; Peterleta pa SDS, SLS in NSi.
Kot že omenjeno, je raziskavo, ki je potekala 29. in 30. oktobra, za Večer opravil RM Plus. Vzorec je obsegal 700 anketirancev.

RTV: Türk 55,0 - Peterle 23,0
Po volilni napovedi, ki jo je za RTV Slovenija pripravila družba Valicon, pa se Danilu Türku obeta 68,9 odstotka glasov, Lojzetu Peterletu pa 31,1 odstotka glasov. Da se bo zagotovo udeležilo drugega kroga predsedniških volitev, je odgovorilo 57,1 odstotka vprašanih, precej verjetno 13,5 odstotka, zagotovo pa se volitev ne bo udeležilo 17,9 odstotka vprašanih. Na vprašanje, koga bi volili, če bi bil drugi krog predsedniških volitev to nedeljo, je med dobrimi 580 anketiranci približno 55 odstotkov izbralo Türka, dobrih 23 odstotkov Peterleta, 12 odstotkov nobenega, deset odstotkov pa je odgovorilo "ne vem". Oba kandidata sta zadržala glasove iz prvega kroga, volivci Zmaga Jelinčiča, Mitje Gasparija in Darka Krajnca pa se veliko bolj nagibajo k Türku, in sicer v približno 90 odstotkih. Valicon je raziskavo opravil na vzorcu 623 anketiranih.
Prihodnji teden zaradi volilne zakonodaje objave javnomenjskih anket niso več dovoljene.
Veliko število napovedanih glasov v korist Türka je že povzročilo tudi precej ostrejšo retoriko Lojzeta Peterleta. Kar je demonstriral predvsem na Večerovem soočenju v Mariboru, kjer je se redi debate odzval na Türkovo diplomatsko kariero. Takole je povedal Peterle: "Pri Türku se zelo poudarja New York, OZN ... in se pozablja na tisto, kar je bilo prej. Nekoč nisem bil možen kot politično bitje, ker nisem bil človek, ki bi me šteli v avantgardo, medtem ko je bil gospod Türk, spoštovani protikandidat, sodelavec revolucionarke in članice Centralnega komiteja ZK Vide Tomšič. Če začneš kot sodelavec tako močne osebe, bi temu rekel šlepanje." Lojze Peterle je ob tem poudaril, da ne moralizira in je prepričan, da je Türk ta del kariere začel z najboljšimi nameni, "smo pa imeli izhodiščne pozicije zelo različne".
Po včerajšnjem nastopu Gregorja Golobiča, predsednika stranke Zares, ki podpira Danila Türka, in Iva Boscarola, znanega podjetnika in pomembnega člana volilnega štaba Lojzeta Peterleta, v oddaji 24 ur na Pop TV, pa so nekateri analitiki prepričani, da je zaradi ne preveč posrečenega Boscarolovega nastopa Peterle spet izgubil odstotek ali dva podpore volilcev. Ob tem je zanimivo, da sta bila Golobič in Boscarol v studiu predstavljena kot svetovalca predsedniških kandidatov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk lojze peterle Delo: Türk 69,4 - Peterle 30,6 Katarine Kresal Janševe Pahorjevih Podobnikove Jelinčičeve Mitjo Gasparija Dnevnik: Türk 68,0 - Peterle 32,0 Večer: Türk 54,0 - Peterle 26,0 RTV: Türk 55,0 - Peterle 23,0 Gregorja Golobiča Iva Boscarola

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Peterle je Türku očital šlepanje z nekdanjo funkcionarko Vido Tomšič