objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 6. november 2007 ob 13:27

Peterle poskuša z manifestom, Türk čaka na podporo LDS
Peterle napadel tajkune in divjo privatizacijo, Pogorevc pa še uživa njegovo spoštovanje
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Prihodnji izzivi Slovenije bodo predvsem na področju sociale, je na predstavitvi manifesta Odločno za Slovenijo dejal predsedniški kandidat Lojze Peterle. Evropski poslanec je ob tem opozoril, da "je socialno razlikovanje šlo pri nas predaleč". Po njegovem mnenju je bilo v kampanji pred prvim krogom volitev tudi preveč poudarka na temah preteklosti, ki nas le razdvajajo. Čeprav predsednik republike nima mnogo formalnih vzvodov za dosego vseh v manifestu naštetih ciljev, Peterle stavi na svoje evropske izkušnje.
Peterle je uvodoma spomnil, da je kandidiral na pobudo skupine državljanov ter da Slovence, kot je spoznal tudi na terenu, bolj kot preteklost zanimajo izzivi prihodnosti. Kot je dejal Peterle, sam nima težav spregovoriti o preteklosti, vendar je to smiselno le, če nam to lahko prinese kakšno dodano vrednost. "Ne želim biti sodnik tistega časa," je pojasnil kandidat, ki to nalogo prepušča sodnikom in zgodovinarjem. Za manifest, ki jasno kaže osrednje točke njegovega programa, se je Peterle odločil prav zaradi poskusov ideoloških delitev, do katerih je prišlo v zadnjem času. Prav zato Peterle odklanja delitve na "naše" in "ne-naše", saj bo prihodnji predsednik republike moral znati preseči delitve na leve in desne ter odgovoriti na stanje, ki se nam profilira leta 2025. Tedaj bo razmerje med zaposlenimi in upokojenci ena proti ena, je opozoril Peterle. Zato bodo ključni izzivi socialna skrb in skrb za starejše, medgeneracijska solidarnost in konkurenčni preboj v skladu s sklepi Lizbonske strategije. Zato Peterle išče "inovatorje, ne udeležencev druge svetovne vojne". Kandidat za predsedniško palačo je poudaril skrb države za upokojence, pri čemer pozdravlja skorajšnji referendum in premik glede zavarovalnice Triglav. Skrb za kakovostno javno mrežo tako v šolstvu kot v zdravstvu pa ne sme omejevati možnosti izbire, je prepričan Peterle. Pri tem je opozoril na odnos sedanje opozicije, ki je financiranje javnih šolskih programov zasebnih šol uzakonila že pred leti. Prav tako je dosedanja izkušnja z zasebništvom kot podporno javni mreži v zdravstvu pokazala pozitivne učinke npr. pri zmanjšanju čakalnih dob. Peterle je po drugi strani v manifestu poudaril, da je prehod v samostojnost "popačila tranzicija s tajkuni in divjo privatizacijo", hkrati pa je po njegovih besedah "socialno razlikovanje pri nas šlo predaleč". Zato bi kazalo čim prej sprejeti primerno zakonodajo, natančneje zakon o udeležbi zaposlenih pri dobičku podjetij, je dejal Peterle. Med primere, ki so simptomatični za sedanje razmere, je kandidat na novinarsko vprašanje omenil Orion in Zbiljski gaj. Peterle je priznal, da predsednik republike nima mnogo formalnih vzvodov za dosego vseh naštetih ciljev, dosedanja predsednika pa sta po njegovem pokazala, da je moč tudi neformalno pozitivno vplivati na razmere. Ob tem so po Peterletovem zelo pomembne njegove evropske izkušnje, saj bo za Slovenijo pomembnejši Bruselj kot pa New York.
Na vprašanje novinarjev o vzrokih za visoko inflacijo je Peterle ocenil, da je poleg mednarodne situacije po njegovem glavni razlog v previsokih maržah v trgovinskem sektorju. Kot odgovor na zmanjšano kupno moč prebivalstva pa je Peterle naglasil možnost dogovora med delodajalci in delojemalci o višini plač, kjer produktivnost to pač omogoča. Predsedniški kandidat je tudi zanikal poslabšanje odnosov z vodjem volilnega štaba Markom Pogorevcem, ki "uživa moje spoštovanje". Pogorevc tako ostaja član volilnega štaba, Peterle pa je sam prevzel glavno organizacijsko vlogo zaradi drugačne narave drugega kroga predsedniške kampanje. Peterle je odgovarjal tudi na vprašanje o vladnem predlogu ustavnega zakona, ki bi uredil položaj t.i. izbrisanih. Po njegovem je to vprašanje dolgo časa zastalo, zato pozdravlja poskus rešitve in upa, da obstaja tudi politična volja za izpolnitev odločbe ustavnega sodišča. Ob tem je Peterle izrazil stališče, da je potrebno primere obravnavati posamično.

LDS se o podpori Türku odloča danes popoldne
Opozicijska LDS, ki je v prvem krogu predsedniških volitev podpirala predsedniškega kandidata Mitja Gasparija, bo odločitev o morebitni podpori Danilu Türku v drugem krogu sprejela danes popoldne. O podpori bosta namreč odločala izvršilni odbor in svet stranke, je v izjavi za javnost po srečanju s Türkom povedala predsednica LDS Katarina Kresal. S Türkom sta se sicer strinjala, da je za drugi krog najpomembnejše, da se ga udeleži čim večje število volivcev.
Na sestanku, do katerega je prišlo na pobudo Türka, sta odločitev, da "leva sredina" na predsedniških volitvah nastopi z dvema kandidatoma, označila za dobro. Rezultati prvega kroga pa so po besedah Kresalove pokazali, da se je ta politična opcija okrepila. Predsedniški kandidat, ki se je v prvem krogu uvrstil na drugo mesto, Danilo Türk, pa je ocenil, da ima z LDS veliko skupnih pogledov na prihodnost Slovenije. Tudi Türk meni, da je zelo pomembno, da se volitev udeleži čim več ljudi. "Volitve so praznik demokracije," je dejal Türk. Kresalova in Türk pa nista želela odgovarjati na novinarska vprašanja.
#video1#
Na Forumu 21 brez Peterleta
Forum 21 pa je pripravil soočanje predsedniških kandidatov v ljubljanskem hotelu Mons na temo človekovih pravic, ki se ga je udeležil le Danilo Türk. Predsednik društva Forum 21 in nekdanji predsednik Milan Kučan je ob začetku pogovora s Türkom izrazil obžalovanje, da se je Lojze Peterle "naknadno" odločil, da se dogodka ne bo udeležil. Türk se je sicer zavezal, da bo kot morebitni predsednik občutljiv na vprašanja človekovih pravic.
Človekove pravice so po njegovem prepričanju "korpus" pravic, v katerem sta med drugim zelo pomembne svoboda izražanja in volilna pravica. Skupini človekovih pravic pa bi bilo treba dodati še ekonomske in socialne pravice, meni Türk. Pri slednji gre za pravico do najnižjega standarda fizičnega in mentalnega zdravja. Glede odnosa do zgodovine in delitve na "naše in vaše" pa Türk meni, da je ne bo mogoče pozabiti le s "spravnimi rituali". Odgovora na to, kako bi prišli do dejanske sprave, pa predsedniški kandidat nima. Po njegovem mnenju je do te delitve prišlo v 19. stoletju, ta tendenca pa se je ohranila vse do danes. "Tudi v tej kampanji slišimo, da kakšen kandidat ni pravi," je povedal Türk. Sogovorniki so se dotaknili tudi sovražnega govora. "Najodločneje se distanciram od kakršnegakoli sovražnega govora," je dejal Türk. Po njegovem mnenju bi bilo treba tovrstno nastopanje začeti omejevati in odpravljati iz političnega življenja. Ob tem je spomnil, da je bilo moč sovražen govor slišati tudi v tej predsedniški kampanji. "Ne moreš pripadnike sosednjega naroda označiti za živali. To ni primerno," je še dodal Türk.
Pogovor s Türkom, ki sta ga vodile Spomenka Hribar in raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Renata Salecl, so sicer med drugim prisluhnili varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, zgodovinar Božo Repe, glasbenik Zoran Predin in nekateri gospodarstveniki.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Markom Pogorevcem Mitja Gasparija Danilu Türku Katarina Kresal Na Forumu 21 brez Peterleta Milan Kučan Spomenka Hribar Renata Salecl božo repe Zoran Predin

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Peterle poskuša z manifestom, Türk čaka na podporo LDS