objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 8. november 2007 ob 11:40

Pravo presenečenje: Urška Bačovnik uvodničarka Peterletovega časopisa
Janša napadel Türka in javnomenjske ankete, Kangler na hitro zapustil Zbor za republiko
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik vlade Janez Janša je po glasovanju na volišču v Grosupljem dejal, da si želi v nedeljo veliko volilno udeležbo. Potem bo, meni Janša, volilni rezultat zelo tesen in izenačen in zagotovo ne bo takšen, kot ga kažejo izidi javnomnenjskih raziskav. V zvezi z delovanjem predsedniškega kandidata Danila Türka med osamosvajanjem pa se Janši postavlja vprašanje, kakšna je bila Türkova dejanska vloga leta 1991.

Janša stališča glede Lojzeta Peterleta pred drugim krogom volitev ni spremenil. "Mislim, da je edini, ki je resno zastavil svoj program v smeri prihodnosti in ki tudi ve, kaj pomeni zastopati slovensko državo, ker je bil predsednik prve demokratično izvoljene vlade v času, ko je ta država nastajala. Nima problemov niti s preteklostjo niti s prihodnostjo," je dejal premier. Po njegovem mnenju je Danilo Türk kredibilen kandidat, "vendar pa nima teh dveh prednosti, ki jih ima Peterle". Na novinarsko vprašanje, ali Türk sodi med osamosvojitelje, Janša odgovarja, da ljudi ne deli na osamosvojitelje in na neosamosvojitelje. "To je delitev, ki se umetno vzpostavlja. Je pa popolnoma jasno, da je bila vloga Lojzeta Peterleta v času osamosvojitvene vojne in v času demokratizacije Slovenije bistveno večja in o tem najbrž ni treba zdaj na veliko razpravljati. Ve se, kdo je kje bil in koliko je tvegal." Premier Janša tudi meni, da se zunanje ministrstvo v volilno kampanjo pred drugim krogom volitev ni vpletlo. Z izjavo o Türkovem delovanju leta 1991 se je po Janševem mnenju ministrstvo odzvalo na izjavo enega od kandidatov, ki je dejal, da je leta 1991 zastopal Slovenijo. "To je mogoče res, vendar je očitno zastopal tudi Jugoslavijo in se postavlja vprašanje, kakšna je bila njegova dejanska vloga."
Janša je predčasno glasoval zaradi službene poti na Kitajsko, kamor je že odpotoval. Svoj glas je na volišču na upravni enoti v Grosupljem (kjer ima prijavljeno stalno bivališče) oddal dopoldne v spremstvu hčerke Nike, podobno kot v prvem krogu.
Kampanja pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila Lojze Peterle in Danilo Türk, še ni zaključena. Janša meni, da bodo preostali dnevi pred volitvami odločilni. Zanesljivo razmerja niso takšna, kot jih prikazujejo ankete, zato se je vredno potruditi in priti na volišča, je dejal. "Vsak glas odloča, vsaka državljanka in državljan te države ima pravico voliti predsednika te države. Zmagal bo tisti, ki bo dobil največjo podporo. Takšna zmaga je toliko bolj legitimna, v kolikor je večja volilna udeležba," je še dejal premier. "Javnomnenjske raziskave pred prvim krogom volitev so napovedovale, da bo Lojze Peterle zanesljivo zmagal, zdaj pa naenkrat napovedujejo, da bo zanesljivo izgubil. To je nekaj, kar se skuša sporočiti volivcem, da se ne splača niti priti na volišča. To je pač posebna manipulacija slovenskega prostora, ki pa se ne dogaja prvič, podobno je bilo tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami," je še ugotovil predsednik vlade. Po njegovem mnenju te javnomnenjske raziskave skušajo predvsem vplivati na to, da tisti, ki bi sicer podprli Lojzeta Peterleta, ne bi prišli na volišča.
Predsedniška kandidata Danilo Türk in Lojze Peterle pa sta se včeraj zvečer soočila na Zboru za republiko, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Odgovarjala sta predvsem na vprašanja glede odnosov s Hrvaško, vloge Slovenije na Balkanu, zlasti Kosovu, predsednikovih pooblastilih in zgodovini. Predsednik zbora Peter Jambrek je ob zaključku skoraj triurnega soočenja znova poudaril, da zbor ne bo podprl nobenega kandidata, saj "zbor ni politično združenje".

Glede reševanja mejnih vprašanj s Hrvaško je Türk izrazil skepso do tega, da bi morebitna arbitraža potekala pred mednarodnih sodiščem v Haagu. Arbitraža pred haaškim sodiščem zaradi določenih specifičnih postopkov in pravil po njegovem mnenju namreč ne bi bilo ugodna za Slovenijo. Türk je tako v tem primeru "bolj navdušen nad ad hoc arbitražo". Po Peterletovem mnenju se mora slovenska politika, še preden se pogovarja o tem, da bi spor med Slovenijo in Hrvaško reševal tretji, zavedati, da se ne sme pogajati o nečem, kar je bilo 25. junija 1991. "O tem, kar je bilo našega, se ne smemo pogajati. Ko pa gre za določena območja, kjer meja ni jasna, se je treba dogovoriti, kateri kriterij bo prevladujoč, to je ali naravna meja ali katastrska," je dejal Peterle. Türk tudi ocenjuje, da je bližina Balkana zaradi poznavanja razmer prednost, vendar je ob tem opozoril, da je lahko tudi slabost. Vloga Slovenije na Kosovu bi namreč prav zaradi bližine lahko bila bolj posvetovalna kot mediacijska. Treba se je zavedati, kaj lahko naredimo, je dejal Türk. "Če bomo mediator v odnosih med EU in Balkanom tega ne bomo delali sami, ampak bo skupaj z nami delala celotna EU. Če je naša vojska na Kosovu, potem so lahko tudi naši odposlanci mediatorji na Balkanu," je odgovoril Peterle. Na vprašanje nekdanjega ustavnega sodnika Toneta Jerovška, kaj menita o tem, da se je Janez Drnovšek v času, ko je bil premier, v sporazumu Drnovšek-Račan odpovedal polovici Piranskega zaliva, je Peterle odgovoril, da v primeru, da bo izvoljen za predsednika države, na področju zunanje politike ne bo posegal v delovna področja nikogar, ki je zadolžen za področje zunanje politike. "Ko bo šlo za vprašanje meje in drugih pomembnih zunanjepolitičnih vprašanj, pa bom sledil tistemu, kar je slovenska nacionalna politika," je odgovoril Peterle.
Glede predsedniških pooblastil je Türk dejal, da se mu zdi možnost javnega izražanja stališč predsednika zelo pomembna. "Od predsednika se velikokrat pričakuje jasna beseda, vendar se je treba zavedati, da tudi predsednik ni nezmotljiv, treba pa je računati tudi z možnostjo, da spregovori tudi z vsebino, ki sem ne bo vsem všeč. Kljub temu pa je treba razvijati predvsem kulturo tolerance in tistega kar pelje naprej," je povedal Türk. Peterle je menil, da ima predsednik na področju kadrovskih zadev velika pooblastila. Ob tem je spomnil, da mora predsednikove predloge na koncu vedno potrditi tudi parlament.
Na Jerovškovo vprašanje, kaj bi naredila v primeru, ko bi prišlo do položaja, do katerega je prišlo v zadnjem času, ko se prisluškuje nekaterim osebam in ko posamezniki državne inštitucije zlorabljajo za svoje politične interese, je Peterle odgovoril, da bi izkoristil možnost, ki mu jo daje zakonodaja, odšel v parlament in zahteval, da se to prenehala, podobno pa bi naredil tudi Türk. Slednji je ob tem še poudaril, da je inštrument, ki ga ima predsednik, da lahko nastopi pred parlamentom, nasploh eden močnejših inštrumentov, ki ga ima pri svojem delu predsednik.
Oba predsedniška kandidata sta se tudi izrecno izrekla proti načrtovani 750 milijonov evrov vredni naložbi ameriškega Harrah'sa v igralniški kompleks na Goriškem, ki jo sicer podpira Janševa vlada.
Zanimivo pri včerajšnjem Zboru za republiko pa je bilo dejstvo, da v Cankarjevem domu nismo opazili vidnejših politikov in ministrov Janševe SDS, razen dveh poslancev, Jožefa Jerovška in Franceta Pukšiča. V prvo vrsto sta se usedla generalni sekretar vlade Božo Predalič in lider Nove Slovenije ter minister za finance Andrej Bajuk (z ženo Kati), preostali del prve vrste pa je tako rekoč okupirala SLS, na čelu s predsednikom stranke in ministrom za okolje in prostor Janezom Podobnikom. Bogato kvoto ljudske stranke so zapolnili še minister za promet Radovan Žerjav, vodja poslanske skupine Jakob Presečnik, poslanec in župan Postojne Josip Bajc in presenetljivo mariborski župan Franc Kangler. Toda slednji je zbor izjemno hitro zapustil (zdržal je samo eno uro, saj vrli župan najverjetneje ne prenese daljših intelektualnih razprav), pred odhodom iz dvorane pa se mu je pridružil prijatelj Pukšič, ki je v Gallusovi dvorani sedel z velikimi vpadljivimi temnimi sončnimi očali.
Mimogrede, direktor TV Slovenija Jože Možina, sicer redni gost zasedanj Zbora za republiko, se je tokrat nekoliko potuhnil v peti vrsti, čeprav običajno sili v ospredje, torej najmanj drugo vrsto. Kadrovsko ekipo, ki naj bi v dvorani podpirala Türka, po potrebi z razpravami, pa je vodil nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude.
V predvolilno mrzlico se je aktivno vključila tudi Janševa spremljevalka Urška Bačovnik. Pred odhodom na Kitajsko je napisala uvodnik v časopisu Odločno za Slovenijo, ki ga je izdal volilni štab Lojzeta Peterleta. Brezplačni časopis je izšel v nakladi 700.000 izvodov, prejelo pa naj bi ga vsako gospodinjstvo. Uvodničarka Bačovnikova je na tretji strani med drugim zapisala, da "Peterle pritegne s pristno človeško toplino in optimizmom“.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Danila Türka Lojzeta Peterleta peter jambrek Toneta Jerovška Jožefa Jerovška Franceta Pukšiča Božo Predalič Andrej Bajuk Kati Janezom Podobnikom Radovan Žerjav Jakob Presečnik Josip Bajc Franc Kangler jože možina lojze ude Urška Bačovnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pravo presenečenje: Urška Bačovnik uvodničarka Peterletovega časopisa