objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 9. november 2007 ob 13:11

Umazano: Peterle ponaredil podporo Merklove, Türk 2x pobasal denar?!
Matej Lahovnik trdi, da je Peterletov tabor zajela panika, drevi zadnje soočenje na TVS
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Zadnji dnevi predvolilne kampanje za predsednika države, med Danilom Türkom in Lojzetom Peterletom, postajajo prava umazana vojna, polna bushevsko republikanskih metod. Začelo se je že dopoldne ...

Intelektualci pozivajo na volitve
Najprej so upokojeni akademiki France Bučar, Tone Pavček, Spomenka Hribar in Niko Toš slovensko javnost pozvali, naj se udeležijo drugega kroga predsedniških volitev, ki bo v nedeljo. Kot je dejal dolgoletni vodja centra za raziskovanje javnega mnenja na Fakulteti za družbene vede, Niko Toš, je prijateljska druščina pregledala dosedanje volilne udeležbe na parlamentarnih in predsedniških volitvah. Ugotovili so, da se precejšen del volilnega telesa umika iz aktivnega odločanja. Podatki namreč kažejo, da se krivulja volilnega telesa povečuje, medtem ko krivulja aktivnih udeležencev vse bolj upada.
#tos#

Ob tem je predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta France Bučar dejal, da bi se morali slovenski politiki zamisliti in analizirati, zakaj do tega prihaja. Dejal je, da so na prvi pogled razlogi za to jasni, vendar so boleči, zato se politiki temu izogibajo. "To ni kritika volilne populacije, ampak kritika politike, ki je s svojim ravnanjem povzročila to stanje," je dejal Bučar. Po njegovih besedah je sicer normalno, da je volilna udeležba manjša, kot je bila v času osamosvojitve, saj ljudje ne živimo le od politike. Opozoril je, da se vlada ukvarja s pridobivanjem 40.000 volivcev iz tujine, medtem ko je doma 600.000 volilnih upravičencev, ki se volitev ne udeležuje. Je pa France Bučar jasno poudaril, da ta poziv ne pomeni vmešavanja v aktualno predsedniško kampanjo katerega koli kandidata, ampak je pomen širši, saj je nekaj treba narediti. Vseeno je dejal, da je tema o tem, kdo je bil v času osamosvajanja zraven in kdo ne "skrajno odbijajoča". "Pri osamosvajanju smo sodelovali vsi, saj brez popolne volilne udeležbe ne bi bilo Slovenije," je pojasnil Bučar, ki se mu zdi ta tema povsem neprimerna. Kot je dejal, je bil v tistem času predsednik parlamenta in takrat so vsem funkcionarjem v Beogradu naročili, da tam ostanejo toliko časa, dokler jih ne pokličejo nazaj v Slovenijo. Tako so namreč lahko lobirali za domovino.

Kandidat Türk zavrnil očitke, da je delal za Jugo ...
Predsedniški kandidat Danilo Türk je posebni v izjavi za javnost kot neresnične in napačne zavrnil navedbe ministrstva za zunanje zadeve in nekaterih medijev, da je leta 1991 v Ženevi v Komisiji ZN za človekove pravice oziroma tudi v podkomisiji za manjšine predstavljal Jugoslavijo. Trditev, da je takrat predstavljal Jugoslavijo, ne drži in je tudi ne potrjuje faksimile, ki so ga objavili nekateri mediji, opozarja Türk. V dokumentu piše zgolj to, da je bila moja "država državljanstva" Jugoslavija, je pojasnil in dodal: "Poleti leta 1991 je bila Jugoslavija še država in Slovenci smo bili še njeni državljani. Nobenega govora pa v citiranem dokumentu ni o tem, da bi bil jaz "predstavnik Jugoslavije", kot zmotno navajajo nekateri mediji."  Türk pojasnjuje, da dokument, ki se je pojavil v javnosti, vsebuje podatke o članih neodvisnega strokovnega organa OZN, Podkomisije za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin, katerega član je bil takrat, in to, tako kot vsi drugi člani, v statusu "neodvisnega eksperta" . "Seveda pa tudi neodvisni eksperti izvirajo iz neke države in njihove države državljanstva so navedene v objavljenem dokumentu. Medijem takšne zmote ne zamerim, zaskrbljujoče pa je, da ministrstvo za zunanje zadeve z neresničnimi informacijami namerno zavaja slovensko javnost," je zaključil Türk.

... nekdanji diplomati mu stopijo v bran
Pri tem so Türka podprli tudi v Klubu nekdanjih slovenskih veleposlanikov, ki mu predseduje Peter Toš, uvrščajo pa ga v krog nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. "V prvi polovici leta 1991 je bilo med takratnimi slovenskimi diplomati MZZ RS na vodilnih delovnih mestih splošno znano, da je Danilo Türk v času vojne za Slovenijo aktivno deloval v Ženevi v korist slovenskih interesov, tako da je v stikih s predstavniki drugih držav predstavljal projekt slovenske osamosvojitve in pojasnjeval razloge za razpad Jugoslavije, vse v skladu z usmeritvami in navodili, ki je jih dobival iz Ljubljane, " je dejal Peter Toš in dodal: "V tem obdobju je bil ves slovenski diplomatski kader sestavni del jugoslovanske diplomacije. Vsi, ki so potovali ali delali v tujini, pa so imeli jugoslovanske potne liste. Kljub temu pa je bilo delovanje slovenskih diplomatov na delu v tujini v skladu z napotili, ki so prihajala iz Ljubljane." Kot pravijo nekdanji vodilni slovenski diplomati, je Türk v tem obdobju deloval kot najeti pravni strokovnjak OZN v posebni skupini Komisije OZN za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin in ne kot član delegacije SFRJ v tej komisiji. V tem obdobju tudi ni bilo zasedanja komisije za človekove pravice in zato tudi ne občasnega delovanja jugoslovanske delegacije, zato so vse sporočene trditve po vsebini neresnične, po namenu pa zavržene, pravi Peter Toš. "Tedanji diplomati se spominjamo tudi poizkusov nekaterih jugoslovanskih zlasti pa srbskih diplomatskih predstavnikov, ki so delovali v Ženevi in si prizadevali Danila Türka ovirati pri njegovem delovanju v korist slovenske države," se dogodkov leta 1991 spominjajo v klubu diplomatov.
Prav na podlagi tega delovanja mu je bilo s strani takratnega ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla in Demosove vlade (ki jo je vodil Peterle) zaupana nadaljnja dolžnost, da se v svojih mednarodnih kontaktih po vojni za Slovenijo angažira in prevzame nove naloge. Te so po Toševih besedah bile: pridobivanje čim hitrejšega soglasja držav za mednarodno priznanje Slovenije; skupaj s profesorjema Mirjam Škrkovo in Borutom Bohtetom nudenje strokovne pomoči politični slovenski delegaciji (pod vodstvom tedanjega predsednika Kučana in zunanjega ministra Rupla) na mednarodni konferenci o razpadu Jugoslavije. Po Toševih besedah sta bila prav prizadevanje in odlično poznavanje mehanizmov delovanja OZN podlaga za odločitev slovenske vlade, da je Türka imenovala za prvega veleposlanika RS v OZN v New Yorku. "Vsa našteta dejstva so v popolnem nasprotju z izjavo MZZ RS, ki je iz očitno političnih nagibov zaobšla vsa strokovna in državljanska prizadevanja našega kolege Danila Türka v obdobju slovenske osamosvojitve in po njej. Zgornje navedbe niso le del kolektivnega spomina takratnih in sedanjih slovenskih diplomatov, temveč bi morale biti v celoti razvidne iz arhiva MZZ RS," so odločno na stran Danila Türka stopili v bivši diplomati.

Oglasi se Liberalna akademija
S sporočilom za javnost z naslovom Slovenska vlada ne prenese poštenega demokratičnega soočenja se je na to temo odzval tudi izvršni odbor Liberalne akademije (LA). "Vrsta dogodkov ob letošnjih predsedniških volitvah v obeh krogih in ob referendumu o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic kaže na to, da slovenska vlada in krogi vladajoče koalicije ne prenesejo poštenega demokratičnega soočenja,"  je zapisal predsednik LA Darko Štrajn, ki meni, da se je slednje najprej "nakazalo z, milo rečeno, čudnim pošiljanjem glasovnic za predsedniške volitve v tujino". V drugem krogu predsedniških volitev so jasno opazne težnje po nekorektni diskvalifikaciji Türka, nadaljuje Štrajn, "vrhunec grobega izigravanja in kršenja nezapisanih in zapisanih demokratičnih pravil pa je bil dosežen z vladnim ravnanjem v zvezi z referendumom, ki bo opravljen skupaj s predsedniškimi volitvami". LA vladi in večjemu delu koalicije očita "prilagajanje demokratičnih pravil svojim ozkim interesom" ter delovanje po "načelu sprevržene morale, da so vsa sredstva ustrezna za dosego cilja".

Je dvakrat pobasal denar?
V bran Türku je stopil tudi predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec. V odzivu na poročanje Financ, da naj bi Türk za svoje delo prejel dvojno plačilo iz državnega proračuna, je dejal, da ni kršil zakonodaje. Sprva naj bi opravil raziskavo oziroma študijo, ki ji je ministrstvo za obrambo namenilo 113.000 evrov. Pozneje pa je nekatere izsledke raziskave brez navedbe objavil v svoji najnovejši knjigi, Temelji mednarodnega prava, za katero naj bi prejel še 4.536 evrov državne subvencije (glej faksimile primerov, kjer naj bi šlo za plonkanje iz študije v knjigo), kar pomeni, da naj bi za isti delo dvakrat pobasal državni denar... Po mnenju Erjavca je povsem jasno, da Türk svoja znanja uporablja tudi za druga dela: "Sam si ne predstavljam, da ne bi študentom predaval o izsledkih te študije, zlasti ker v Sloveniji nimamo znanja s tega področja." Erjavec meni, da gre v tem primeru za potrebe predsedniške volilne kampanje in obžaluje, da se uporabljajo tako nizki udarci. "Ali je on uporabil kakšen tekst iz te raziskovalne naloge pa težko komentiram, ker s tem nisem seznanjen. Türk je po mojem mnenju eden redkih strokovnjakov na področju mednarodnega humanitarnega prava."  Erjavec je za konec še poudaril, da gre po njegovem mnenju bolj za nek "politični balon" v času volilne predsedniške kampanje. Karl Erjavec je te navedbe pojasnil tudi v večernem soočenju na Pop TV, kjer je tudi poudaril, da je bil za študijo objavljen javni razpis, dobil pa ga ni Türk, ampak Inštitut za primerjalno pravo, ki ga profesor  ljubljanske Pravne fakultete Türk pač vodi.
SMS in Darko Krajnc ne bodo podprli nobenega
Predsednik Stranke mladih Slovenije (SMS) in neuspeli predsedniški kandidat Darko Krajnc pa v drugem krogu predsedniških volitev ne bo podprl nobenega od kandidatov. "Na izvršnem odboru smo se odločili, da ne moremo podpreti nobenega od kandidatov, ker niti Lojze Peterle niti Danilo Türk nista izrazila jasnih stališč do nobene naše konkretne teme, čeprav sta oba imela pozitivno mnenje o tem, da je potrebno nekaj ukreniti na področju zaposlovanja mladih," je stališče stranke razložil Krajnc. Ob tem je dejal, da sta kandidata pokazala "premalo akcije, konkretnosti in pokončne drže". Poudaril je, da sta se izjasnila celo proti pobudi za brezplačne vrtce, obenem pa se ni nobeden od njiju jasno izrekel proti uvedbi šolnin. "Mislim, da sta se ponovno znašla v neki igri preteklosti in, kot kaže, v teh dneh nobeden več ne razmišlja o prihodnosti," je dejal. Dodal je še, da je žalostno, ker se to dogaja prav ob zaključku kampanje ter da v tej igri sodelujejo tudi drugi od zunaj, ki želijo "sprovocirati" eno ali drugo stran. "Pri teh umazanih igrah mi ne želimo sodelovati," je menil Krajnc. Obenem je še dodal, da v SMS obžalujejo dejstvo, da imamo ob predsedniških volitvah situacijo, ko mladi in tudi drugi ljudje govorijo, da bodo volili "proti nekomu in ne za nekoga". Ob tem je Krajnc izrazil upanje, da bo imel izvoljeni predsednik več pokončne drže, ter da bo tudi kaj več kot le z besedami, torej z akcijami in kampanjami, pomagal pri spremembi obstoječega stanja. "Na to, da se nestrpnost v Sloveniji povečuje, pa kažejo tudi rezultati oziroma porazdelitev glasov v prvem krogu volitev," je menil in dodal, da so ljudje v Sloveniji zaradi politike razdeljeni že dvajset let. "Razdeljeni so do te mere, da celo mladi, ki niso živeli v bivšem sistemu, eni govorijo drugim "komunajzerji", oni pa njim "cerkvene miši", je dejal Krajnc in zaključil, da po njegovem mnenju take ideološke delitve v Sloveniji ne potrebujemo.

Türk končal predvolilno kampanjo na Kongresnem trgu
Ob izteku volilne kampanje, na prireditvi na ljubljanskem Kongresnem trgu, je Danilo Türk dejal, da bo drugi krog predsedniških volitev pomemben zato, ker bo rezultat pokazal, kako močno na Slovenskem potrebujemo in želimo spremembe. "Na volitvah bomo uspeli," je samozavestno napovedal. Prvopodpisana pod kandidatno listo Türka in nekdanja predsednica ustavnega sodišča Dragica Wedam Lukič pa je ocenila, da je Türk v kampanji dokazal, da je "pravi človek za predsednika".  V celotni kampanji se je po njenem mnenju namreč tudi pokazalo, da ima dobre živce. "V vsej kampanji je ostal korekten, nikoli ni prestopil mej spodobnega in kulturnega komuniciranja, tudi takrat, ko so mu skušali podtakniti različne zadeve," je povedala nekdanja ustavna sodnica. Po njenih besedah se lahko na Türka zanese, saj je verodostojen. Prvak Socialnih demokratov Borut Pahor, ki je podprl Türkovo kandidaturo, z veseljem gleda na nedeljo. "Mislim, da se bo v nedeljo zvečer zdanilo," je dejal Pahor. Ob tem je ocenil, da je Türk zelo prepričljivo in na dostojen način zavrnil poskuse štaba Lojzeta Peterleta, ki je "v drugem krogu poskušal vtisnit pečat neverodostojnega kandidata, ki ni in ne bo služil domovini".
Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Mateja Lahovnika to dokazuje, da je Peterletov tabor "zajela panika". Kljub temu, da je obljubljal, da ne bo uporabljal negativne kampanje, se je za takšno kampanjo sedaj odločil, je ocenil Lahovnik in dodal, da je Peterle obljubljal, da bo gledal v prihodnost in da ga preteklost ne zanima, sedaj pa privatizira zasluge za osamosvojitev. Po njegovih besedah ni korektno, da se poskuša z neresnicami diskreditirati Türka. "Vse to kaže na to, da bo v nedeljo lep sončen dan in da bomo dobili predsednika, ki združuje in ne deli, in to je Türk," je še povedal Lahovnik.Na prireditev na Kongresni trg so med drugim prišli tudi nekdanji zunanji minister Zoran Thaler, nekdanji notranji minister Rado Bohinc, predsednik zunajparlamentarne stranke Aktivna Slovenija Franci Kek, redni profesor na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Anton Bebler in ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića Mitja Meršol.

Peterle na Šmarno goro
Včerajšnjo popoldne je predsedniški kandidat Lojze Peterle izkoristil za rekreativni pohod na Šmarno goro.

Soočenje na Pop TV
Voditelja soočenja na Pop TV, Darja Zgonc in Edi Pucer, pa sta razkrila, da naj bi Peterle zlorabil ime nemške kanclerke Angele Merkel. Njegov volilni štab je namreč izdal brezplačni časopis za vsa slovenska gospodinjstva (o tem smo včeraj že poročali), v katerem je Merklova podala izjavo podpore Peterletu. V izjavi je med drugim zapisano, da se veseli sodelovanja s Peterletom kot prihodnjim predsednikom Slovenije, Angela Merkel pa je podpisana kot kanclerka. Peterle je pojasnil, da naj bi pri redakciji časopisa prišlo do napake (na njegovi spletni strani je menda objavljena prava verzija), kanclerki naj bi se že opravičil. Türk pa je ob tem pripomnil, da je vesel, ker je nemško veleposlaništvo opozorilo na napako in obrazložilo, da se ne vmešava v slovensko notranjo politiko. Z nemškega veleposlaništva v Ljubljani so namreč sporočili, da Merklova svojega mnenja ni podala kot kanclerka, pač pa kot predsedujoča Krščanskodemokratski stranki, kar je med partnerskimi strankami znotraj Unije običajno.
Drevi, ob 20.00, pa bo zadnje televizijsko soočenje na prvem programu TV Slovenija, ki ga bo vodila Lidija Hren. Jutri je volilni molk.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilom Türkom Lojzetom Peterletom Intelektualci pozivajo na volitve France Bučar, Tone Pavček, Spomenka Hribar niko toš ... nekdanji diplomati mu stopijo v bran Peter Toš, Milana Kučana Dimitrija Rupla Mirjam Škrkovo Borutom Bohtetom Oglasi se Liberalna akademija Darko Štrajn Je dvakrat pobasal denar? karl erjavec SMS in Darko Krajnc ne bodo podprli nobenega Darko Krajnc Dragica Wedam Lukič Borut Pahor Mateja Lahovnika Zoran Thaler, Rado Bohinc, franci kek anton bebler Soočenje na Pop TV Darja Zgonc Edi Pucer Angele Merkel Lidija Hren

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Umazano: Peterle ponaredil podporo Merklove, Türk 2x pobasal denar?!