objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 11. november 2007 ob 07:09

Bratje Šrot dobili tudi svojo stranko!
Novi šef SLS postaja Bojan Šrot, Janez in Marjan Podobnik ostajata v politični igri
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik SLS Janez Podobnik je med včerajšnjo popoldansko sejo glavnega odbora in sveta stranke v izjavi za medije povedal, da na kongresu 17. novembra v Ljubljani ne bo kandidiral za predsedniško mesto. Edini kandidat za prvega moža SLS tako ostaja podpredsednik stranke in celjski župan Bojan Šrot, Podobnik pa bo kandidiral za podpredsednika stranke. Kot je poudaril Podobnik, v ozadju dogovora med njim in Šrotom "ni ničesar, razen iskrenega, odgovornega in resnega premisleka".
"Z veliko prepričanostjo in veseljem podpiram Bojana Šrota za predsednika stranke. Moja odločitev pomeni, da če bo kongres tako odločil, želim še naprej oblikovati zmagovito politiko stranke v prihodnje. V letih vodenja sem stranko notranje poenotil. Vanjo sem pripeljal kolegialnost, enotnost, dobre medčloveške odnose, ocenil pa sem, da po rasti stranke navznoter potrebujemo tudi dobro in zmagovito formulo po kongresu," je svojo odločitev pojasnil Podobnik. Po njegovih besedah je odločitev, da na kongresu ne bo kandidiral za predsedniško mesto, "zorela kar nekaj časa". "Bil sem tudi vesel reakcije članov glavnega odbora in sveta stranke. Čeprav morebiti vsi niso bili zadovoljni s to mojo odločitvijo, pa sem čutil, da so jo sprejeli. Na današnji seji je zelo pozitivna, zelo optimistična energija," je še dejal Podobnik. Dodal je, da dogovor med njim in Šrotom dokazuje, da sta oba "v celoti držala besedo". "Ves čas najine komunikacije, še posebej zadnjega pol leta, sva rekla, če bo na koncu kongres odločal o predsedniku stranke, bo to nekaj normalnega in dobrega, bova pa poiskala tudi način, da lahko pride do drugačnega dogovora. In to se je v zadnjih dneh tudi zgodilo," je dejal Podobnik. Po njegovih besedah bo kongres v Ljubljani priložnost za zmagovito prihodnost stranke. "Čutim, da je pred Slovensko ljudsko stranko nov vzpon in se tega časa zelo veselim," je še dodal.
"Slovenska ljudska stranka je znana po tem, da gradi svojo politiko na ekipi in ne na enem človeku. Politika stranke tako ni odvisna od predsednika, jo pa ta prezentira. Mi ostajamo še naprej trden člen vladne koalicije. Mislim, da bodo lahko naši ministri prestavili svoje delo v še malce višjo prestavo in do konca mandata izpeljali projekte, ki so si jih zastavili," je poudaril Šrot in zanikal, da bi zamenjava v vrhu SLS kakorkoli spremenila odnos stranke do vladajoče koalicije. Po njegovih besedah se bo SLS na kongresu predstavila s "posodobljenim" programom. Šrot je tudi potrdil, da bo še naprej opravljal župansko funkcijo.
Dogovoru med Podobnikom in Šrotom sta izrekla podporo tudi vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik in predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS ter Janezov brat in bivši predsednik stranke Marjan Podobnik. "Mislim, da je to ena od dveh dobrih rešitev. Že pred časom sem javno povedal, da bom podprl vsako rešitev, ki bo med njima dogovorna in sporazumna," je poudaril Marjan Podobnik. Po njegovih besedah gre "za enega najpomembnejših dogovorov v slovenski politiki v zadnjih desetih letih", ki bo SLS omogočil, da se bo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto potegovala "vsaj za drugo mesto".
"Poslanska skupina pozdravlja to odločitev in veselimo se sodelovanja z obema," pa je poudaril Presečnik. Po njegovih besedah je Šrot "dobra izbira za stranko", ki bo zagotovo pripomogla k uspehu SLS na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Tudi Presečnik je izrazil prepričanje, da se s prihodom Šrota na predsedniško mesto vloga SLS v vladajoči koaliciji ne bo spremenila.
Kot so še pojasnili v SLS, so se roki za vlaganje kandidatur že iztekli, na kongresu pa tudi ne bo mogoče vložiti kandidaturo za nobeno od funkcij. Kongres SLS bo prihodnjo soboto v ljubljanskem hotelu Mons.

S prevzemom oblasti v Slovenskih ljudski strani so bratje Šrot postali morda celo najvplivnejša poslovno-politična dinastija v državi. Boško Šrot je prvi mož Pivovarne Laško, Srečko pa lokalni podjetnik in lastnik dveh celjskih medijev, Radia Celje in Novega tednika. Pisec teh vrstic je pohod Bojana Šrota na vrh SLS napovedal že spomladi leta 2006, v časniku Direkt, čeprav so zgodbo glavni akterji (med njimi tudi velik Šrotov pristaš in mariborski župan Franc Kangler) takrat debelo zanikali. Najnovejši sporazum v SLS pa je bratoma Podobnik omogočil nadaljnji obstoj v slovenski politiki.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Podobnik bojan šrot Jakob Presečnik marjan podobnik Boško Šrot Srečko Franc Kangler

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bratje Šrot dobili tudi svojo stranko!