objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 11. november 2007 ob 12:24

Kdo bo slavil danes, Türk ali Peterle?
Volišča po državi so odprta; čez nekaj ur bo znano, kdo bo novi predsednik republike?
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Volivke in volivci se bodo danes znova odpravili na skoraj 3700 volišč po vsej državi in v drugem krogu četrtih predsedniških volitev izbirali med kandidatoma Lojzetom Peterletom in Danilom Türkom, ki so jima v prvem krogu namenili največ glasov. Hkrati bo potekal naknadni zakonodajni referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, občani Kranja pa bodo na posvetovalnem referendumu odločali tudi o izgradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah.
Po vsej Sloveniji se je natanko ob 7. uri po podatkih državne volilne komisije odprlo 3698 volišč, od tega je 3394 rednih volišč, pri skoraj 200 voliščih pa gre za posebna volišča. Na območju vsakega od 88 volilnih okrajev je po eno volišče, namenjeno tistim volivcem, ki so predhodno napovedali, da bodo glasovali izven domačega kraja, okrog 90 volišč pa je posebej prilagojenih in dostopnih invalidom. Volišča se bodo odprla tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, kjer bodo lahko volili izseljenci in slovenski državljani, ki začasno bivajo v tujini.
Volivke in volivci bodo odločali, kdo bo na čelu države nasledil sedanjega predsednika republike Janeza Drnovška. Ker sta v prvem krogu 21. oktobra med sedmimi kandidati največ volivcev prepričala Lojze Peterle (namenili so mu 283.412 glasov oz. 28,73 odstotka) in Danilo Türk (241.349 glasov oz. 24,47 odstotka), bo približno 1.696.470 volilnih upravičencev lahko izbiralo med njima. V prvem krogu so se za predsedniški položaj potegovali še Mitja Gaspari, Zmago Jelinčič Plemeniti, Darko Krajnc, Elena Pečarič in Monika Piberl. Predsednik republike se voli na podlagi splošne in enake volilne pravice na svobodnih in neposrednih volitvah s tajnim glasovanjem. Na glasovnici formata A5, ki jo bodo volilni upravičenci prejeli na voliščih, bosta imeni in priimka obeh kandidatov: pod zaporedno številko ena Lojze Peterle, po številko dve pa Danilo Türk.
Obenem bodo volivke in volivci prejeli tudi glasovnice, s katerim bodo na naknadnem zakonodajnem referendumu, ki ga je zahteval državni svet, odločali o usodi zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki jo je sprejel DZ na izredni seji 11. septembra?". Novela zakona sicer določa, da se na Kapitalsko družbo prenese 35 odstotkov delnic Zavarovalnice Triglav, ki bi jih sicer morali v skladu z veljavnim zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic razdeliti med upravičene fizične osebe - zavarovance iz leta 1990. Vse prihodke iz upravljanja s temi delnicami bo moral Kad nameniti za pokojninsko blagajno.
Občani Mestne občine Kranj pa bodo poleg tega na posvetovalnem referendumu odločali o izgradnji regijskega centra za ravnaje z odpadki na območju obstoječe deponije v Tenetišah. Referendumsko vprašanje, na katerega bodo odgovarjali Kranjčani, se bo glasilo: "Ali ste za to, da se na območju sedanje deponije Tenetiše v skladu s predpisi EU zgradi sodoben regijski center za ravnanje z odpadki?".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Lojzetom Peterletom Danilom Türkom Janeza Drnovška Mitja Gaspari Zmago Jelinčič Plemeniti Darko Krajnc Elena Pečarič Monika Piberl

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo bo slavil danes, Türk ali Peterle?