objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 13. november 2007 ob 12:04

Tuji mediji enotni: zmaga Danila Türka je hud udarec Janševi vladi
Novemu predsedniku čestitke domačih in tujih veljakov, Haider pa svari glede tabel
2007 Pozareport

Odpri galerijo

New York Times piše: Profesor prava s podporo levice zmagal v drugem krogu v Sloveniji
Hrvaški časniki so zmagi Danila Türka na predsedniških volitvah v Sloveniji namenili precejšnjo pozornost. Poudarjajo, je Türk prepričljivo porazil kandidata desnice Alojza Peterleta, kar med drugim vidijo kot znak želje volilnega telesa po spremembah na slovenskem političnem prizorišču. Prve politične analize kažejo, da so Slovenci s podporo Türku pokazali, da si želijo sprememb v aktualni politiki, poroča Večernji list. "Obenem analize poudarjajo, da so levo usmerjeni volivci prisluhnili svojim voditeljem in disciplinirano odšli na nedeljske volitve," dodaja zagrebški časnik.
Slobodna Dalmacija ocenjuje, da je slab odziv volivcev bolj prizadel Peterleta, ki je pričakoval, da bo v jutranjih urah, pred in po nedeljskih mašah, na voliščih več njegovih privržencev. "To se ni zgodilo, politični prvak kristjanov pa je postal žrtev negativne kampanje, ki jo je sprožil proti Türku," ugotavlja splitski časnik in dodaja, so Peterletovi privrženci enega od razlogov za poraz poiskali tudi v dejstvu, da je bil premier Janez Janša v času volitev na obisku na Kitajskem.
Splitski časnik nekaj pozornosti namenja tudi oceni, kaj izvolitev Türka pomeni za slovensko-hrvaške odnose. Türk se je v kampanji potrdil kot bolj umirjeni in bolj premišljeni kandidat, ki je poudarjal, da ne želi samostojno ukrepati v zunanji politiki, kar lahko bolj ustreza Janši, kot bi to bilo v primeru Peterleta. V tem dejstvu je treba iskati možnost za vnovično oživitev kontaktov med Slovenijo in Hrvaško, sklene Slobodna Dalmacija.
Türk je popolnoma pometel s favoriziranim kandidatom desnice Peterletom, poudarjata reški Novi list in zagrebški Jutarnji list. Slednji dodaja, da si bo novi slovenski predsednik prizadeval za dobrososedske odnose s Hrvaško.
Strategija Peterletovega volilnega štaba je bila povsem zgrešena, pomoč Janše in zunanjega ministra Dimitrija Rupla pa mu je bolj škodila, kot pomagala, ocenjuje Novi list. "Slovenski volivci so kaznovali politiko desnice, ki je ob pomoči slovenske cerkve v preteklih letih rušila demokratične standarde, ogrožala medijsko svobodo, razširjala ksenofobijo in versko nestrpnost, s čimer je spominjala na tisti nedemokratični in avtoritarni režim, proti katerem se zavzema," poudarja časnik in sklepa, da je Türkova zmaga poraz Janševe politike. Novoizvoljeni slovenski predsednik Danilo Türk je izjavil, da bi morali biti odnosi s Hrvaško dobrososedski ter da se je predvsem treba pogovarjati in na ta način urejati odprta vprašanja, pa piše Jutarnji list. Dodaja še Türkove besede, da je za kakršenkoli prvi korak potrebno počakati na rezultate bližnjih parlamentarnih volitev na Hrvaškem, ter da verjame, da se bo kmalu dobro spoznal s hrvaškimi politiki.

Večina avstrijskih časnikov v poročanju o izidu slovenskih predsedniških volitev poudarja, da je zmaga Türka tudi izraz vse manjše priljubljenosti sedanje vladne koalicije. Za najbolj brani avstrijski tednik Krone je poraz Alojza Peterleta "klofuta za vlado premiera Janeza Janše", dunajski Kurier pa opozarja, da je Türku "v volilnem boju koristila priljubljenost socialdemokratskega vodje opozicije Boruta Pahorja".
Kot piše Kurier, se je Türk pred volitvami hvalil tudi s svojimi stiki "s svetom bogatih, lepih in vplivnih". Vendar vse to še ne razloži njegovega uspeha. Ta po oceni Kurierja temelji predvsem na tem, "da je za levo usmerjene Slovence po izpadu prav tako levega Mitje Gasparija ostal samo še en izvoljiv kandidat - Türk". Prav naj bi mu prišle tudi njegove diplomatske izkušnje v ZN, piše Kurier.
Dunajski časnik poleg tega ugotavlja, da je bil Türk popoln novinec na slovenskem političnem prizorišču, kar pa mu ni škodovalo. Tako mu namreč v kočljivih vprašanjih, kot je odnos med državo in Cerkvijo, ni bilo treba zavzeti stališča. Vseeno naj bi Türk po pisanju Kurierja vplival na slovensko notranjo politiko, kajti njegova zmaga naj bi pomenila konec zasuka v desno politično smer, ki se je zgodila na državnozborskih volitvah leta 2004.
Po oceni dnevnika Kleine Zeitung je Peterle v nedeljskem drugem krogu
predsedniških volitev "doživel najbrž najbolj bridek poraz v svoji politični karieri". Po drugi strani pa je Türku uspelo, da je združil levi politični tabor, ki je bil v prvem krogu še razdeljen. "Pri tem so mu nedvomno koristili padajoča priljubljenost desnosredinske volitve vlade Janeza Janše in uspehi socialdemokratov pri javnomnenjskih anketah."
Dnevnik Österreich piše, da je bila "jasna zmaga Türka za mnoge presenečenje", kajti profesor mednarodnega prava naj bi veljal za politično neuveljavljenega. Peterle pa je po drugi strani od osamosvojitve stalnica v slovenski politiki, ugotavlja Österreich in dodaja, da so bile predsedniške volitve tudi preizkušnja za desnosredinsko vladno koalicijo.
Zmaga Danila Türka v drugem krogu predsedniških volitev v Sloveniji odmeva tudi v italijanskem tisku, tako na regionalni kot na državni ravni, pri čemer je enotna ocena, da je izid volitev negativno znamenje za vlado Janeza Janše.
Volitvam precejšnjo pozornost namenja tržaški dnevnik Il Piccolo, ki jim je namenil poročilo na prvi strani pod naslovom Preobrat v Sloveniji, Türk zmagal z 68 odstotki. Dopisnik Mauro Manzin piše, da bo tretji predsednik Slovenije 55-letni diplomat, kandidat leve sredine, ki je premagal predstavnika desne sredine Lojzeta Peterleta. Gre za zmago, piše Manzin, ki presega volitve novega državnega poglavarja, ampak predstavlja pravcato negativno oceno za trenutno desnosredinsko vlado, ki jo vodi Janez Janša.
Obtožbe, piše Manzin, ki jih je Peterle izrekel na račun Türka, češ da je bil v občutljivem obdobju osamosvajanja Slovenije leta 1991 predstavnik sovražne Jugoslavije pri OZN v Ženevi, so se izkazale za bumerang. Türk jih je z lahkoto zavrnil, vznejevoljile pa so tudi volivce, predvsem zaradi vmešavanja zunanjega ministrstva in tudi premiera Janše, opozarja avtor.
Milanski Corriere della Sera volitvam namenja krajši članek na zunanjepolitičnih straneh z naslovom Predsedniške volitve levici, Türk premagal nekdanjega premiera. Tudi tokrat, piše časnik, je Slovenija izvolila levosredinskega predsednika. Do pred nekaj meseci skoraj neznanemu Danilu Türku je uspelo premagati veterana državne politike, nekdanjega konservativnega premiera Lojzeta Peterleta.
Časnik pojasnjuje, da je Türku uspelo združiti glasove naraščajoče socialdemokratske levice Boruta Pahorja in liberalcev odhajajočega predsednika Janeza Drnovška, njegova zmaga pa je negativno znamenje za Janševo vlado. V Sloveniji, dodaja milanski dnevnik, je funkcija predsednika republike precej simbolična in protokolarna, vendar je to tradicionalno funkcija, ki ima veliko moralno težo, čemur pripomore dejstvo, da predsednika volijo vsi državljani.
Na zunanjepolitičnih straneh o zmagi Danila Türka poroča tudi drugi najbolj razširjeni dnevnik La Repubblica pod naslovom Slovenija gre v levo, Türk novi predsednik. Dopisnik Andrea Tarquini piše, da se v Sloveniji, najbogatejši in najstabilnejši republiki bivše Jugoslavije, jasno krepi levica. "Socialdemokrat Danilo Türk, prestižna bivša desna roka Kofija Anana na vrhu Združenih narodov, je premočno zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. Njegova zmaga pa napoveduje težke mesece za desnosredinsko vlado Janeza Janše do prihodnjih državnozborskih volitev, ki bodo jeseni leta 2008," piše časnik.Madridski časnik El Pais in barcelonski dnevnik Lavanguardia  prav tako poročata o nedeljskih predsedniških volitvah v Sloveniji in prepričljivi zmagi Türka. El Pais dodaja, da bo prva naloga novoizvoljenega predsednika reprezentativne, vendar v mednarodnih odnosih izredno pomembne narave. 1. januarja 2008 bo Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji. Lavanguardia pa Türka označuje za kandidata leve sredine, nekdanjega diplomata v Združenih narodih in profesorja mednarodnega prava, ki je po 99 odstotkih preštetih glasov prejel 68-odstotno podporo, njegov tekmec, evropski poslanec Lojze Peterle pa 32 odstotkov glasov.
Ameriški mediji so se v poročanju o poteku slovenskih predsedniških volitev omejili na povzemanje novic tiskovnih agencij, kot so Reuters, UPI, AP, AFP in Bloomberg. New York Times povzema Reutersov prispevek iz Ljubljane z naslovom "Profesor prava s podporo levice zmagal v drugem krogu v Sloveniji". Vsi prispevki s kratkimi opisi Slovenije in njenega skorajšnjega predsedovanja EU omenjajo gladko zmago Türka.
New York Times v povzetku Reutersovega poročila piše, da je levo usmerjeni neodvisni kandidat Türk, ki je užival podporo treh levosredinskih opozicijskih strank, premagal konservativnega Lojzeta Peterleta, ki ga je podpirala vlada. V članku še piše, da so bili vsi slovenski predsedniki doslej levo usmerjeni, omenja pa tudi predsedovanje Slovenije EU v prvi polovici leta 2008.
Članek navaja oceno političnega analitika časopisa Žurnal24 Boruta Hočevarja, da je rezultat volitev močno opozorilo vladi premiera Janeza Janše, ki mu je popularnost letos padla predvsem zaradi naraščanja inflacije od prevzema evra januarja letos. New York Times omenja, da je vlada doživela dodaten poraz na referendumu, kjer je okrog 71,2 odstotka volivcev zavrnilo vladni predlog o lastniškem preoblikovanju zavarovalnice Triglav.
Agencija Bloomberg navaja, da je 55-letni profesor prava Türk zlahka premagal 59-letnega Peterleta in bo postal tretji predsednik, odkar je "alpska država" z dvema milijonoma prebivalcev in članica EU od leta 2004 postala neodvisna država leta 1991. Bloomberg navaja oceno komentatorja časopisa Dnevnik Mirana Lesjaka, da je Türk zmagal zaradi nezadovoljstva volivcev z vlado. Bloomberg navaja tudi komentatorja Jurija Gustinčiča, ki pravi, da je tako veliko število glasov za Türka nenavadno in da je očitno, da se ljudje obračajo proti sedanji vladi.
Voice of America, ki na spletni strani objavlja prispevek na podlagi poročil agencij AP in AFP, poroča, da je dolgoletni slovenski diplomat krepko zmagal in bo nastopil položaj tik pred slovenskim predsedovanjem EU. Voice of America še piše, da bo Türk na večinoma protokolarnem položaju zamenjal Janeza Drnovška, ki je leta 1991 Slovenijo povedel v neodvisnost.
Tiskovna agencija UPI pa povzema poročanje beograjskega radia B92 in piše, da je proevropski univerzitetni profesor dobil 68 odstotkov glasov. Nekdanjega pomočnika generalnega sekretarja ZN Türka opisuje kot formalno neodvisnega kandidata, ki so ga podprle tri leve stranke. UPI navaja, da je Türk premagal prvega slovenskega premiera Lojzeta Peterleta, ki je vodil državo v času osamosvojitve.

Haider svari Türka, odzivi Mesića in Sanaderja
Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je v izjavi za javnost posvaril novoizvoljenega predsednika Slovenije Danila Türka pred tem, da bi slovensko predsedovanje EU "zlorabil" za internacionalizacijo koroškega vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel ter si prizadeval "za pravno nasledstvo po Jugoslaviji." To bi bil "zgodovinsko in politično gledano popoln nesmisel, ki ga zastopajo včerajšnji komunisti," je Haider zapisal v izjavi. Türk je še pred prvim krogom predsedniških volitev za tednik slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem Novice dejal, da naj Slovenija uveljavi status naslednice po Avstrijski državni pogodbi. "Slovenija je naslednica mednarodnih pogodb, ki jih je Jugoslavija sklenila. V tem pogledu je tudi naslednica Jugoslavije kot sopodpisnice Avstrijske državne pogodbe in bi morala uveljaviti svoj status," je menil Türk za celovške Novice. Haider pa je v današnji izjavi za javnost glede zgornjega stališča menil, da bi morala Slovenija v tem primeru "prevzeti tudi dolgove, ki jih je Jugoslavija pustila za seboj." Glede vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem pa je Haider še zatrdil, da ne bodo dovolili, da bi kdo izvajal pritisk, "niti dunajska zvezna vlada ni centralisti EU v Bruslju", še piše v izjavi za javnost.

Na izvolitev Danila Türka na položaj predsednika Slovenije sta se odzvala tudi hrvaški predsednik in premier, Stipe Mesić in Ivo Sanader, ki voljo slovenskih volivcev spoštujeta in novoizvoljenemu predsedniku čestitata. Sanader je ob tem opozoril, da je odprta vprašanja, ki med državama še vedno ostajajo, treba reševati v prijateljskem vzdušju, ne glede na to, kdo je slovenski predsednik. Mesič je izrazil upanje, da so bile ostre izjave, ki jih je Türk izrekel proti Hrvaški med kampanjo, le za domače občinstvo. Obenem Mesić upa, da se bo sedaj začela realizirati politika "z ene in druge strani, ki koristi Sloveniji in Hrvaški". V čestitki Türku pa je Mesić med drugim zapisal, da so "obstoječi nesporazumi" med državama rešljivi, njihovo premagovanje pa v interesu obeh držav in celotne regije. Hrvaški predsednik si želi čimprejšnjega srečanja s slovenskim kolegom, s katerim bi lahko izmenjala tudi mnenja o mednarodnih odnosih. Za Hrvaško je vseeno, koga slovenski volivci izberejo za predsednika, pa je po poročanju Hine dejal Sanader in dodal, da se morajo odprta vprašanja med državama reševati v prijateljskem vzdušju. "Slovenija in Hrvaška sta prijateljski državi, imamo pa nekaj odprtih vprašanj. Ta vprašanja moramo razrešitvi v prijateljskem vzdušju, ne glede na to, kdo je slovenski predsednik ali premier. Če ne bo šlo z dvostranskimi dogovori, bomo šli prek tretjega," je dejal hrvaški premier Ivo Sanader.

Čestitke domačih in tujih političnih veljakov ...
Danilu Türku so ob izvolitvi za predsednika republike čestitali številni politični veljaki. Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za javnost zapisal: "Volitve so čas, ko ljudje povedo, kaj si želijo in suvereno izrazijo svojo voljo," in ob tem izrazil željo po sodelovanju z novim predsednikom "pri delu za blaginjo Slovenije". Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da upa na odlično sodelovanje s Türkom, še posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Poleg Barrosa sta Türku čestitala tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer in nemška kanclerka Angela Merkel. Zunanji minister Dimitrij Rupel je novemu predsedniku zaželel veliko uspeha pri opravljanju pomembne funkcije, ki mu je bila zaupana, čestitkam pa so se med drugim pridružili tudi predsednik državnega sveta Janez Sušnik ter Türkova protikandidata iz prvega kroga Mitja Gaspari in Darko Krajnc.
Fischer je ob Türkovi zmagi izrazil prepričanje, da bosta predsednika odlično sodelovala in skrbela za prijateljske povezave med državama tudi v prihodnje. Fisher želi Turku in Sloveniji veliko uspeha v času predsedovanja Evropski uniji, predlagal pa je tudi, da bi se z novim slovenskim predsednikom v kratkem sestal. Merklova je dejala, da bodo v času predsedovanja Evropski uniji v Slovenijo uprti številni pogledi. Merklova od Türka kot novega predsednika pričakuje, da bo ohranil dobro sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo. Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je v čestitki zapisal, da je zadovoljen z dosedanjim sodelovanjem med Slovenijo in Makedonijo. Crvenkovski je prepričan, da se bodo prijateljske vezi in sodelovanje med državama tudi v prihodnje krepili v duhu solidarnosti za "stabilno, združeno in uspešno Evropo". Sušnik je v voščilu izrazil prepričanje, da bo državni svet lahko s Türkom sodeloval na področjih, pomembnih za razvoj Slovenije. Spomnil je, da se državni svet kot zastopnik različnih interesov aktivno in ustvarjalno vključuje v družbene in gospodarske razvojne procese doma in v tujini. Predsednik Stranke mladih Slovenije Krajnc je Türku ob izvolitvi zaželel "uspešen mandat ter veliko modrosti pri opravljanju novega dela". Izrazil je upanje, da bo kot predsednik prekinil igro preteklosti, v kateri sta se znašla kandidata pred drugim krogom volitev, in bo tudi dejansko presegel delitve med Slovenci. Krajnc je ob tem pozdravil tudi izid referenduma o noveli zakona o lastninjenju zavarovalnic. V imenu Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) sta Türku čestitala predsednik sveta Matevž Grilc in predsednik zbora narodnih predstavnikov Jože Wakounig. "Trdno sva prepričana, da boste kot odlični poznavalec slovenske narodne skupnosti na Koroškem kakor doslej tudi v prihodnosti vedno imeli odprto uho za prizadevanja skupnosti k uresničitvi pravic in resnične enakopravnosti," sta zapisala. Izrazila sta upanje, da bi v sodelovanju s Türkom še bolj krepili povezanost zamejskih Slovencev z matično državo. Predsednik stranke Enotna lista Vladimir Smrtnik novemu slovenskemu predsedniku ob izvolitvi želi "veliko moči, pravilnih prijemov in modrih odločitev pri odgovornem vodenju Slovenije". Pri stranki so spomnili, da so Türkovi predhodniki uspešno ohranjali odnose s Slovenci v zamejstvu in izrazili upanje, da bo tudi Türk poskrbel za ohranjanje stikov z edino slovensko stranko na avstrijskem Koroškem. Svet slovenskih organizacij je v voščilu zapisal, da bo znal Türk, zaradi dolgoletnih izkušenj v svetu diplomacije in Združenih narodih, udejanjati pričakovanja slovenskega naroda v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Prepričani so tudi, da bo novi predsednik vestno zagovarjati koristi in želje vseh Slovencev doma in po svetu. Predsednik Slovensko-kulturno gospodarske zaveze in Slomaka Rudi Pavšič je v čestitki novemu predsedniku zapisal, da so s Türkovo izvolitvijo pri zvezi pridobili občutljivega sogovornika. Po njihovem mnenju manjšinska vprašanja in mednarodne odnose le malokdo pozna in razume tako kot on. Predsednik in tajnik Stranke Slovencev v Italiji Rafko Dolhar in Damijan Terpin sta v voščilu ob Türkovi izvolitvi izrazila prepričanje, da bosta med Türkovim predsedovanjem ugled in uspešnost Slovenije rasla in se uveljavljala tako znotraj Evropske unije kot v širši mednarodni skupnosti.

... in cerkvena dostojanstvenika Alojz Uran in Geza Erniša
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je V imenu vseh katoliških škofov in vernikov je novoizvoljenemu predsedniku Danilu Türku čestital ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran. Poudaril je, da je visok odstotek glasov volivcev, ki jih je prejel Türk, "zavezujoč za prihodnost, saj je povezan z velikimi pričakovanji". Katoliška cerkev pričakuje, da bo Türk prispeval k dvigu politične kulture in poskrbel, da bo položaj Cerkve v Sloveniji primerljiv s položajem v sosednjih evropskih državah. Katoliška cerkev v prihodnje pričakuje podporo novega predsednika pri spoštovanju in uveljavljanju vseh tistih moralnih in duhovnih vrednot, ki so bile odločilne za preživetje slovenskega naroda v preteklosti, so sporočili iz Slovenske škofovske konference. Uran je izrazil željo po konstruktivnem dialogu s Türkom glede najboljših poti za uresničitev legitimnih pričakovanj Katoliške cerkve. Novoizvoljenemu predsedniku je voščil božji blagoslov za uspešno izpolnjevanje predsedniške funkcije, ki jo po njegovih besedah "sprejema za nadaljnji razvoj blaginje slovenskega naroda".
Čestitkam Danilu Türku se je pridružil tudi evangeličanski škof Geza Erniša. "Prepričan sem, da bo z vašim vodenjem, razumevanjem demokracije in politike, svobodomiselnostjo in pravicami slehernega posameznika, da si po svojem prepričanju voli postavo in pot, Slovenija zmogla korake v pozitivno smer in bo prijazna domovina vsem njenim prebivalcem, ne glede na njihovo politično, svetovnonazorsko ali versko prepričanje," je zapisal v čestitki. Evangeličanski škof je tudi prepričan, da bo Türk kot predsednik vseh državljank in državljanov, ki so mu izrazili tako visoko podporo in zaupanje, "s svojo modrostjo, znanjem in preudarnostjo zmogel delovati za napredek, rast in duhovno ter materialno dobrobit ljudi v naši lepi domovini".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Türka Alojza Peterleta Janez Janša Dimitrija Rupla Boruta Pahorja Mitje Gasparija Mauro Manzin Janeza Drnovška Andrea Tarquini Kofija Anana Boruta Hočevarja, Mirana Lesjaka Jurija Gustinčiča Jörg Haider Stipe Mesić Ivo Sanader Jose Manuel Barroso Heinz Fischer Angela Merkel dimitrij rupel janez sušnik Mitja Gaspari Darko Krajnc Branko Crvenkovski Matevž Grilc Jože Wakounig Rudi Pavšič Rafko Dolhar Damijan Terpin Alojz Uran geza erniša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tuji mediji enotni: zmaga Danila Türka je hud udarec Janševi vladi