objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 14. november 2007 ob 14:40

Vlado Miheljak: Janša predsedovanja EU že ne bo prepustil drugemu
Slovenski premier grozi z odstopom vlade; Jelinčič napoveduje novo koalicijo Pahor-Janša
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenski premier Janez Janša, ki je bil v času drugega kroga predsedniških volitev na uradnem obisku na Kitajskem, je šele po dveh dneh komentiral rezultate volitev in referenduma o lastninjenju Zavarovalnice Triglav. "Rezultati nedeljskih glasovanj so slabi, razmere, ki so privedle do njih, pa zaskrbljujoče, saj se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado," je po delovnem posvetu vlade na gradu Ormož dejal Janša in dodal: "Prve analize kažejo, da se je predvolilna kampanja v veliki meri usmerila v obračun z vlado, zelo malo je bilo razprav o slovenski prihodnosti." Še posebej zaskrbljujoče pa se Janši zdi, da je bilo v času volilne kampanje veliko sil usmerjenih v to, da so slovensko vlado v času pred predsedovanjem EU očrnili v tujini. "V države EU in tudi v svet so šla iz Slovenije sporočila, ki situacijo slikajo, kot da bi šlo za Belorusijo ali primerljivo državo."
Janša je poudaril, da razmere, ki so na ta način ustvarjene, "otežujejo delo vladi tudi pri vodenju rutinskih in običajnih zadev, še posebej pa je oteženo delo pri pripravah na predsedovanje EU", kar po njegovem mnenju terja v tem času od vlade izjemne napore. "Nastalo situacijo bomo v prihodnje še analizirali, vendar lahko že sedaj rečem, da so odprte vse možnosti, vključno z odstopom vlade," je še napovedal premier, ki na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati.

Koalicija podpira Janšo
Predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec je dejal, da bodo še naprej podprli delo v koaliciji, v kolikor bodo lahko uresničevali koalicijsko pogodbo, zlasti pa tiste dele, ki se nanašajo na uresničevanje njihovega programa. "Mi smo vedno jasno povedali, katera je tista točka, do katere bomo v koaliciji," je povedal Erjavec, ki je Janševe argumente sprejel, "seveda je pa njegova odločitev, kaj bo storil v naslednjih dneh".
Predsednik DeSUS težko ocenjuje, ali je vlada v tej fazi vredna podpore. "Mi pač skušamo v tej vladi čim več narediti, ljudje so pa tisti, ki ocenjujejo delo vlade in očitno je mnenje v zadnjem času prej negativno kot pozitivno," je pojasnil Erjavec in dodal, da pa DeSUS vseeno ni glasovalni stroj ne za to koalicijo ne za kakšno drugo.

Vlada je v tem mandatu naredila izjemno velike korake na vseh področjih, ob tem pa je izpostavljena mnogim napadom, ki nimajo realne podlage. "Če celotna politika nekako nasprotuje in ignorira te dosežke vlade, je najbolje, da tisti, ki menijo, da znajo to narediti bolje, to nalogo tudi prevzamejo," je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki meni, da je razpravljanje o tem, kaj se bo zgodilo, preuranjeno. "Dejstvo je, da je predsednik vlade le napovedal možnost, bi pa vseeno počakal, da vidimo, kako se bo stvar razvila v naslednjih dnevih in tednih," je previden Tanko.
Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik se je izgovoril, češ da Janševe izjave podrobno ne pozna. Vseeno pa meni, da je opozicija očitno izkoristila predsedniške volitve za napad predvsem na delovanje vlade, zato to izjavo razume kot apel, da se vse parlamentarne stranke temeljito dogovorijo za način dela v času predsedovanja.
Presečnik pravi, da se bodo tako v koaliciji, predvsem pa z opozicijo morali "dogovoriti, ali mislimo resno, da bomo skupaj, da bo država Slovenija izpeljala predsedovanje EU". Poudarja, da so predsedniške volitve za nami in da je treba resno pristopiti k predsedovanju. Vlada, koalicija, država ne more predsedovati EU, "če bomo leto pred državnozborskimi volitvami eden drugega napadali z vsemi topovi".
Zaenkrat še predsednik SLS Janez Podobnik je povedal, da sistematična diskreditacija realnih uspehov vlade škodi tudi državi navzven, kar je začelo odzvanjati tudi v evropskih krogih, čeprav mnogi očitki vladi sploh ne ustrezajo resnici. V Sloveniji ni vse narobe, če pa kdo tako misli, potem naj prevzame odgovornost in vodi Slovenijo v času predsedovanja Evropski uniji. Podobnik je mnenja, da je zdaj čas za zelo odgovoren pogovor predsednikov vseh parlamentarnih strank, še posebej tistih, ki so pred pol leta podpisali dogovor, da je predsedovanje EU skupni projekt in da morajo nekatera trda opozicijska ravnanja stopiti v ozadje, saj lahko Slovenija le na ta način kredibilno vodi EU.
Finančni minister in prvak NSi Andreja Bajuka meni, da obstaja realna možnost odstopa slovenske vlade do novega leta, torej še pred začetkom predsedovanja Slovenije EU. "Saj ste (premiera Janeza Janšo) slišali, seveda obstaja," je dejal Bajuk in dodal, da se je vlada zavedala, da bo naloga predsedovanja Uniji težka, a da ta zahteva sodelovanje vseh, tudi opozicije, da se vzpostavi "minimalno vzdušje", v katerem je moč delati. "Od prvega dne, ko smo to vlado sprejeli in jo sestavili kot koalicijski partnerji, smo se zavedali, da bo to težka naloga," je povedal Bajuk in dodal: "V kolikor je naloga otežena in jo je nemogoče izpeljati na verodostojen način, popolnoma razumem izjave predsednika vlade in ga v tem tudi podpiram."

SNS napoveduje novo koalicijo, SD zadržana o možnostih vstopa v vlado, Zares govori o dramatiziranju

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je za naš portal povedal, da Janševo izjavo razume kot napoved nove koalicije z Borutom Pahorjem (Socialnimi demokrati, op. a.). Sicer pa po njegovem mnenju odstop vlade ni tako enostaven, saj je potrebno prej glasovati o nezaupnici. Jelinčič ugotavlja, da ima premier velike težave s koalicijo, pri tem je izpostavil DeSUS. Ta naj bi se pogovarjal z Zares, saj se v stranki bojijo, da prihodnje leto na volitvah ne bi prišli v parlament, je povedal Jelinčič in dodal, da ima Janša težave tudi z NSi. Njen predsednik, Andrej Bajuk, namreč neugodno in nekonsolidirano vodi finančno ministrstvo, je kritičen prvak SNS, ki upadanju popularnosti vlade pripisuje tudi  zakonom, ki so "izrazito protiljudski".
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa je dejal, da je "absolutno preuranjeno govoriti" o njihovem vstopu v vlado. Po njegovih besedah mora vlada najprej sama razmisliti, kako bo ravnala, v opoziciji pa bodo pozneje imeli dovolj časa in se bodo odločili v korist Slovenije.
Predsednik SD Borut Pahor meni, da odstop vlade v tem trenutku ne bi bila dobra poteza. Pahor v sporočilu za javnost navaja predvsem dva razloga. Prvi je ta, da po njegovem mnenju ni "dovolj prepričljivih razlogov za vložitev konstruktivne nezaupnice", drugi pa je bližina predsedovanja EU.
Pahor opozarja, da je Slovenija "kot prva med novinkami v EU dobila priložnost, da se izkaže s predsedovanjem EU", v SD pa so se v posebnem sporazumu zavezali, da v času predsedovanja ne bodo vlagali interpelacij zoper ministra ali vlado. Pahor je prepričan, da je "v slovenskem nacionalnem interesu, da se predsedovanje opravi brezhibno", ugibanja o odstopu vlade pa temu ne koristijo.
Lider Zares Gregor Golobič je dejal, da "gre za pretirano dramatizacijo", saj Slovenija po njegovem mnenju ni ne v politični, ne v gospodarski in ne v siceršnji krizi. Obstaja sicer nezadovoljstvo ljudi z marsičim, vendar Golobič  temu ne bi pripisoval dramatičnih razsežnosti, ki bi zahtevale odstop vlade tik pred začetkom predsedovanja EU. To bi bilo nerazumno, nerazumljivo in predvsem neodgovorno ravnanje, je prepričan predsednik Zares, ki meni, da ima vlada ima velike obveznosti in velike odgovornosti. Opozoril pa je, da je treba vzeti izide predsedniških volitev resno, saj ljudje potrebujejo več kot le suha zagotovila in obljube.
Kot neresno in neodgovorno je izjavo Janše označila predsednica LDS Katarina Kresal. "Takšna izjava kaže na resno krizo vodenja", meni Kresalova in dodaja, da "tudi če je bila izrečena le zato, da se disciplinira koalicijske partnerje, ni nič manj odgovorna".  Predsednica LDS je prepričana, da se v takšnih situacijah izkažejo najboljši državniki. Premier Janša je sicer po volitvah leta 2004 prevzel veliko odgovornost, a tudi njegove obljube so bile velike. Za njim so tri leta vladanja, v katerih je imel možnost pokazati, da je sedanja vlada boljša od prejšnjih."Politika pa ni samo čas hvale, je tudi čas kritike in res le pravi sposobni in odgovorni državniki se takrat pokažejo in izpeljejo svoje odgovornosti in naloge do konca," je stališče Kresalove. Po njenem mnenju je problem te vlade, da poskuša najti opravičila za svoje slabo delo. Sama ne vidi centrov iz ozadja in notranjih zarotnikov, je samo politika in so kritiki te politike. "Vsaka dobra opozicija v vsaki normalni demokratični državi opozarja na napake vlade; če pa je napak veliko, je to problem vlade in ne centrov iz ozadja," dodaja predsednica LDS

Mnenje političnega komentatorja
Kolumnist, politični komentator in predavatelj na FDV Vlado Miheljak pa Janševo izjavo razume kot prepir v družini. S tem je premier na glas povedal članom družine (koalicijskim partnericam, op. p.), da bo odšel, če bodo oni hoteli oditi, je ekskluzivno za naš portal dejal Miheljak in ocenil, da gre to izjavo gledati v luči homogenizacije družine in grožnjo, da ga ne smejo zapustiti. "Ni njegov namen, da bi razdrl koalicijo," je prepričan Miheljak, ki ob tem zastavlja vprašanje: "Si predstavljate, da pred najpomembnejšim političnim dogodkom, kot sami pravijo predsedovanju EU, skočiš z vlaka, polnega problemov, in prepustiš, da to prevzame drugi?"
Miheljaka je prepričan, da bo Janša že čez nekaj časa spremenil svojo izjavo. "Gre za hladnega racionalnega človeka, ki so ga prehitele emocije," je opisal premiera Miheljak in s tem zaključil komentar za naš portal. Za komentar smo želeli prositi tudi profesorja na FDV Mateja Makaroviča, vendar ni bil dosegljiv.


Bruselj se ne namerava vmešavati
Evropska komisija in Svet EU, dve od treh temeljnih institucij Evropske unije, za zdaj nista želeli komentirati Janševe izjave o možnosti odstopa slovenske vlade. "Ne, nimam komentarja o tem, kar je na tej točki jasno in popolnoma slovenska notranja stvar," se je odzvala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen in dodala, da v komisiji še naprej menijo, da bo "slovensko predsedovanje EU uspeh".
V komisiji so sicer še pojasnili, da se je doslej enkrat zgodilo, da je vlada države članice, ki je predsedovala EU, odstopila med predsedovanjem, in sicer je to leta 1996 storila italijanska vlada.
Tudi v Svetu EU so pojasnili, da notranjih zadev držav članic ne komentirajo. Na vprašanje, kako bi ta napoved, če bi se uresničila, vplivala na predsedovanje Slovenije EU, pa so odgovorili, da to ne bi bilo "nič posebnega". V zgodovini EU je bilo že veliko podobnih situacij, ko so se med predsedovanjem države članice EU dogajale spremembe v vladi, so razložili. V Svetu EU so ob tem še povedali, da s slovenskimi diplomati tesno sodelujejo v pripravah na predsedovanje.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša, Koalicija podpira Janšo karl erjavec jože tanko Jakob Presečnik Janez Podobnik Andreja Bajuka Zmago Jelinčič Plemeniti Borutom Pahorjem , miran potrč Gregor Golobič Katarina Kresal m nenje političnega komentatorja Vlado Miheljak Mateja Makaroviča, b ruselj se ne namerava vmešavati Pia Ahrenkilde Hansen

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vlado Miheljak: Janša predsedovanja EU že ne bo prepustil drugemu