objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 14. november 2007 ob 10:10

Eks ministra vedela za dogovarjanje incidentov v Piranskem zalivu
Rado Bohinc in Ivo Vajgl sta pričala pred parlamentarno obveščevalno komisijo
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V zvezi z domnevnim dogovarjanjem za incidente v Piranskem zalivu leta 2004 sta pred komisijo za nadzor nad obveščevalnimi službami za zaprtimi vrati pričala nekdanji notranji minister in novi rektor primorske univerze Rado Bohinc ter nekdanji zunanji minister in svetovalec predsednika republike Ivo Vajgl. V pogovoru z nekdanjima ministroma je bila razjasnjena marsikatera okoliščina, je po seji povedal predsednik komisije Pavle Gantar. "V vsebinskem smislu ne bom govoril, ta spoznanja bodo vključena v zaključnem poročilu," je bil skrivnosten.
#sova#
Na nujno sejo komisije je bil sicer na predlog opozicijske LDS povabljen tudi nekdanji namestnik direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) Boštjan Šefic, ki pa se seje ni mogel udeležiti. Sporočil je, da se je pogovora pripravljen udeležiti, vendar se v času zasedanja komisije nahaja v tujini. Komisiji je zato predlagal, da pogovor z njim opravi po 20. novembru.
"Šefic je obljubil, da bo prišel, zato smo to sejo prekinili in jo bomo nadaljevali po 20. novembru, ko se vrne iz tujine," je še povedal Gantar in dodal, da bo komisija še enkrat odšla tudi na Sovo.

Poslanec SDS Miro Petek je slišal tisto, kar je pričakoval. "Zame je pomembno to, da je bilo rečeno, da sta oba bivša ministra bila o t.i. insceniranih incidentih v Piranskem zalivu obveščena od Ropa in to seveda ustno, ne pisno. Nihče ni razpolagal s transkripti," je povedal Petek.
Po navedbah člana komisije Dušana Kumra (SD) je pogovor z nekdanjima ministroma "stvari postavil v še malce drugačno luč. Dejstvo je, da leta 2004 odnosi s sosednjo Hrvaško niso bili dobri. Očitno je šlo za naprej načrtovane incidente", je povedal Kumer. Poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je dejal, da po njegovem vedenju za dogovarjanje ne obstajajo nobeni dokazi.
Spomnimo. Nekdanji premier Anton Rop je junija izjavil, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 v okviru mednarodnega spremljanja zvez ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se pred državnozborskimi volitvami leta 2004 dogovarjala takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader. Znano je tudi, da Janša zaradi teh trditev toži Ropa, ki se ni hotel opravičiti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rado Bohinc Ivo vajgl Pavle Gantar. Boštjan Šefic miro petek Ropa Dušana Kumra Zmago Jelinčič Plemeniti Janez Janša Ivo Sanader

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eks ministra vedela za dogovarjanje incidentov v Piranskem zalivu