objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 19. november 2007 ob 09:08

Novemu prvaku SLS se je med govorom nerodno zataknilo
Bojan Šrot ni mogel izgovoriti totalitaristični režim, zadrego pa je rešil s smehom
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska ljudska stranka je včeraj praznovala svoj praznik. Vsaj tako je ob odprtju strankinega kongresa dejal takrat še predsednik stranke Janez Podobnik in dodal, da čuti, da je kongres prelomen. Po njegovih besedah je kongres tudi priložnost, da stranka pogleda, kaj se v hiši dogaja, se preštejejo člani in dogovorijo, kako bodo delovali v prihodnosti. Kongres se je ob deseti uri dopoldan v ljubljanskem hotelu Mons začel s podelitvijo protokolarnih daril, ki sta jih prejela že omenjeni Janez Podobnik ter takrat še podpredsednik stranke, zdaj šef  Bojan Šrot. Obema je šal Nogometnega kluba Maribor podaril nekdanji slovenski nogometni reprezentant Amir Karič, steklenici vrhunskega vina pa sta prejela iz rok mariborske vinske kraljice Majde Dreisiebner.  


Kot smo poročali že v soboto, je za štiri leta vodenje stranke prevzel celjski župan Bojan Šrot, ki je bil po odstopu od kandidature Janeza Podobnika tudi edini kandidat za to funkcijo (slednji je na kongresu ponovil, da ni zaradi tega nič zagrenjen). Zanj je od 212 delegatov glasovalo kar 211. Eno podpredsedniško mesto je prav tako po pričakovanju pripadlo Janezu Podobniku, drugega pa je zasedla Irena Majcen. Na kongresu so izvolili tudi novega predsednika sveta, to je postal stankin vodja poslanske skupine Jakob Presečnik, za položaj predsednika glavnega odbora stranke pa je bil imenovan Aleš Primc. Za novega predsednika nadzornega odbora je bil izvoljen Žarko Pregelj, za novega predsednika programskega sveta Janez Tomšič, za predsednika razsodišča pa poslanec Josip Bajc. Izvolili so tudi člane sveta stranke, njenega izvršilnega in nadzornega odbora ter člane razsodišča. Delegati so sprejeli še resolucije za ohranitev obdelanega in poseljenega slovenskega podeželja, za ohranitev celovitosti Piranskega zaliva, za ohranitev strateških delov gospodarstva večinsko v slovenski lasti, za odločno fiskalno decentralizacijo Slovenije in za spoštovanje družine in njenega poslanstva v družbi.

Kongresa so se udeležili tudi nekateri znani obrazi

Kongres so s slovensko himno odprli člani Ljubljanskega okteta, ki so zapeli še dve pesmi. Med drugim znameniti "Slovenec sem", ki jo je v prvi vrsti ponosno pel tudi Janez Podobnik, ki je na začetku poleg svojih strankarskih kolegov pozdravil nekatere znane goste. Izpostavil je vodjo vladnega strateškega gospodarskega sveta Petra Groznika, predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota (mimogrede, tretjega brata iz družine Šrot, Srečka, Podobnik ni omenil), predsednika uprave Deželne banke Slovenije in nekdanjega direktorja Ljubljanske borze Draška Veselinoviča, prvega moža Zavarovalnice Maribor Draga Cotarja (naj spomnimo, da smo že poročali, da naj bi se mu močno majal stolček), lastnika Kranjske investicijske družbe Jožeta Anderliča, omenjenega Kariča, vodjo znamenite skupine Pepel in kri Tadeja Hrušovarja, ki naj bi stranki menda vedno stal ob strani, in znanega publicista ter kulturnika Žarka Petana. Zanimivo je, da slednji stanuje v isti stavbi kot je sedež SLS, na Bethovnovi 4 poleg parlamenta. Ob tem ga je Podobnik povabil na oder, kjer je presenečeni Petan prebral tri svoje najnovejše aforizme, ki jih je napisal na dan kongresa. "Slaba stran Belorusije v Sloveniji je samo ta, da Kučan prijateljuje z Lukašenkom (ob zasebnem obisku v Sloveniji je diktatorskega predsednika leta 2004 sprejel Kučan, op. a.)," je dejal Petan. Vse omenjene goste je očitno najbolj zanimal le uvodni del kongresa, saj so dvorano precej kmalu zapustili in se niso več pojavili.    
Pozdravna pisma pa so delegatom poslali tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik Avstrijske ljudske stranke in tamkajšnji finančni minister Wilhelm Molterer, predsednik Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik, predsednik srbske stranke G-17 Mladjan Djinkić, nekdanji predsednik SLS in sedanji veleposlanik na Češkem Franci But ter nekdanji pravosodni minister in varuh človekovih pravic Ivan Bizjak.
Po pričakovanjih so prvo vrsto dvorane zasedli najpomembnejši člani stranke in nekateri gosti. Predsednik strankinega podmladka Rok Ravnikar, omenjeni Žarko Petan, prometni minister Radoslav Žerjav, nekdanja predsednika stranke Marjan Podobnik in Franc Zagožen, ekonomist Peter Groznik, dosedanja podpredsednica Nada Skuk, Jakob Presečnik, razvpiti državni svetnik Marjan Maučec (pred kratkim je fasal ovadbo, ker naj bi podkupil romsko občinsko svetnico), predsednik državnega sveta Janez Sušnik ter omenjena Janez Podobnik in Bojan Šrot. Bolj v ospredju so sedeli tudi ostali poslanci stranke, brata Boško in celjski podjetnik Srečko Šrot, nekdanji kmetijski minister Ciril Smrkolj, nekdanji rektor mariborske univerze Ludvik Toplak, mariborski župan Franc Kangler, nekdanji finančni minister Zvonko Ivanušič, prvi mož kmetijske zbornice Peter Vrisk in tudi miss Slovenije 2002 Nataša Krajnc. Slednja je bila zagotovo miss strankinega kongresa, poglede delegatov pa je privabljala z ekstremno kratkim mini krilom.







Za govornico se je zvrstilo precej delegatov, ki so predstavljali predvsem svoje kandidature za različne organe stranke. Razprave ali celo kakšne polemike ni bilo. Janez Podobnik je za govorniški oder stopil dvakrat, prvič, ko je odprl kongres, in drugič, ko je predstavil poročilo svojega mandata. Njegov brat Marjan Podobnik pa je kot govornik nastopil enkrat samkrat, in sicer ko je kot predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS predstavil resolucijo za ohranitev celovitosti Piranskega zaliva. Ob tem je napovedal, da bo prihodnje leto na občnem zboru zveze odstopil in predsedniško mesto prepustil drugim, sam pa se bo za rešitev slovensko-hrvaške meje zavzemal v okviru Zavoda 25. junij, katerega direktor je. Kot recitator je nastopil tudi delegat Anton Jakopič. Ko je končal in požel velik aplavz, je vodja predsedstva kongresa Jakob Presečnik dejal: "Hvala za reklamacijo!" in s tem povzročil smeh v dvorani. Seveda se je takoj popravil in dejal: "Hvala za deklamacijo", hkrati pa se opravičil, da kongres traja že precej ur.

Težave Bojana Šrota pri izgovorjavi besede totalitaren
Vsi pa so težko pričakovali govor bodočega liderja stranke Bojana Šrota. Pet tipkanih strani dolg govor je trajal dobrih 20 minut, ob tem so ga delegati devetkrat prekinili z aplavzom. Na začetku je Šrot predstavil svojo odločitev za kandidaturo in spomnil na tradicijo SLS v slovenskem političnem prostoru. "Kljub naštetemu pa si ne moremo zatiskati oči, da so vse Slovenke in Slovenci zadovoljni z doseženim družbenim in gospodarskim razvojem," je dejal in dodal: Človek ne bi smel pod pretvezo razvoja in družbenega napredka skrbeti predvsem zase. Ta čas egoizma in osebnega koristoljublja moramo nepreklicno pustiti za nami!"  V nadaljevanju se je med drugim zavzel za dokončanje privatizacije, zagotavljanje socialne varnosti, regionalni razvoj Slovenije, decentralizacijo države in aktivnejšo politiko do sosednjih držav. Obljubil je, da bo s svojo ekipo trdo delal, saj so si v prenovljenem programu zadali, da do leta 2012 postanejo najmočnejša stranka v državi. Zagotovo pa je bil vrhunec Šrotovega govora njegova težava pri izgovorjavi besedne zveze "totalitarnim režimom". Kljub kar nekajkratnim poskusom besede ni mogel izgovoriti. Iz zadrege so ga nekoliko rešili delegati z aplavzom. Nato je še enkrat poskusil še enkrat, pa tudi tokrat ni šlo. Rekel je le "totalnim režimom" in se še sam zasmejal svojim težavam. Ob tem je v smehu dodal, da ima tudi predsednik vlade težave z izgovorjavo kakšne besede (spomnimo, da premier Janez Janša ob obisku hrvaškega kolega Iva Sanaderja konec avgusta na Bledu ni mogel izgovoriti Nuklearna elektrarna Krško, tako da se je takrat besedi izognil tako, da je rekel Jedrska elektrarna Krško; kar smo ekskluzivno objavili na našem portalu).
Po koncu govora je Šrot delegate prosil, da naj za podpredsednika izvolijo Janeza Podobnika, za člana izvršilnega odbora pa Franca Zagožna. Na ugibanja o večji urbanizaciji SLS je odgovoril, da ima stranka največ mestnih županov in ne vidi potrebe po dodatni urbanizaciji. "Gre predvsem za to, da nagovorimo tisti krog volivcev, ki jim je blizu zmerna desnosredinska politika in to je naše politično polje," je pojasnil. "Magična palčka" za uspeh ne obstaja, ampak predvsem trdo, korektno in pošteno politično delo, v katerega je treba vložiti znanje, izkušnje in tudi veliko časa, je odgovoril na vprašanje, kako pridobiti glasove volivcev. Njegovo prošnjo so delegati pri volitvah tudi upoštevali. Potem ko so razglasili rezultate volitev, se je novi predsednik SLS delegatom, ki jih je bilo precej manj kot na začetku, zahvalil za podporo in z njimi nazdravil s šampanjcem.

Kongres trajal kar deset ur
Kongres s sloganom S srcem za Slovenijo je bil sicer dobro organiziran, vendar je bil precej dolgočasen. Glede na to, da je bilo že pred kongresom jasno, kdo bo po novem vodil stranko, so mnogi pričakovali, da ne bo trajal kar deset ur. Čeprav je bila dvorana na začetku skoraj povsem polna, se je tekom razprav vse bolj praznila. Tako je bilo veliko bolj živahno na hodnikih pred dvorano. Razen ko je imel predstavitveni govor Bojan Šrot, takrat namreč na hodnikih ni bilo (skoraj) nikogar.

Boško Šrot zavrača Janševe očitke o dvigu cen ...
Uprava Pivovarne Laško pod vodstvom Boška Šrota je zavrnila očitke predsednika vlade Janeza Janše, ki je minule dni ob pojasnjevanju razlogov za zahtevo po glasovanju o zaupnici vladi izpostavil tudi Pivovarno Laško. Janša je Laščanom očital, da z dvigom cen negativno vplivajo na slovensko blaginjo. "Pivovarna Laško ni dvigovala cen že več kot eno leto, čeprav so se dvigu cen prilagodili že skoraj vsi proizvajalci na domačem in tujih trgih," so sporočili iz Pivovarne Laško. Poudarjajo, da so se cene osnovnih surovin (slad, hmelj, sadje, embalaža, energije) od začetka leta občutno podražile, nekatere celo podvojile. Skupina Pivovarna Laško je ta cenovni šok ublažila z večanjem produktivnosti, racionalizacijo in s sinergijami, ki so jih napovedali že v fazi združevanja slovenske industrije pijač in jih uresničevali vse od leta 2005. Za neresne so v upravi Pivovarne Laško označili tudi očitke Janše, da je njihovo lastništvo v Mercatorju razlog za dvig cen v največjemu slovenskemu trgovcu. Pivovarna Laško ima namreč samo 25-odstotni lastniški delež, Mercator pa samostojno upravo in nadzorni svet, ki ga je vlada kot lastnica imenovala preko Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, poudarjajo v družbi. Ob imenovanju omenjenega nadzornega sveta Pivovarna Laško v Mercatorju ni imela niti delnice, še navajajo. Po mnenju laških pivovarjev je nerazumljivo tudi ostro kritiziranje in izpostavljanje največjega trgovca, ki ga slovenska vlada uporablja kot grešnega kozla. "V Sloveniji je Mercator s 40-odstotnim tržnim deležem sicer največji, vendar ob dveh močnih trgovcih in še tuji konkurenci, ki je prisotna že v vsakem večjem slovenskem kraju, zagotovo ni edini generator dviga cen. Kolikor nam je znano iz poročanja medijev, so trgovci dvigovali cene na podlagi podražitev pri dobaviteljih, ti pa zaradi dviga cen surovin na domačem in svetovnem trgu. To je dokaz, da so razlogi za podražitve bistveno globlji, kot jih priznava in predstavlja slovenska vlada," pojasnjuje uprava Pivovarne Laško. Ob tem opozarjajo, da se dvig cen v Sloveniji ni zgodil samo na področju živil, temveč tudi na področju storitev (bančne in zavarovalniške storitve, javna komunala, zdravstvo), na katere pa ima največji vpliv prav vlada s svojo lastniško in upravljavsko politiko. "Razumljivo, a povsem neupravičeno, je izpostavljanje podražitev kruha in mleka, ki ga slovenski državljan najbolj razume", menijo v pivovarni. Že na konresu je Janševe očitke zavrnil in dejal, da pivovarna in njene družbe v letošnjem letu niso dvignile nobene cene. "Zato je povsem jasno, da te obtožbe ne držijo," je poudaril. Direktor pivovarne je tudi zatrdil, da ni politično aktiven in tudi v bodoče ne bo, saj mu tega njegov položaj ne omogoča. Je pa potrdil, da je član SD.
#video1#
... in glede vmešavanja v uredniško politiko Dela
"Pivovarna Laško je večinska lastnica družbe Delo. Naloga nadzornega sveta te družbe in urednikov je, da Delo ostane osrednji slovenski časnik. To lahko doseže le strokovno in vsebinsko neodvisno uredništvo, zato se lastnik Pivovarna Laško v uredništvo Dela ne vtika. Klicanje urednikov in novinarjev iz raznih kabinetov in pisarn ter pritiskanje na njih je v interesu drugih, morda prejšnjih lastnikov," pa so v Pivovarni Laško komentirali drugi Janšev očitek na njihov račun. "Delo je danes povsem neodvisen medij in kot nepoznavalci ocenjujemo, da je objektivno poročal o vseh temah v zvezi s podražitvami in neukročeno inflacijo. Izgovarjanje na poročanje enega izmed več sto slovenskih medijev je navadno sprenevedanje, ki si ga privošči slovenska vlada," je zapisano v sporočilu za javnost.
V upravi Pivovarne Laško poudarjajo, da sicer razumejo, da sta predsednik vlade in njegov kabinet pod izjemnim pritiskom domače in evropske strokovne javnosti ter nenazadnje tudi slovenskih volivcev. Razumejo tudi, da se vlada otepa odgovornosti za nastale razmere, čeprav so jo na morebitne negativne posledice že dalj časa opozarjali strokovnjaki, Banka Slovenije in nenazadnje organi EU. "Čas je, da slovenska vlada začne iskati vzroke za krizo vladanja pri sebi. Zanjo zagotovo niso krivi en pivovar, trgovec in medij," menijo v Pivovarni Laško.


Marjan Podobnik o prenosu SLS od bratov Podobnik k bratom Šrot

Dolgoletni predsednik SLS Marjan Podobnik je komentiral tezo, da SLS od bratov Podobnik prevzema Šrotov klan. "Ne strinjam se z nikakršnim klanovstvom, se pa strinjam, da od Janeza Podobnika prevzema vodilno mesto Bojan Šrot. Tako kot ima Janez Podobnik brata in svojo družino, ima tudi Bojan Šrot svojo družino, ima Janez Janša svojo družino in ima Borut Pahor svojo družino," je poudaril. Marjan Podobnik ne verjame, da bi lahko bilo v ozadju premierjeve zahteve za glasovanje o zaupnici dejstvo, da je bil pred SLS kongres in da prihaja do spremembe v njenem vrhu. Meni, da neposredne povezave ni, strinja pa se s premierjem, da je v razmerah, v katerih se je znašla slovenska vodilna struktura pred predsedovanjem EU, zaradi blatenja v tujini, težko kredibilno voditi državo. "Ta poteza je bila razumljiva, obžalujem, da ni bila predhodno usklajena znotraj vladne koalicije, verjamem pa, da bo to glasovanje pomenilo neko poenotenje sedanje vlade," je poudaril Marjan Podobnik. Kot je dejal, meče na nekatere opozicijske stranke slabo luč dejstvo, da posamezniki teh strank spodbujajo akcijo tako velikega števila novinarjev, "ki je imela za posledico izjemno okrnitev ugleda Slovenije v svetu".

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Podobnik  Bojan Šrot Amir Karič Majde Dreisiebner .   irena majcen Jakob Presečnik Aleš Primc Žarko Pregelj Janez Tomšič Josip Bajc Petra Groznika Boška Šrota Srečka Draška Veselinoviča, Draga Cotarja Jožeta Anderliča Tadeja Hrušovarja, Žarka Petana Kučan Lukašenkom Hans-Gert Pöttering Wilhelm Molterer, Bernard Sadovnik Mladjan Djinkić Franci But  Ivan Bizjak Rok Ravnikar Radoslav Žerjav, marjan podobnik Franc Zagožen Peter Groznik Nada Skuk Marjan Maučec janez sušnik Srečko Šrot, Ciril Smrkolj, ludvik toplak Franc Kangler Zvonko Ivanušič Peter Vrisk Nataša Krajnc Anton Jakopič. Janez Janša Iva Sanaderja Kongres trajal kar deset ur

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novemu prvaku SLS se je med govorom nerodno zataknilo