objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 23. november 2007 ob 17:16

Ignorantski Dimitrij Rupel še naprej šikanira odpuščenega Petra Goloba
Za ministra odločitve sodišča očitno ne veljajo, saj bivši vicekonzul še ni v Zagrebu
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V začetku avgusta smo na našem portalu pisali o nekdanjem vicekonzulu v Zagrebu Petru Golobu, ki ga je pred petimi leti in pol zunanji minister Dimitirj Rupel nezakonito odpustil. Višje delovno sodišče v Ljubljani pa je julija letos po dolgotrajnem pravdanju odločilo, da je imel tožnik pravico prihajati na delo na slovensko veleposlaništvo v Zagrebu in da bi ga moralo Ruplovo ministrstvo prijaviti v diplomatski zbor v Republiki Hrvaški, a se to še vedno ni zgodilo.
"MZZ me še vedno noče vrniti na moje prejšnje delovno mesto vicekonzula v Zagrebu, od koder me je nezakonito odpustilo," je za naš portal povedal Golob.
Vodja kadrovske službe zunanjega ministrstva Marko Sotlar je julija Goloba pozval, naj se vrne v službo. V Mladiki pa mu je državni sekretar Andrej Šter, čigar domnevne nepravilnosti je razkril Golob, izdal dve novi odločbi, s katerima ga je razporedil v notranjo službo ministrstva in ne na veleposlaništvo v Zagreb, kamor bi ga moral.


Povrh vsega ga je Šter razporedil zgolj v začetniški rang tretjega sekretarja, za katerega je zahtevanih samo sedem mesecev delovnih izkušenj, čeprav jih ima sam že osem let. "Gre torej za očitno šikaniranje in diskriminacijo v primerjavi z ostalimi kolegi diplomati. MZZ očitno želi, da zaradi tako nizkega ranga in posledično nizke plače sam zapustim MZZ," se razburja Golob, ki je zoper obe odločbi konec oktobra vložil novi tožbi na delovno in upravno sodišče. "To pa  pomeni ponovno večletno čakanje na pravico. Kakšna pravna država," je ogorčen nekdanji vicekonzul.
Na zunanjem ministrstvu pa nonšalantno trdijo, da jih sodba višjega delovnega sodišča, da ga morajo nemudoma zaposliti na veleposlaništvu v Zagrebu, sploh ne zavezuje. Vztrajajo, da bi se moral najprej zaključiti delovni spor o njegovi razporeditvi iz Zagreba v Ljubljano, ki pa se vleče že od leta 2002. "Zaradi izredne počasnosti delovnega sodstva, ki tovrstnih sporov ne rešuje promptno in prednostno, je torej ministru Ruplu in sekretarju Šteru omogočeno, da me že šest let uspešno šikanirata, kar dokazuje, da veljavna zakonodaja ne zagotavlja ustrezne in učinkovite zaščite prijaviteljev nepravilnosti," ugotavlja Golob. 


Ozadje spora
Pravnik Peter Golob se je januarja 2001 zaposlil kot tretji sekretar oziroma vicekonzul na veleposlaništvu v Zagrebu, kjer je nato devet mesecev vodil konzularni oddelek. Ko je zunanjega ministra Dimitrija Rupla pisno opozoril, da nekateri visoki funkcionarji ministrstva za zunanje zadeve (pri tem je mislil na omenjenega Štera) od njega in drugih diplomatov zahtevajo nezakonito izdajanje vizumov oziroma da zlorabljajo svoj uradni položaj (sum sklepanja fiktivnih pogodb o najemu rezidence v Zagrebu za polovico nižji znesek, protiustavno omejevanje svobode gibanja diplomatom, sum zlorabe službenih telefonov ipd.), ga je Rupel odpoklical z mesta vicekonzula in ga premestil nazaj na ministrstvo, pozneje pa so mu odpovedali še delovno razmerje. Razlog, ki so ga navedli, pa je precej smešen, očitali so mu neredno prihajanje na delo. Takrat je Golob sprožil delovnopravni spor, ki se je pred kratkim tudi zaključil v njegovo korist. "Naj opozorim, da nihče od odgovornih, ki so zagrešili nepravilnosti, ki sem jih razkril, ni bil deležen nobenih sankcij. Sankcioniran sem le jaz, ki sem nepravilnosti prijavil," se razburja Golob in dodaja, da odgovorni za razkrite in dokazane nepravilnosti sploh niso bili sankcionirani, temveč celo nagrajeni. Šter je namreč postal državni sekretar, takratni vodja Konzularnega sektorja MZZ Andrej Grasselli, ki naj bi od Goloba zahteval, da makedonski študentki omogoči bivanje v Sloveniji kar na podlagi vstopnega vizuma, pa je bil imenovan za člana vladne komisije za pritožbe iz delovnega razmerja.

Javni poziv
Zaradi vsega tega je tudi predsednika vlade Janeza Janšo, ministre Dragutina Mateja, Lovra Šturma, Gregorja Viranta, varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek - Travnik, predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, predsednika Vrhovnega sodišča Franca Testena,  vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihelo Zupančič, sindikate, vodjo nekaterih državnozborskih odborov in parlamentarnih strank pozval, da v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili nemudoma ukrepajo in zagotovijo, da se zgoraj opisano šikaniranje takoj konča, odgovorni na MZZ pa ustrezno sankcionirajo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petru Golobu Dimitirj Rupel Marko Sotlar Andrej Šter, Ozadje spora Andrej Grasselli, javni poziv Janeza Janšo Zdenko Čebašek - Travnik Draga Kosa Franca Testena Mihelo Zupančič,

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ignorantski Dimitrij Rupel še naprej šikanira odpuščenega Petra Goloba