objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 29. november 2007 ob 20:17

Sveti oče Benedikt XVI. Janezu Janši namenil 20 minut, v angleščini
Slovenski premier naj bi s papežem na štiri oči govoril predvsem o dvostranskih odnosih
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednika vlade Janeza Janšo, ki se mudi na obisku v Vatikanu, je sprejel papež Benedikt XVI. Pogovor na štiri oči je v angleškem jeziku trajal 20 minut. Po tem sta si izmenjala tudi darila. Premier Janša se je v Vatikanu, kjer naj bi pogovori po napovedih tekli predvsem o dvostranskih odnosih, srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Tarcisiom Bertonejem.
Odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem so po navedbah kabineta predsednika vlade zelo dobri, na obeh straneh pa obstaja sorodnost pogledov in ocen o vrsti pomembnih mednarodnih vprašanj. Kot prelomnico v dvostranskih odnosih med državama v kabinetu premiera označujejo t.i. vatikanski sporazum o pravnih vprašanjih, ki sta ga Slovenija in Sveti sedež sklenila leta 2002, ratificirala pa leta 2004. Dokument ureja razmerja med Slovenijo in Svetim sedežem ter položaj katoliške cerkve v Sloveniji in odpira možnosti za uspešno sodelovanje v prihodnosti. Slovenija in Sveti sedež sodelujeta v okviru številnih multilateralnih forumov, še zlasti Sveta Evrope, Združenih narodov ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Premier Janša se je aprila 2005 v Vatikanu udeležil umestitvene maše papeža Benedikta XVI., aprila letos pa je Slovenijo obiskal tajnik Svetega sedeža za odnose z državami Dominique Mamberti. Sedanji papež še ni bil na obisku v Sloveniji, medtem ko je njegov predhodnik papež Janez Pavel II. državo obiskal dvakrat - maja 1996 in septembra 1999.

Janša se je srečal še s svojim italijanskim kolegom Romanom Prodijem. Zavzela sta se za reševanje vprašanja hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu, ki jo namerava Hrvaška najpozneje 1. januarja 2008 začeti izvajati tudi za članice EU, v okviru unije, in sicer v sodelovanju med Italijo, Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. "Pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala zavezo iz leta 2004 in da se bo usklajevala z EU, Slovenijo in Italijo," je po pogovorih poudaril Janša. Premier Janša je tudi izrazil upanje, da bodo na Hrvaškem po nedeljskih parlamentarnih volitvah čimprej oblikovali vlado. Prodi pa pričakuje, da bo po oblikovanju hrvaške vlade po nedeljskih volitvah na Hrvaškem moč nadaljevati pogovore, ki so bili načrtovani že prej. Janša in Prodi sta se tudi strinjala, da je treba okrepiti sodelovanje med državama, zlasti na področju infrastrukture in energetike. Pri tem je italijanski premier omenil železniško progo Divača-Trst ter sodelovanje med pristanišči v Trstu in Kopru.
Zunanji minister Dimitrij Rupel pa se je sestal z italijanskim kolegom Massimom D'Alemo. Po srečanju je povedal, da bosta Italija in Slovenija glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu, ki jo namerava Hrvaška najpozneje 1. januarja 2008 začeti izvajati tudi za članice EU, "usklajevali svoje korake zelo podrobno in v vseh pogledih". Pojasnil je, da državi menita, da bo Hrvaška zelo težko napredovala v smeri približevanja EU, če bo tvegala, da ta odločitev ostane v veljavi. Rupel je v izjavi za slovenske medije še povedal, da si Rim in Ljubljana prizadevata, da bi Hrvaška preložila veljavnost ERC oziroma se ji odpovedala. "Najbrž bomo o tem govorili že na zasedanju sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose 10. decembra," je napovedal minister.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janšo Benedikt XVI Tarcisiom Bertonejem.
Dominique Mamberti Janez Pavel II Romanom Prodijem dimitrij rupel Massimom D'Alemo.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sveti oče Benedikt XVI. Janezu Janši namenil 20 minut, v angleščini