objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 1. december 2007 ob 18:57

Ministru Lovru Šturmu majejo stolček, Aleš Zalar v politiko?!
Pravosodnega ministra Socialni demokrati in liberalni pozivajo k odstopu
2007 Pozareport

Odpri galerijo

Na sodbo upravnega sodišča, ki je odločilo, da je pravosodni minister  Lovro Šturm ravnal nezakonito, ker je diskriminatorno obravnaval kandidaturo nekdanjega predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Aleša Zalarja za vnovično predsedovanje največjemu sodišču v državi (mimogrede, na to mesto je imenoval Andreja Barago), se je končno odzval tudi minister Šturm. Ta je napovedal, da bodo v primeru Zalar prav gotovo šli v revizijo. "Za nas ta sodba ni dokončna," je dejal Šturm. Po njegovih besedah je bilo že v prejšnjih sporih, ki jih je imel Zalar z ministrstvom za pravosodje, upravno sodišče tisto, ki mu je ugodilo, vendar je bilo pozneje vrhovno sodišče odločilo drugače. "Zato bomo mi možnosti nadaljnjih pravnih postopkov uporabili," je dejal in hkrati zavrnil trditve, da naj bi v tem primeru ravnal diskriminatorno. Pravi, da bodo revizijo opravili tudi zato, da ovržejo vse sume, ki se pojavljajo o pravilnosti njegove odločitve.
Aleš Zalar pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je po sodbi sodišča izkazal štirinajst dejstev za domnevo, da ga je Šturm diskriminiral, medtem ko naj minister ne bi dokazal, da je njegovo ravnanje opravičevalo zakonit cilj. Vse glasnejše pa so govorice, da naj bi Zalar stopil tudi na politični parket, in sicer v LDS. Namigovanj o tem Zalar ni ne potrdil ne zanikal.

SD poziva Šturma k odstopu ...
V poslanski skupine SD pa so prepričani, da bi moral Šturm zaradi primera Zalar odstopiti. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč in poslanka Darja Lavtižar Beblar menita, da bi moral minister objektivno in samokritično oceniti vsebino in pomen sodbe upravnega sodišča, ugotoviti svojo osebno krivdo ter posledično podati svoj odstop. Potrč pravi, da je v sodbi upravnega sodišča nesporno ugotovljeno, da je Šturmova odločitev nezakonita in da je pri tem posegel tudi v pravico gospoda Zalarja do enakega obravnavanja kot ustavno varovano pravico. Beblerjeva je poudarila, bi bilo "skrajno neprimerno in nedopustno, da bi predsedoval zasedanjem ministrov za pravosodje Evropske unije minister, ki je bil doma deležen takšne sodbe". Šturmovo nadaljnje opravljanje ministrske funkcije bi bilo po njenem mnenju škodljivo za mednarodni ugled Slovenije. O naslednjih korakih, ki bi sledili, v kolikor Šturm ne bi sam odstopil, npr. interpelaciji, se v SD še niso odločili. Potrč je povedal, da bo to odločitev predsednika vlade, ali želi imeti takega ministra v svojih vrstah.
Ob tem dodajmo, da vodja poslanske skupine SD meni, da je po odločitvi sodišča v primeru prisluškovanja novinarju Tomažu Rancu enako moralno sporen tudi položaj predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa. Dodaja pa, da je treba razlikovati med ministrsko in drugimi funkcijami.

... podobnega mnenja so v LDS ...
Ravnanje ministra Šturma pa po mnenju predsednica LDS Katarine Kresal maje zaupanje državljanov v sodni sistem. V LDS so zgroženi zaradi diskriminacije sodnikov na podlagi njihovega prepričanja, je dejala Kresalova. Prepričana je, da gre za vprašanje politične, in ne le pravne odgovornosti ministra, saj naj bi ta kršil ustavo in zakon. "Lovro Šturm nosi za tako odločitev posebno politično odgovornost, ker je kot pravosodni minister garant ustavnosti in zakonitosti delovanja politične oblasti," je prepričana predsednica LDS, po mnenju katere je zlasti neodgovorno, če minister sodnika diskriminira zaradi izražanja svojega prepričanja. Ministrova napoved o reviziji postopka v primeru Zalar bo kvečjemu povzročila dodatne sodne zaostanke, meni Kresalova, ki Šturmu sicer ne jemlje pravice vložiti revizijo. "Vendar pa opozarjam, da je ta sodba sedaj pravnomočna in izvršljiva in sama vložitev revizije na to ne bo vplivala," je dodala Kresalova. Tudi v LDS zaenkrat ne razmišljajo o pripravi interpelacije zoper Šturma. Po besedah Kresalove je minister sam sposoben premisleka o tem, ali je dolžan odstopiti. Je pa liderka LDS zavrnila namige, da naj bi bil Zalar član LDS ali kakorkoli sodeloval s stranko kot zunanji strokovnjak.

... odstop podpirajo tudi v SNS ...
Poslanec Sašo Peče je dejal, da bi bilo smiselno zamenjati pravosodnega ministra, a dodal, da do tega "žal ne bo prišlo". Po njegovem mnenju namreč pobude SD ne dosegajo zadostne kredibilnosti, ampak so zgolj namenjene pridobivanju glasov volivcev. "V Sloveniji imamo izjemno nekvalitetne ministre," je kričen Peče, ki v to kategorijo uvršča tudi gospodarskega ministra Andreja Vizjaka. "Osnovna zamera, ki jo ima SNS do pravosodja oziroma. resornega ministrstva, je v nesprejemanju ukrepov, ki se mu ponujajo," je poudaril. Dodal je še, da je druga največja zamera stranke do ministrstva politizacija pravosodnega sistema.

... minister pa o odstopu ne razmišlja in napoveduje revizijo postopka
"Zame je odstop popolnoma nesprejemljiv, kajti v tem primeru bi morali k odstopu pozvati praktično vse slovenske sodnike. Kajti vsak od njih je že kdaj doživel, da mu je instanca njegovo sodbo, ki jo je napisal, spremenila, jo je razveljavila, zato ker je bila nezakonita, ker je kršila človekove pravice, in ne smete pozabiti, tudi ustavno sodišče razveljavlja številne sodne odločbe vrhovnega sodišča," je možnost odstopa komentiral Šturm. Poleg tega tudi v sodbi izrecno piše, da ni nikakršne subjektivne odgovornosti ministra, je še dejal.

Poziv k odstopu Petan ocenjuje kot znak nervoze v SD

Po mnenju poslanca SDS Rudolfa Petana poziv k odstopu Šturma pomeni znak nervoze v SD, ki naj bi v stranki nastala potem, ko so kriminalisti zaradi domnevne izdaje državne skrivnosti zaslišali njenega poslanca Toneta Ropa. Po ocenah Petana gre za eno od "prozaičnih in v duhu esdejevih politikantskih ravnanj".  Vsak pravnik namreč  ve, da je sodba le vmesna faza in da je nanjo mogoče vložiti tudi zahtevo za revizijo, ki jo je Šturm tudi napovedal, je povedal Petan in dodal: "Če bi vsako razveljavitev ali drugačno sodbo višjega sodišča vzeli kot dokončno in ob njej pozivali k odstopu, potem bi verjetno bili pod vprašajem vsi sodniki na nižji stopnji, ki jim je višje sodišče razveljavijo sodbo, čeprav razveljavitev ni dokončna." 

NSi bo počakala na odločbo vrhodnega sodišča
"To je pričakovano od opozicije, počakali bomo, kaj bo reklo vrhovno sodišče, saj bo minister zahteval revizijo celotnega postopka," je dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Prepričan je, da je potrebno pogledati celotno kronologijo tega kadrovanja, ki je v pristojnosti ministra za pravosodje. "Znano je, da se je Aleš Zalar prvotno sam prijavil na ta razpis in takrat je ustavno sodišče ugotovilo, da ne nasprotuje potezi ministra Šturma, ki je Zalarja odslovil oziroma ga ni izbral za predsednika okrožnega sodišča," pravi Horvat in dodaja, da je pri tem ustavno sodišče potrdilo ministrovo odločitev.Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lovro šturm Aleša Zalarja Andreja Barago SD poziva Šturma k odstopu ... miran potrč Darja Lavtižar Beblar Tomažu Rancu Draga Kosa ... podobnega mnenja so v LDS ... Katarine Kresal ... odstop podpirajo tudi v SNS ... Sašo Peče Andreja Vizjaka Rudolfa Petana Toneta Ropa NSi bo počakala na odločbo vrhodnega sodišča jožef horvat

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

điđimiđi

2018-10-14 20:18:01


premalo

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ministru Lovru Šturmu majejo stolček, Aleš Zalar v politiko?!